De verloofde van de postbode

De verloofde van de postbode                       Denis Thériault

Korte inhoud : De 23-jarige Tanja Schumpf uit Beieren vertrekt naar Montreal om te gaan studeren, haar Frans te verbeteren en een jongen te ontmoeten die ze op internet heeft leren kennen.  De jongen valt tegen maar de stad bevalt haar en ze besluit er te blijven.  Om in haar levensonderhoud te voorzien, werkt ze als serveerster in de Madelinot, een restaurant in de volkswijk Saint-Janvier-des-Âmes.   Daar wordt ze verliefd op Bilodo, een verlegen postbode die een passie heeft voor kalligrafie en het schrijven van haiku’s.  Op een onweersachtige dag neemt hun lot een onverwachte wending en raken hun levens met elkaar verstrengeld.

In “De verloofde van de postbode” vinden de lezers de vertederende, innemende personages uit “De eenzame postbode” terug en worden ze wederom meegevoerd door Thériaults grote verbeeldingskracht en zijn poëtische, fantasievolle schrijfstijl.

Wat is een haiku ? Dat wil ik toch even uitleggen.  Het wordt ook heel mooi uitgelegd in het boek, dus ik citeer : “De haiku, die uit 3 regels bestond, 2 van 5 lettergrepen en 1 van 7, met 17 lettergrepen in totaal, streefde ernaar het onveranderlijke en het vergankelijke naast elkaar te plaatsen.  Een goede haiku was eenvoudig en precies, en moest verwijzen naar de natuur of naar een werkelijkheid die niet alleen voor de mens gold.  De kunst van de haiku was de kunst van het moment, van het detail; het was een concreet gedicht dat een beroep deed op het gevoel en niet op het verstand.” (p.16)

Je leert er nog verder over de renku en de tanka, maar dat laat ik je zelf ontdekken in het verhaal.

Eigen mening : Dit mooi boek is het vervolg op “De eenzame postbode” van vorig jaar.  “De eenzame postbode” was prachtig en doorweven met gevatte haiku’s.  Ik las het heel graag, maar bleef op het einde wat op mijn honger zitten.  Ik wou verder lezen.  En gelukkig kwam er een tweede deel dit jaar.   De recensie van “De eenzame postbode” staat reeds in mijn lijst.  Nu geef ik de recensie van het vervolg erop.  Voor al wie houdt van een poëtisch en romantisch verhaal met diepe waarheden.

Enkele quotes : p. 54 : “Mijn buurvrouw Aimée

tuiniert in bloemetjes jurk

krijgt zij ook water?”   (is een leuke haiku)

p. 60 : “De plaats waar u woont

is ver weg en dat haat ik

maar wat is afstand?

Op de landkaart van mijn hart

bestaat er niets

wat ons hart scheidt.”

p. 67 : “Kolkend als water

dat tegen de rotsen slaat

maakt de tijd lussen.”

p. 87 : “Als je benen weer sterk genoeg zijn, beklimmen we samen de trap van een nieuw leven, en dan tel ik met jou elke trede, “beloofde ze Bilodo inwendig.

p. 116 : Als duveltjes uit een doosje doken de flashbacks van alle kanten op, wat leek te duiden op een serieuze terugkeer van het geheugen.

p. 118 : De haiku’s van Ségolène kwamen weer boven en krabbelden al aan Bilodo’s bewustzijn.

p. 138 : Heel mijn geheugen zat verstopt in de geuren van een citroentaart.

Het is een onverwacht einde.  Een groot teken van opofferende liefde. 

In de pers : “Een betoverend verhaal over liefde, eenzaamheid en de moderne wereld.  Zelfs de meest geharde lezers zullen vallen voor het verdriet, de spanning en de poëtische brievenromance.”   The Independent over “De eenzame postbode”.

In de pers over “De verloofde van de postbode” : “Een boeiend verhaal met personages die je nooit meer vergeet.”  La Presse

“Thériaults stijl is zo geestig, zo speels en zo bijzonder dat je geen woord wilt missen.” L’actualité

“Een buitengewone prestatie.  Oprecht, rijk, fantasievol, schelms en poëtisch.”  Cité boomers

ISBN : 9789029091589

Publicatiedatum : 14/03/2017
Pagina’s : 186

Uitgever : Meulenhoff Boekerij B.V.

Prijs : € 17,99