Mathilda’s geheim

Corina Bomann

Mathilda is zestien als haar moeder in 1931 plotseling sterft en ze alleen achterblijft. De wereld zit vol gevaren voor een jong meisje, maar dan komt de indrukwekkende Agneta Lejongård in haar leven. Agneta blijkt Mathilda’s voogd te zijn en ze neemt haar mee naar het prachtige landgoed de Leeuwenhof in het zuiden van Zweden.

Wat Mathilda niet weet is dat Agneta haar tante is, maar voordat Agneta haar over haar afkomst kan vertellen, wordt Europa verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. Het leven zoals iedereen het kende verandert voorgoed. In de chaos zal Mathilda haar lot in eigen handen moeten nemen en nieuwe wegen moeten bewandelen op zoek naar geluk.

  • Productcode (EAN): 9789022587171
  • Verschijningsdatum: 29/09/2020
  • Aantal bladzijden: 576
  • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.
  • Prijs : € 19,99

Over de auteur :

Corina Bomann (1974) woont een deel van het jaar op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan schrijven, en een deel van het jaar in Berlijn. Haar romans staan in Duitsland steevast hoog in de bestsellerlijsten. Bij Boekerij verschenen al meerdere succesvolle romans, waaronder Het vlindereilandDe jasmijnzussen en Het klaprozenjaar.

https://www.corinabomann.de/

Over het boek :

Ik las reeds het eerste deel “Agneta’s erfenis.” (Wat verder vind je ook mijn recensie) Dat was zo’n mooi verhaal dat ik zeker de hele trilogie wou lezen. Dit tweede deel moet zeker niet onderdoen voor het eerste deel. Dit verhaal bestaat uit drie grote delen. In deel 1 lees je over de voogdij van Agneta over Mathilda. Al gauw stel je je de vraag wie Mathilda juist is ten opzichte van deze roemrijke familie. Beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes in mekaar. Wie het eerste deel las, vermoedt gauw hoe de vork in de steel zit. Het is niet gemakkelijk voor Agneta om haar landgoed te beheren en ze krijgt de hulp van Mathilda. Deze wil haar eigen weg bewandelen. Op een bepaald moment vlucht ze zelfs weg van De Leeuwenhof.

In deel 2 wordt Mathilda 21. Het is net alsof dit jaartal de doos van Pandora opent want er komt een groot geheim vrij en Mathilda schrikt hier erg van. Zo erg, dat ze voor de tweede keer wegloopt en haar leven ergens anders gaat opbouwen.

Deel 3 is het deel waar we in de Tweede Wereldoorlog belanden en zien hoe Zweden zich daarbuiten wil houden. Toch vallen er ook slachtoffers in het leven van Mathilda en Agneta. De Duitsers zijn Polen binnengevallen en rukken steeds meer op in Europa. Ze vallen ook Noorwegen binnen, waar Ingmar, haar geliefde neef en zoon van Agneta, meevecht. Ondertussen werkt Mathilda reeds 5 jaar in het Grand Hotel in Stockholm. Maar alles kantelt wanneer Agneta haar dringende hulp nodig heeft. Ook Ingmar zal haar hulp inroepen. En zo wordt haar leven teruggestuurd naar De Leeuwenhof.

Het is alweer een spannend verhaal met een grote dosis aan liefde maar ook met veel geheimen en intrigerende dialogen. Het einde kondigt ons het derde boek al aan. Daarom kijk ik al uit naar “Solveigs belofte. Hierin zullen we een derde generatie van sterke vrouwen zien. Ik kijk reikhalzend uit naar het laatste deel van deze boeiende, aangrijpende, liefdevolle en hoopvolle trilogie.

Verschijnt op 9/02/2021

Enkele mooie quotes :

p. 8 : Maar soms waren ze net etalagepoppen, die alleen maar in mijn leven waren om me gezelschap te houden.

p. 76 : De lucht was zwanger van gemaaid graan en warm stof.

p. 116 : Je woorden zijn een warme omhelzing op een kille herfstdag.

p. 162 : We kregen onze rapporten en de zomer ontving ons met open armen.

p. 249 : Ik wilde de teleurstelling weg laten vloeien, maar dat lukte niet. Die had zich in mijn ziel vastgezet, zoals een havik zijn klauwen in het vel van een konijntje.

p. 253 : Elke keer dat ik met haar over mijn moeder praat, komt er iets nieuws naar boven. Alsof je een ui pelt. Op een gegeven moment ben je bij het laatste laagje gekomen en moet je huilen.

p. 339 : Het leek of die informatie over mij puzzelstukjes waren die hij nog op hun plaats moest zien te leggen.

p. 355 : Ik geef alleen maar aan u door dat u de brief echt moet lezen. Laden kunnen diep zijn, en maar al te vaak verdwijnt daar iets in wat iemand later misschien berouwt.

p. 480 : Het zou veel tragischer zijn als je geen liefde in je hart zou toelaten.

p. 525 : Er wordt gezegd dat mannen die een vrouw hebben voorzichtiger zijn in de strijd. Een vriendin zou jouw levensverzekering zijn.

En een klein weetje als toemaatje :

In dit verhaal wordt af en toe gesproken over de onweergaloze Zweedse gehaktballetjes.

Die zijn heerlijk! Ik at ze nog nooit zo lekker als bij “Moose” in Oostende.
www.moose-Ostend.be