Langsnuit en de zeesterren

Langsnuit en de zeesterren                 Eddy Surmont
Langsnuit is een zeepaardje. Hij woont in de Noordzee, vlakbij Oostende. Langsnuit speelt graag met zijn vriendjes mossel Jumbo, oester Dubbel Nul, Grijsje garnaal, Tongetje en Gullie de Meeuw. Op een dag is de schrik heel groot. Alle mosselschelpen zijn leeg. Wie zou dat gedaan hebben? Langsnuit reist naar het verre Cuba, waar zijn neefje Hippocampus woont. Zou hij weten wie de mosselen opeet? Een echt Oostends sprookje — Eddy Surmont heeft jaren gewerkt als onderzoeksjournalist. Omdat zijn kleinkinderen het zo’n leuk verhaal vonden, besloot hij het op te schrijven. Mieke Drossaert ‘verleidde’ hij om de illustraties te schilderen.
Schrijver Eddy Surmont  en kunstenares Mieke Drossaert

Over de auteur EDDY SURMONT :  geboren (1943) en getogen Oostendenaar opteert hij aanvankelijk voor een carrière als officier bij het Belgisch leger (pantsertroepen).  Tot zijn reeds van jongsaf borrelend schrijversbloed hem laat solliciteren voor een job in de journalistiek.  Als één van de weinige beroepsjournalisten werkzaam voor zowel de Nederlandstalige (Het Laatste Nieuws) als Franstalige (Le Soir) Nationale pers specialiseert hij zich in de maritieme en juridische berichtgeving.  Zo brengt zijn militaire know-how hem o.m. voor Le Soir naar de Golfoorlogen waar de Belgische marine actief is.  Maar zijn Oostende vergeet hij nooit.  Met soms kritische, veelal opbouwende, berichtgeving.  Toerisme, cultuur en gastronomie spelen hierbij een hoofdrol.  Auteur van twee sprookjes, ontstaan als bedverhalen voor zijn kleinkinderen : “Langsnuit en de zeesterren” en “Saar en het vliegend tapijt.”  Dodentrap is zijn eerste kortverhaal.

Wat vind ik ervan ?    Toen ik een tijdje geleden vernam dat Eddy een Oostends sprookje geschreven had, zocht ik onmiddellijk alles op.  Ik ben zelf Oostendse en woon heel graag in deze bruisende stad.  Ik las het verhaal met veel interesse. Het is echt een meeslepend en spannend verhaal met diertjes die we hier allemaal kennen aan zee.  Ik ben ermee opgegroeid.  Ik voelde mij terug een kind dat op het strand speelde met haar vriendinnetjes.  Heel mijn jeugd bracht ik door aan het strand : zwemmen, bloemenwinkels graven in het zand, schelpen zoeken om bloemen te kunnen kopen, garnaaltjes vissen, enz… Nu kan ik enorm genieten van een potje verse mosselen met frietjes in De Kombuis! En inderdaad, nu zien we nooit meer zeesterren en vroeger wel… Dit verhaal is heel tof om te lezen.  Kinderen houden van dierenverhalen en zeker als ze spannend zijn.  Een aanrader !!!

”Het sprookje vertelt waarom er nu geen zeesterren meer liggen op het strand. Toen ik jong was, lag het er vol van, maar nu zijn alle zeesterren weg”, zegt Eddy. Naast het hoofdpersonage Langsnuit, een zeepaardje, komen nog heel wat zeedieren aan bod zoals de mossel Jumbo, een oester, een garnaal en een meeuw. De diertjes kriebelen de tenen van de kindjes op het strand en amuseren zich hier in de zee.

“Het verhaal is heel kindvriendelijk, maar ook educatief. Zo zwemt Langsnuit altijd in de richting van zijn neus en dat is ook echt zo bij zeepaardjes. Hij maakt uiteindelijk een reis naar Cuba om zijn slimme neef te bezoeken en komt zo heel wat avonturen tegen. Het verhaal eindigt bij de wrakken die voor de kust liggen. Op het einde verklappen we ook dat de kinderen zeepaardjes kunnen vinden in het Noordzeeaquarium in Oostende. Dat maakt het helemaal een Oostends sprookje.”

Eddy Surmont maakte eerst zelf wat tekeningen bij zijn verhaal. “Die trokken weliswaar op niets. Toen bleek dat uitgeverij Ambilicious enthousiast was om iets te doen met mijn verhaal moest ik nog iemand zoeken om de illustraties te maken.”

 

 

 

De schrijver kwam terecht bij de Oostendse kunstenares Mieke Drossaert die bekend is door haar Tiny People. “Mieke heeft de geest van het verhaal perfect begrepen. Haar tekeningen zijn prachtig”, zegt Eddy. Mieke zelf stond eerst niet te springen om mee te doen. Het is de eerste keer dat ze illustraties maakt voor een boek. “Eddy heeft mij uit mijn comfortzone getrokken”, zegt Mieke. De schrijver en illustrator zijn duidelijk dol op elkaars werk. “We kenden elkaar voordien eigenlijk niet, maar we verstonden elkaar heel goed. Zonder de mooie tekeningen van Mieke is het boek maar de helft waard”, zegt Surmont. De schrijver heeft overigens de smaak te pakken en brengt eind dit jaar ook een misdaadroman uit.

Ik las net ook een heel spannend Oostends verhaal over de Dodentrap.  De trap waarop De Baadster van Léon Spilliaert over de zee zit uit te kijken.  Heel mooi. Echt de moeite waar om te lezen!   Ik heb hieronder de link genoteerd.

http://drijfhout.be/dodentrap/ : Een prachtig en heel spannend verhaal over de Dodentrap uit het schilderij (De baadster) van Léon Spilliaert
Er volgt nog een interview met Eddy !

 

 

 

 

 

ISBN : 9789492551375

Publicatiedatum : 07/11/2018

Pagina’s : 48

Uitgever : Ambilicious LLP

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 14,95