Adventskalender 2022 : Tel je mee tot aan Kerst?

Hallo allemaal

It’s the time of the year !!! Wat vliegt de tijd snel !!! We mogen terug aftellen tot Kerstmis.

We bevinden ons nu in de donkerste periode van het jaar en verlangen naar lichtjes en gezelligheid. We willen ons veilig thuis voelen en samen feestvieren. Toch wil ik even stilstaan bij wat er in de wereld gebeurt. De oorlog in Oekraïne bepaalt ons dagelijks nieuws en we worden telkens geconfronteerd met de hardheid en wreedheid van leiders, of mensen die denken dat ze ‘leiding’ geven… Maar mensen leiding geven is vooral ‘begeleiden’ en het voorbeeld tot goed leven tonen.

Ik zal feestvieren, maar zoals elk jaar voel ik dat er heel veel mensen zijn die dat niet kunnen… en dat maakt mij toch verdrietig. Al van toen ik klein was, wist ik dat niet ieder kind een mooie Kerst had. Mijn ouders hebben mij geleerd om dankbaar te zijn voor wat ik krijg en wie ik ben. Ze leerden mij dat het leven niet voor iedereen zo eenvoudig is en dat het niet de geschenken zijn die belangrijk zijn, maar de waarden die rond Kerst nog meer naar boven komen. De christelijke waarden zoals liefde, vrede, barmhartigheid, vergevingsgezindheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, (zelf)respect, geloof en vertrouwen, naastenliefde en vriendschap, en vooral ruim van geest… Die waarden zijn de fundamenten van een gelukkige wereld. Helaas worden die heel veel met de voeten betreden… Laten we hopen dat het licht met Kerst verlichting mag brengen voor veel mensen.

De advent is dus verlangen naar de komst van Jezus. Dat het weer beter moge worden op deze wereld. Wij doen dat al vele jaren met verschillende soorten kalenders. Het is altijd spannend om naar iets leuks af te tellen. Vroeger deden we dat hoofdzakelijk voor de kinderen, maar de laatste jaren swingen de adventskalenders voor volwassenen de pan uit !

Hieronder zie je de drie kalenders die ik zal volgen :

De Kusmi Tea kalender kreeg ik gesponsord door Isabelle van Tealicious. Zij is ondertussen een lieve vriendin geworden die mij met raad en daad bijstaat. Wanneer ik bij haar in de winkel kom, neem ik steeds mijn tijd en hebben we een gezellige babbel. Ze heeft er een hele grote keuze aan verse koffie, verse thee, heerlijke versnaperingen en originele geschenken. Volg haar ook op instagram. Ze geeft veel receptjes …

https://www.instagram.com/tealiciousoostende/

De adventskalender van Kusmi Tea Paris

De tweede kalender kreeg ik van nog een lieve Isabel ! Zij gaf mij die van de heerlijke chocolade van Neuhaus. En wat is lekkerder dan een goede thee met een zoet chocolaatje? We kennen mekaar al lang en ze weet waarvan ik houd. Het is ook altijd leuk om bij haar langs te gaan.

De adventskalender van Neuhaus

Deze kalender hieronder tikte ik op de kop op het internet. Ik vond dat zo leuk ! Met Kerst draag ik dit armbandje… En wanneer Free ouder is, mag ze die ook dragen. (Het kostte iets rond de 18 euro.)

Een adventskalender met bedeltjes en een armbandje….

Voor Freetje heb ik een happy stone voor elke dag! Zo zal ze op het einde 24 steentjes hebben met figuurtjes waarvan ze houdt. Ze heeft al enkele steentjes en ze koestert die in haar doosje thuis. Elke dag zal er ook een steentje op de foto te zien zijn.

Hieronder kan je elke dag aftellen tot Kerst. Het is een soort klok :

https://dagenaftellen.nl/kerstmis

Waarom we de advent vieren, wou ik toch nog even voor jullie opzoeken.

Korte geschiedenis van de advent. (bron : Wikipedia)

De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar Kerst. De naam Advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest: dit is het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd.

Het Liturgisch jaar begint na de grote groene tijd door het jaar met de advent. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de eerste zondag na 26 november Sint-Siricius en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd vier zondagen:

kalenderjaar 2022vroegste datumlaatste datum
1e zondag 🕯27 november 202227 november3 decemberLevavi
2e zondag 🕯🕯4 december 20224 december10 decemberPopulus Sion
3e zondag 🕯🕯🕯11 december 202211 december17 decemberGaudete
4e zondag 🕯🕯🕯🕯18 december 202218 december24 decemberRorate

Adventskalender

Thuis wordt in sommige streken een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste adventszondag of op 1 december. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in.

Ik heb ooit vroeger op school een adventskalender gemaakt voor mijn leerlingen met telkens een speciaal zinnetje waarover we dan konden nadenken. Een beetje filosoferen… Dat vonden de kinderen heel gezellig. Ze leerden ook luisteren naar mekaar. Dat vond ik zo belangrijk…

Adventskrans

De originele adventskrans van de Duitser Wichern met 4 grote kaarsen en extra 24 kleine kaarsen, samen dus 28 kaarsen.

De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In de Scandinavische en Duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen.

In katholieke kringen is het de traditie dat de derde adventskaars roze is, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie ook.

Sommigen zien een verwantschap van de adventskrans met de kaarsen in het jodendom, die in dezelfde periode steeds een kaars meer aansteken.

De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881). Hij ving veel kinderen op uit armoedige gezinnen. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd.

Tot slot :

Ik hoop dat jullie het fijn zullen vinden om samen met mij te verlangen naar Kerst. We gaan samen wat verrassingen openen en genieten. Ik wens jullie een fijne Advent. Tot 1 december !!!

Klik telkens op deze hoofdtitel en daaraan zullen de dagen hangen. Elke dag komt er eentje bij. Die kun je dan ook openklikken.