Annejet van der Zijl
Leon & Juliette: lees mee met het Boekenweekgeschenk
Volgende week begint de Boekenweek 2020, de leukste week van het jaar in boekenland! Van 7 tot en met 15 maart krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau van je boekhandelaar bij aankoop van €15 aan Nederlandstalige boeken. Het thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ past bij het echtpaar dat centraal staat in ‘Leon & Juliette’.
Annejet van der Zijl (1962) werkte tien jaar als journaliste bij het opinieblad HP/De Tijd. Hier specialiseerde ze zich in literaire geschiedschrijving en portretten, wat we naar hartenlust in haar boeken terugvinden. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust, schreef Anna over Annie M.G. Schmidt, portretteerde prins Bernhard in Bernhard. Een verborgen geschiedenis en Allene Tew in De Amerikaanse prinses. Haar grote doorbraak beleefde ze in 2004 met de roman Sonny Boy.
Leon & Juliette
Het thema van de Boekenweek dit jaar, ‘Rebellen en dwarsdenkers‘, is de biografe op het lijf geschreven. In al haar boeken zien we de liefde terugkomen voor het portretteren van mensen die tegen de stroom in gingen en bijzondere levens hebben geleid. Dat zij het Boekenweekgeschenk 2020 schrijft, is dan ook zeker niet uit de lucht komen vallen.
Voor het verhaal liet ze zich inspireren door een echtpaar dat ze opgetekend vond in het boekje Geerbron en haar bewoners. Geerbron, een buitenplaats in Monster, werd bewoond door de familie Herckenrath. In Leon & Juliette volgen we een zoon uit dit gezin en vinden we mooie parallellen met Sonny Boy. Een liefde tussen verschillende afkomsten, een wereld die op het punt staat in oorlog uit te breken en de individuele moed van mensen die elkaar liefhebben.
Het verhaal
De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden?
Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht – zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze… In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.
Over de auteur :
Annejet van der Zijl over Leon & Juliette:
“Ik kende dit bijzondere verhaal al jaren, maar dacht altijd dat het onmogelijk zou zijn om deze Nederlands-Amerikaanse geschiedenis te reconstrueren. Het leek me te ver weg, zowel in de tijd als geografisch. Speciaal voor het Boekenweekgeschenk wilde ik het toch proberen en boekte ik een reis naar het zuiden van Amerika. Dankzij familieleden en vele andere lukte het om zo veel details op te diepen dat de hoofpersonen voor mij werkelijk tot leven kwamen. Ik hoop dat Leon en Juliette dat zo meteen ook voor de lezers doen. Ze verdienen het.”
https://www.annejetvanderzijl.com/
Ik ga zeker dat verhaal lezen. Dus volgende week naar de boekhandel !!!
Hier volgt de recensie van Leon & Juliette (14 maart 2020)
Een lief verhaal in wrede tijden !
Het boekje is klein van formaat. Ik kon het gemakkelijk meenemen in mijn handtas want ik stopte niet graag met lezen. De harde cover met de mooie Juliette is heel aantrekkelijk. Het indigoblauw laat haar schoonheid en reinheid nog meer uitkomen. Wanneer je het boek open doet, zie je vooraan een stratenkaart en achteraan een kaart van heel Amerika met de Confederatie van de Verenigde Staten in 1861. Dat geeft wat duidelijkheid wanneer je verder leest. Dan is er een inhoudstafel waarin je de evolutie van het verhaal (achteraf) goed herkent. Het verhaal begint met een duel in 1829. Dan keert het verhaal 11 jaar terug. Leon Herckenrath vertrekt uit het armzalige Nederland naar de Nieuwe Wereld in Amerika. Hij nam de boot in 1818 (was toen maar 18 jaar oud) naar Charleston, in de staat South Carolina. Charleston was de belangrijkste havenstad van Amerika. Het werd ook the centre of the beau monde genoemd. Na er een tijdje te wonen, merkt hij dat er heel veel zwarte mensen waren van Afrikaanse afkomst. Hij zag ook dat ze niet goed behandeld werden. p. 19 “Opgegroeid in een ontwikkeld gezin, met het “liberté, égalité, fraternité” van de Franse Revolutie als ideaal, kende Leon het fenomeen slavernij eigenlijk alleen maar uit kranten en boeken over de vaderlandse geschiedenis. Weliswaar was ook Nederland formeel een slavenhoudende natie, maar die slaven leefden in de Zuid-Amerikaanse kolonie Suriname en in Nederlands-Oost-Indië.” In de loop van de eeuwen was de haven van Charleston uitgegroeid tot een knooppunt van internationale slavenhandel. Toen hij bij zijn vriend ziek werd, werd hij heel goed verzorgd door één van de huisslaven (=darkies) nl. Juliette. Na zijn genezing koopt hij haar af. Hier begint het mooie liefdesverhaal van Leon & Juliette. Toch is dit boek geen gewoon romantisch boek. Er komt heel veel geschiedenis aan te pas. Maar Annejet weet een goed evenwicht te vinden tussen het vertellen van de geschiedenis en het verhaal van deze twee prachtige personages.
Ik kende niet veel over de slavernij maar dit boek heeft me heel wat daarover geleerd. En wel op een “aangename” manier via het verhaal van Leon & Juliette. Wat die mensen hebben meegemaakt, is verschrikkelijk en toch komen ze telkens weer recht en doen voort. Twee levens om een voorbeeld aan te nemen.
(Bron : Boekenkrant) Annejet van der Zijl heeft met Leon & Juliette een historisch Boekenweekgeschenk voor 2020 geschreven. Net als het grootste gedeelte van haar oeuvre, van Sonny Boy tot De Amerikaanse prinses, is ook dit een literair non-fictiewerk, waar Van der Zijl als een ware archeologe een liefdesverhaal reconstrueert tegen een harde historische achtergrond.
Ik las dit boekje bijna in één trek uit. Het leest heel vlot en laat je af en toe serieus nadenken over de toestand van die slaven en hun leven.
Enkele mooie en interessante quotes :
p. 24 : Misschien was de westerse wereld in zijn geheel in 1818 aan het afkicken van de slavernij. Maar het zuiden Amerika was er nog steeds zwaar aan verslaafd en het zo mooie Charleston bleek de hardnekkigste junk van allemaal.
p. 50 : Volgens zuidelijke politici zou afschaffing van de slavernij onvermijdelijk uitlopen op een rassenoorlog.
p. 58 : Er was hier geen elegantie, geen rijkdom, geen joie de vivre; er was geen zon of warmte – er was alleen de tot diep in je botten doordringende grauwe kou van de Hollandse winter.
p. 65 : Het verlegen slavenmeisje uit Charleston had zich ontpopt als een dame van adellijke allure, bewonderd om haar schoonheid en geliefd om haar zachte karakter en gastvrijheid. Maar de hele familie besefte dat ze nog altijd het allergelukkigst was als ze haar vliegende Hollander na een overzeese reis weer in haar armen kon sluiten.
p. 69 : Eindelijk was het moment gekomen dat Leon en Juliette hun nu al drieëntwintig jaar durende liefdesgeschiedenis openlijk konden bekronen met het wettige huwelijk dat in Charleston nooit mogelijk was geweest.
p. 76 : “Wie de liefde van zulk een vrouw genieten mag, moet zich meer dan mens voelen.”
p. 87 : (Over Charleston in 1893) “Met overal half of geheel verwoeste gebouwen oogde de stad nu als een geschonden en goeddeels tandeloos gebit, grijnzend tegen het noodlot.”
p. 90 : Zoals Scarlette O’Hara, de door het leven geslagen maar nog altijd arrogante plantersdochter, al zei aan het eind van Gone with the Wind : “Tomorrow is another day.”
p. 93 : (Van de auteur) Ooit was ik directrice van een weeshuis. Een weeshuis voor verlaten verhalen, geboren uit de noodzaak om in ieder geval iets te kunnen doen met al die mooie geschiedenissen die op mijn pad kwamen en waarvoor me de tijd ontbrak om ze allemaal recht te kunnen doen.
p. : 94 : Tegelijkertijd toon het levensverhaal van Leon & Juliette dat zelfs onder de moeilijkste omstandigheden er toch altijd weer individuen moedig genoeg zijn om hun eigen hart en geweten te volgen.
Er is ook een virtueel fotoalbum op www.annejetvanderzijl.com
Ik heb dit virtueel fotoalbum opgezocht, maar vind het nu nog niet terug. Het zou er normaal moeten opstaan vanaf 7 maart… Daarom heb ik zelf enkele foto’s opgezocht : zie hieronder :
Haar grote doorbraak was met het boek Sonny Boy.
Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien.
Hier vind je nog een trailer van de film Sonny Boy naar haar gelijknamige boek. Een erg aangrijpende film over hoe een gemengd koppel vecht voor zijn bestaansrecht.
Geniet toch van dit kleine historische verhaal vol kracht en liefde!