Interview Playmonews

PLAYMONEWS !!!

Onlangs zag ik op Facebook een leuk berichtje over Sandra Bekkari.  Het was echt heel goed uitgebeeld met figuurtjes van Playmobil.  De Open Keuken met Sandra : “supergemakkelijk, overheerlijk en boordevol vezels.”    Die scène intrigeerde me en ik vroeg me af wie dat zo maakte.  Ik zocht dus Playmonews via Google op en kwam op hun site en facebook terecht.  Wat ik toen zag, was echt heel tof!  Ik vond het vroeger altijd leuk om Playmobil voor mijn kinderen te kopen.  Zo mooi en zo echt.  Ik was zot van het poppenhuis.  Helaas waren mijn drie jongens daar niet zo zot van.  Als ik ooit een kleindochter heb, koop ik haar het poppenhuis… en gaan we er uren mee spelen…

 

1 Hoe is deze leuke vorm van nieuwsberichtjes ontstaan?  Hoe lang al bezig?

Op 30 oktober bestaan wij 3 jaar! Ons eerste nieuwsje was rond de crimiclowns!

Marie: Ik maakte vroeger af en toe foto’s met Playmobil. Tot ik op twitter vroeg wat ik zou kunnen doen met al mijn Playmobil. Toen stelde er iemand voor om het nieuws uit te beelden en zo is Playmonews ontstaan.

 

2  Wie werkt eraan mee?

Marie : We zijn met twee, ikzelf Marie Deryckere en Wendy De Clerck. Wendy is erbij gekomen nadat ik een weekje verlof had. Wendy stelde spontaan voor om te helpen en ondertussen vormen we al een tijdje een mooi team!

Wendy : Heel soms schakelen we een extra persoon in (bv Olympische Spelen), omdat dan de frequentie van de berichtgeving en het nodige materiaal veel hoger ligt. We hebben ook onze Klasreporters, waarbij we een klas een hele week het nieuws laten uitbeelden en hun foto’s op de pagina zetten. Dit in het kader van de medialessen op school.

3 Hoe komen jullie aan zoveel playmobil?

M en W : We hebben beide heel veel Playmobil in onze privécollectie zitten, dat met eigen middelen werd aangekocht. Af en toe krijgen we wel eens iets toegestopt. We zijn altijd blij met wat we krijgen ! Dus als je nog Playmobil hebt waar je niets meer mee doet, en je zoekt een goed doel 😉  …

 

4 Hoe kiezen jullie je thema’s?

We kijken op online nieuwswebsites en dan kiezen we een nieuwsje uit dat er voor ons uitspringt en dat ons leuk lijkt om te maken. Het hangt ook af van het materiaal dat we nodig hebben.

 

“Chauffeurs mogen niet in korte broek (dus dragen ze dan maar een rok) bij hoge temperaturen.”

5 Welke thema’s kiezen jullie?

Marie : Nieuwsjes die eruit springen, dit zijn soms vrolijke nieuwsjes maar dit kunnen ook ernstigere nieuwsjes zijn. We maken ook af en toe tv- programma’s na.

Wendy : Of brengen live verslaggeving van evenementen (Songfestival, Olympische Spelen, …).

6 Hoe gaan jullie tewerk om een nieuwsberichtje te maken?

Marie : We kiezen een nieuwsje uit, zoeken ons materiaal, nemen de foto en posten het.

Wendy : De foto’s worden soms licht bewerkt alvorens ze geplaatst worden.

7 Hoeveel posts doen jullie per week?

Marie : We proberen het iedere dag te doen maar dit is niet altijd mogelijk. Het zullen er ongeveer 4 per week zijn, denk ik.

Wendy : de ene week verschilt met de andere. Er zijn weken dat er soms meerdere posts per dag worden geplaatst. Afhankelijk van de berichten en wat we aan materiaal hebben.

 

8 Is het moeilijk om dit vol te houden?

Marie : Het is in ups en downs. Het hangt vooral af van de reacties van de mensen. Het is natuurlijk altijd leuk om reacties te krijgen en dat geeft ons een boost. 🙂

 

“Tijn, de nagellakheld”

Wendy : De feedback en reacties van onze volgers doen enorm veel deugd en geven inderdaad een boost om verder te blijven doen. Doordat we met 2 zijn, die even gepassioneerd aan PlaymoNews werken, kunnen we ook al eens een rustpauze nemen, zonder dat onze volgers dit merken 😉

9 Hebben jullie toestemming moeten vragen aan Playmobil?

Neen eigenlijk niet, Playmobil was direct enthousiast over ons project!

10 Hoe bekostigen jullie je Playmobil?

Marie : Er is een deel van ons zelf en we krijgen ook af en toe wat toegestopt.

Wendy :  Een heel groot deel van mijn collectie is eigenlijk van de dochter. Zij kreeg dit kado met verjaardagen, Kerst, Pasen, … Sinds ik mede-redactielid van PlaymoNews ben, is er nog heel wat bijgekomen. Meestal koop ik dat 2dehands of op rommelmarkten. Zo blijft het betaalbaar.

11 Op jullie fbpagina zag ik dat jullie een leuk project hebben met kinderen nl. playmonews-reporter.  Hoe werkt dit?

Wendy : We plaatsen af en toe een oproep via onze pagina, om Playmonews-reporters aan te duiden. Dit is een mediaproject, waar je als leerkracht je klas kan opgeven om een hele week PlaymoNews te maken. De klas kiest het bericht, beeldt het uit met eigen Playmobil, stuurt de foto naar ons en wij voorzien die van een logo. Daarna wordt hij op de PlaymoNews-pagina gezet. Op die manier gaan de kinderen op een andere manier aan de slag binnen de lessen media. En volgens de leerkrachten is dit een overdonderend succes !

12 Hebben jullie nog nieuwe projecten in petto?

Marie : Niet direct, we zien wel wat er komt, af en toe hebben we een impulsief idee en dan voeren we dat uit.

Wendy : een recent project was het uitbeelden van ingestuurd vakantiefoto’s in Playmobil. We kregen daar heel veel respons op, en hebben noodgedwongen een stop moeten inlassen. Het kostte ons te veel tijd om alles tot in de perfectie na te maken. Maar degenen die hun foto kregen, waren wild enthousiast J . Het zou best kunnen, dat we dit in de toekomst nog eens herhalen.

13 Nooit eraan gedacht om een fotoboek uit te brengen met jullie berichtjes?  Zou leuk zijn!

Nog nooit aan gedacht, het zou wel leuk zijn 🙂

 

 

 

 

“Glitter is de nieuwe trend op festivals”

 

14 Waar zijn jullie te vinden?  Instagram, Fb en site...

We zijn te vinden op twitter, facebook, instagram en op playmonews.be (de site is een beetje verwaarsloosd maar er kruipt daar heel veel werk in).

 

 

“Sociaal experiment op Gentse Feesten: publiek kiest of kuikentje in blender sterft.”

PlaymoNews (facebook)

@playmonews (instagram)

Playmonews.be (website)

 

Ik toon nog enkele hele mooie berichtjes :

De egeltjes maken een wandeling in de herfst…

Deze vind ik persoonlijk heel mooi.  Ik hou ervan als de poppetjes in de natuur afgebeeld worden.  Dat vormt een heel mooi decor.

Binnenkort vieren de mensen Halloween!

 

 

 

En dan volgt Sinterklaas!  De schoentjes staan al klaar en de kat houdt de wacht…

 

 

 

Dit is dus hoe ze het allemaal doen!  Dat hebben ze mooi samengevat in dit versje.

 

 

 

Beste Marie en Wendy, ik vind het echt heel creatief wat jullie doen met Playmobil.   Het is tof om jullie te volgen op fb en instagram.  Het is verfrissend hoe mooi jullie werken met die poppetjes.  Ik hoop dat jullie nog lang de tijd zullen vinden om dit verder te doen.  Veel succes !!!