Een visum voor Marina

Een visum voor Marina is een autobiografisch boek over de avontuurlijke zoektocht naar een Oekraïense bruid. De auteur werd opgelicht, vastgehouden, kwam in levensbedreigende situaties terecht, en werd het slachtoffer van corruptie en bureaucratie.
Toch leerde hij een prachtig land kennen met een rijke geschiedenis en oersterke tradities. Hij vertelt openlijk over cultuurverschillen, liefde en seks. Zijn verhaal vormt de rode draad maar gaandeweg leert men over historische gebeurtenissen, politieke situaties, toeristische steden, schoonheidsidealen en culinaire specialiteiten.
Waarom zijn mannen gefascineerd door Oost-Europese vrouwen en waarin verschillen deze van West-Europese vrouwen? Wat zijn de wolfijzers en schietgeweren die men bij dergelijke zoektocht tegenkomt?
Het is een sterk liefdesverhaal, soms grappig en ontroerend, maar vooral leerrijk en boeiend, zowel voor mannen als vrouwen

Uitgeverij : StoryLand

ISBN9789463865685
Taalnl
Aantal pagina’s236
Jaar2019
Boek typePaperback

Prijs : €16,90

Over de auteur :

Joris Van den Bergh behaalde het diploma van vastgoedmakelaar, studeerde IT, sales en marketing en werd software- en e-commerce ontwikkelaar. Hij was mede-oprichter van de Vlaamse Vastgoedfederatie, doceerde aan de IPO managementschool te Antwerpen en schreef regelmatig voor weekbladen en andere tijdschriften. Hij was actief als Technical Writer bij een internationaal bedrijf.

Over het boek :

De mooie en romantische cover sprak me direct aan. Het vertelt ons al veel : een zoektocht naar een Oost-Europese bruid die niet gemakkelijk verloopt en zelfs een visum wordt geweigerd “denied.” Hoe zal dit verhaal aflopen? Joris is op zoek naar Oekraïense programmeurs en komt zo terecht op een site die reclame maakt voor de mooiste Oekraïense vrouwen. Hij ontdekt de Natashaclub en bekijkt de bloedmooie vrouwen op de site. Het online daten begint voor hem. Joris vertelt op een eerlijke en openhartige manier hoe hij kennis maakt met verschillende vrouwen die hem interesseren. Af en toe geeft hij er ook een opmerking bij over hoe hij zich eigenlijk heeft laten vangen. Hij leert de vrouwen via de Natashaclub kennen. Beetje bij beetje wordt er steeds meer geld gevraagd om brieven te kunnen lezen van die vrouwen. Hij controleert die site maar vindt een zogezegde betrouwbare review. Dus voorlopig vertrouwt hij die site. Dan komen de eerste contacten met die prachtige slavische vrouwen. We leren heel veel bij over de cultuur van Oekraïne. De vrouwen leven er op een heel andere manier dan wij hier. Ze hechten heel veel belang aan hun figuur en hun uiterlijk. Dat is voor hen een grote vorm van respect voor zichzelf en ook voor de persoon die ze liefhebben. Dan komt het grote avontuur en vertrekt hij voor de eerste keer naar Oekraïne om Elena daar te ontmoeten. Hij merkt dat er veel rare dingen gebeuren aan de douane. Corruptie en uitbuiting overvallen hem. Joris maakt doorheen het boek kennis met enkele andere vrouwen voor wie hij serieuze gevoelens gaat voelen. Maar telkens komt hij van een kale reis terug. Hij betrouwt de zaken niet meer en gaat op onderzoek. Wanneer hij het bijna opgeeft, ziet hij een foto van een prachtige jonge vrouw Marina. Het is een coup de foudre. Hij zoekt contact en het lukt. Ze reageert positief en ze leren mekaar beter kennen doorheen de mails, brieven en skypemomenten. Hij vertrekt terug naar Oekraïne en ze leren mekaar van dichtbij kennen. Het klikt zeer goed en ze beginnen een relatie. Hij nodigt haar uit om naar België te komen voor twee weken. Maar hier beginnen de problemen met het visum. Een hele procedure met veel bureaucratie die in België zowaar nog een groter probleem is dan de corruptie in Oekraïne en werkt erg verstikkend. Joris vertelt alles heel nauwkeurig. Het wordt heel spannend, vooral naar het einde toe. Ik wou steeds maar verder lezen. Ook de brieven die ze aan mekaar schreven, zijn levensecht en boeiend om te lezen.

Ik las dit boek heel graag omdat het gaat over een onderwerp dat ik eigenlijk niet kende. Ik leerde veel bij over de rijke geschiedenis, de oersterke tradities en de grote cultuurverschillen. Er werd openlijk over liefde en seks gepraat. Soms moest ik eens glimlachen en soms vond ik het ontroerend. Het verhaal leest heel vlot en maakte me steeds nieuwsgierig naar het vervolg. Het eindigt goed en ik wens dan ook veel geluk aan Marina en Joris. Ze hebben een heel mooi liefdesverhaal.

Enkele quotes :

p.: 8 : Gevoelens en emoties kruiden het leven waardoor je alles iets intenser ervaart.

p.: 23 : Hoffelijkheid is een conditie, maar geen nood, ze brengen het je wel bij, mocht je deze regels vergeten zijn.

p.: 92 : Ik geef er de voorkeur aan, elk conflict meteen te ontmijnen en zodoende tikkende tijdbommen meteen te ontmantelen voordat ze hun destructief werk doen.

p.: 121 : Je moet voorzichtig zijn. De wereld van online dating hangt aan elkaar van malafide personen die er hun hand niet voor omdraaien om jou op te lichten en het is moeilijk om te achterhalen wie nu wel of niet te vertrouwen is.

p.: 134 : Deze leeuw heeft zijn scherpe klauwen verloren en bleef achter met enkel zijn teder knuffelgehalte. Zelfs zijn autoritair gebrul heeft plaats gemaakt voor zacht gegrom.

p.: 232 : Ze hoefde voor een “miss” niet onder te doen, integendeel, zij was de “miss”, een prinses die weldra mijn koningin zou worden.

Om dit verhaal mooi af te sluiten, koos ik voor deze typische slavische muziek :

Hun beider lievelingsmuziek : My Sweet and Tender Beast van Eugen Doga, een prachtige wals.

Ik had het ook reeds gehoord en vind het zeer opwekkend …

Nog veel geluk samen !!!