Adventskalender 2020 dag 13

De sneeuwman

Een winter zonder sneeuwman is als een schoen zonder veter… Zelfs al ben je volwassen, toch is het nog steeds leuk om een sneeuwman te maken met je (klein)kinderen. Het is magisch dat je zoiets uit duizenden sneeuwvlokken kan maken. Daarom tekenen en knutselen we vandaag een sneeuwman. Je vindt hier ook heel wat filmpjes !!!

Eerst aan de slag :

Hier vind je enkele gezichtjes voor de sneeuwman :

Veel van die tekeningen haal ik uit dit onderstaande boekje van Lulu Mayo, “How to draw a reindeer”

Een prachtige tekenfilm : “De sneeuwman” van Raymond Briggs (26 minuten)

Een liedje :

Kikker en de sneeuwman (verhaaltje)

En de bekendste sneeuwman : Olaf van Frozen

Winterknutsels: warme wollige sneeuwman

Bij de winter hoort sneeuw. En bij sneeuw hoort een sneeuwman. Helaas moeten echte sneeuwmannen altijd buiten blijven (tenzij je de airco op -5 zet natuurlijk, maar wie wil dat nou). Daarom heb ik een manier bedacht om je sneeuwman binnen te zetten. Je maakt er eentje van wol! Hieronder vind je de uitleg voor het maken van dit toffe mannetje, leuk om te maken met je (klein)kinderen.

Bron : Christmaholic.nl

Benodigdheden:

  • witte bol wol
  • stuk karton (bijvoorbeeld een knorr verpakking)
  • verschillende maten ronde voorwerpen (omtrekbaar)
  • schaar
  • lijm
  • pen/potlood
  • satéprikker
  • gekleurd vilt
  • knutselbolletjes

Heb je alles? Aan het werk!

Pompons maken (1 groot, 1 klein)

Teken op het stuk karton 2 grote cirkels en 2 kleine cirkels. Knip deze uit zoals op foto 1 te zien is. Zorg dat het gat goed in het midden zit. Neem dan de wol en knip een stuk af. 3 meter per keer werkt het gemakkelijkst. Vouw de wol dubbel zodat je 1.5 meter hebt. Dan kun je beginnen met het omwikkelen van de cirkels (2 cirkels voor de grote pompon en 2 voor de kleine). Zorg dat je de 2 cirkels goed bij elkaar houdt. Blijf nieuwe meters wol toevoegen tot je karton verdwenen is.

WP_000693
WP_000694
WP_000695

Knip voorzichtig de wol aan de buitenkant van de cirkels los. Zorg ervoor dat je met je schaar tussen de 2 kartonnen cirkels blijft, dan is de pompon mooi rond. Neem daarna een stukje wol en knoop het tussen de 2 kartonnen cirkels om de wol. Maak de knoop zo strak mogelijk. Om de twee pompons aan elkaar te maken gebruik je een satéprikker. Deze prik je door het midden. Dat gaat het makkelijkst wanneer het karton er nog omheen zit. Je hebt maar 1 satéprikker nodig voor de 2 pompons. De kartonnen cirkels kun je er nu afscheuren.

WP_000700
WP_000697
WP_000702

Het aankleden van de sneeuwman

Nu heb je een mooie basis voor je sneeuwman. Maar hij heeft natuurlijk nog wat aankleding nodig.

De sjaal

Neem een gekleurd stuk vilt. Knip een stuk van ongeveer 30cm x 2cm af. Knip aan beide zijden 2 cm in om rafels te maken. Leg de sjaal om de nek van de sneeuwman en lijm het overlappende deel vast.

WP_000704

De ogen en knopen

Neem gekleurde knutselbolletjes en lijm deze als ogen en knopen op de sneeuwman vast. Knip 2 knutselbolletjes in stukjes en plak deze op het hoofd van de sneeuwman in de vorm van een mondje.

De neus

Neem voor de neus een stukje satéprikker. Neem een klein stukje oranje vilt (10 cm x 0.5 cm), smeer het in met wat lijm en wikkel het om de satéprikker. Smeer ook wat lijm aan het eind van de satéprikker en steek hem dan voorzichtig in het hoofd van de sneeuwman.

De hoed

Neem een leuke kleur vilt en knip er een strook van 15 cm x 5 cm af. Maak hier een rol van en plak het goed vast. Voor de onder en bovenkant neem je 2 verschillende maten cirkels. Kijk voor de bovenste cirkel goed naar de maat van je rol. Plak deze daarna voorzichtig vast. Dit gaat het best door in de rol kleine knipjes te maken zodat je het om kan buigen. Daar plak je de cirkel op. Plaats de hoed op het hoofd van de sneeuwman.

WP_000709
Nog een laatste tekeningetje…

Alles voor elkaar? Zoek dan een mooi plekje voor je sneeuwman!