De kerststal
Wat zeker niet mag ontbreken, is de kerststal. Dit is onze stal. Mijn man, Bernard, maakte dit stalletje vele jaren geleden toen we nog regelmatig naar de Provence op reis gingen. Bernard en de drie jongens gingen op zoek naar mooie, kleine steentjes. Het was zo leuk om hen dat te zien verzamelen langs het water of in de grachtjes. En dan is Bernard thuis aan de slag gegaan. We zijn verbaasd dat die lijm tussen de steentjes nog steeds goed kleeft. De beeldjes die erin staan, hebben we doorheen de jaren telkens aangevuld en op de kerstmarkt van Keulen gekocht. We hebben hele mooie herinneringen aan het opbouwen van deze kerststal.
Hier gaan we aan de slag :
Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Volgens de traditie werd Jezus in een stal geboren, wat berust op de voerbak die genoemd wordt in Lukas 2:7.
Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel, herders die vaak een paar schapen bij zich hebben (Lukas 2:16) en de wijzen uit het oosten (Mattheus 3:11), volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen.
Een kerststal is vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden, vaak onder de kerstboom.
De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een ‘levende’ kerststal liet maken. Hij heeft de kerststal zoals wij die nu kennen beïnvloed. Daarvóór werd namelijk op kerstdag een kribbe geplaatst op of naast het altaar tijdens de Heilige Mis. Spoedig kwamen daar meerdere figuren bij. De franciscanen bevorderden dit gebruik in kerken en gezinnen.[
Een bekende kerststal is die op het Sint-Pietersplein voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome, een idee van Paus Johannes Paulus II. Deze kerststal bestaat sinds 1982. Sinds 1999 komt de 25 meter hoge boom uit Badia en het mos van de berg Fumaiolo bij Verghereto, waar de Tiber begint.
Een bekende levensgrote kerststal in Nederland is die in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Hierbij wordt niet alleen de stal uitgebeeld, maar ook een groot deel van de omgeving, het veld waar de herders de goddelijke boodschap ontvangen en mensen die op weg zijn naar de stal, zodat het tafereel de hele lengte van het gebouw in beslag neemt.
In veel plaatsen is het gebruikelijk om een levende kerststal met echte mensen en dieren neer te zetten. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de omgeving. Vooral in Zuid-Italië zijn levende kerststallen zeer populair. In Nederland is de levende kerststal van Enter bekend. Enkele maanden voor Kerstmis wordt, in samenwerking met plaatselijke artsen, aan zwangere vrouwen gevraagd of ze hun kindje daarvoor beschikbaar willen stellen.
Hier vind je het kerstverhaal met de tekeningen van Dick Bruna. Hij heeft ook nijntje getekend. Dit mooie verhaal wordt ook voorgelezen door Dick Bruna zelf. Heel rustig en duidelijk verteld. Geniet maar van dit mooi verhaal.
Ik wens jullie allemaal een zalige Kerst en een hoopvol Nieuwjaar !!!