Een leven op wielen

Claudia Stinne

Korte inhoud :

Mathijs de Waard (22 jaar) is een veelbelovend wielertalent met een profcontract. Nadat zijn focus maandenlang op het wedstrijdseizoen gericht was komt er in het najaar eindelijk lucht om met zijn vrienden te gaan stappen. De jongens komen echter nooit in het café aan. Een ingrijpend auto-ongeluk zal het leven van de vriendengroep ingrijpend veranderen.
Toekomstplannen worden wreed verstoord. Iedereen heeft zijn eigen acceptatieproces om te doorlopen.
Hebben de vrienden genoeg veerkracht om hier doorheen te komen?

Over het boek :

Toen ik dit boek op instagram voorbij zag komen, raakte de titel mij onmiddellijk. ‘Een leven op wielen’ vind ik heel passend gekozen. Ik vermoedde dat het verhaal zou gaan over iemand die een zwaar ongeluk had en zo verder moest leven in een rolstoel. Achteraf, na het lezen, zie ik er ook iets anders in : nl. je leven terug op de rails krijgen… Je leven terug doen rollen…

Claudia schrijft heel empathisch. Het is als het ware alsof ze er middenin staat en rondkijkt en luistert naar die 6 verschillende personen die elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen achtergrond, dit moment van het ongeluk en de verwerking ervan, beleven. Je merkt aan de hand van de persoonlijke verhalen dat Claudia heel veel weet over de gevoelens die bij zo’n situatie ontstaan. Alles wordt heel realistisch verteld.

In het begin had ik wat moeite om de personages uit mekaar te houden bij naam, maar ik noteerde ze even met hun verhouding tot Mathijs en toen ging het vlotter. Het is goed dat bij elk hoofdstukje een datum en een naam staat. Zo weet je over wie het gaat en wat hij of zij voelt.

Het is boeiend om te lezen hoe die mensen elk op hun eigen manier reageren. Ik kon mij zelfs op sommige momenten herkennen in bepaalde gevoelens. Er komen dan ook verschillende thema’s aan bod : dwarslaesie, verslaving, homoseksualiteit, depressie, rouw, verdriet om wat niet meer is, partnergeweld, huisgeweld, herbeleving, EMDR en liefde in moeilijke omstandigheden.

Ik moest telkens denken aan dat liedje van Kelly Clarkson dat ik sinds de dood van mijn ouders regelmatig eens beluister om weer wat kracht op te doen… ‘What doesn’t kill you, makes you stronger.’ Dat is eigenlijk nu mijn levensmoto geworden. Claudia schrijft : ‘Change what you cannot accept, accept what you cannot change.’ Ook zo’n sterke waarheid! ‘De situatie kun je niet veranderen, wel hoe je met de situatie omgaat.’ Dat geldt voor iedereen en voor alle tijden. En nu meer dan ooit in onze realiteit…

In dit verhaal volg je Mathijs, zijn ouders, zijn broer en zijn vrienden gedurende twee jaar na het ongeluk. Elke persoon gaat door een diep dal en vecht zich eruit. Ieder op zijn of haar manier. Soms wel confronterend om te volgen. Wat mij opviel, is dat iedereen hulp nodig heeft, hoe sterk ze ook denken dat ze zijn. Zulke zware situaties kun je niet alleen aan. Je moet durven om hulp vragen en de tijd nemen om te genezen.

Op het einde van het verhaal vertelt Mathijs hoe het voelt wanneer de cirkel van het leven weer rond is voor hem. Dat vind ik zo mooi gezegd. Dat raakte mij erg.

Dit boek vraagt om gelezen te worden. Er zijn heftige momenten in, maar ook hele mooie met veel vriendschap, begrip en liefde. Ik las dit verhaal heel graag en raad het aan iedereen aan. Het is in zeer vlotte en begrijpelijke taal geschreven. Ik ben gaan houden van Mathijs en Chris, die het heel goed gaan redden samen. Het is een liefdevol boek!

Enkele mooie quotes uit het boek :

p. 19 : Op de fiets kan niets me raken. Zodra er narigheid in de buurt komt, trap ik dat van me af. De bevrijding glijdt door mijn aderen alsof ik werkelijk over het asfalt scheur.

p. 22 : Er ontploft een granaat in mijn hoofd en flarden van gedachten worden alle kanten op gelanceerd.

p. 36 : Een stille waterval van tranen glijdt over haar wangen.

p. 60 : Het hele universum schreeuwt in stilte mee.

p. 66 : Ik denk dat alles in ons leven een reden heeft of ergens toe leidt. Soms kunnen we alleen op het moment dat het gebeurt geen antwoorden vinden.

p. 74 : Alles komt binnen alsof elke lettergreep met een hamer op mijn hoofd wordt benadrukt.

p. 88 : Nooit heb ik de dingen in mijn leven gewaardeerd om hun eenvoud. Er opent een volledig nieuwe dimensie aan onmogelijkheden.

p. 90 : Fijne herinneringen kunnen ook een drijfveer zijn om verder te gaan.

p. 116 : ‘Ik word gek van mijn lijf! Elke keer als ik denk dat ik er lichamelijk ben, word ik teruggegooid in die diepe put! Stapje vooruit, kwaaltje erbij! Telkens als ik wat positiviteit weet op te duiken, van God weet waarvandaan, komt er iets nieuws in beeld! Houdt het ooit een keer op?’

p. 156 : Mijn lichaam is overgenomen, mijn hersenen behoren iemand anders toe. Mathijs is weg, ik ben dood. Alleen de marionet leeft in een omhulsel. Ik ben er niet meer!

p. 208 : Eerst dacht ik dat ik alleen een wielrenner was. Dat ik niet meer bestond als ik niet kon fietsen… Ik kom erachter dat stukjes Mathijs zijn overgebleven, dus ik ben aan het lijmen geslagen. De barsten zullen altijd zichtbaar blijven, zoals bij een stukgevallen spiegel.

p. 355 : Voor het eerst is de woeste chaos in mijn hoofd een kabbelende kalme zee met kleine golfjes. Golfjes die bedwingbaar lijken.

p. 437 : De liefde gutst uit al mijn poriën, in straaltjes uit mijn ogen, uit mijn hele wezen. Overal zet het me in een warme gloed die ik nooit eerder heb gevoeld.

p. 485 : Dit is een nieuw pad. Niet alles wat veranderde is slecht. Er komt ook veel moois uit voort. Ik weet dat deze dingen nooit het gemis kunnen wegnemen…

Over de auteur :

Een Leven Op Wielen - Claudia Stinne

‘Ik ben Claudia, werkzaam als praktijkopleider in de zorg en gedragscoach. Mijn debuutroman verscheen op 4 oktober 2021. ‘Een leven op wielen’ is een verhaal over het hervinden van je kracht. Zeer geschikt voor Young Adult en New Adult, maar zeker ook voor iedereen die van psychologische romans en ‘drama’ houdt. Tevens schrijf ik blogs voor FloorZorgt.nl en artikelen voor Dwarslaesie Magazine.’

Ongeveer vijftien jaar heeft Claudia Stinne aan ‘Een leven op wielen’ geschreven. De inspiratie voor het boek haalde ze grotendeels bij haar oom, die nadat hij een beroerte kreeg deels verlamd raakte. Claudia was nog maar een tiener maar het raakte haar enorm. Bovendien vond ze ook nog eens de liefde tijdens haar research voor het boek. De auteur deed namelijk onderzoek via het forum van de Dwarslaesie Organisatie Nederland, waarbij ze Salvador leerde kennen en met wie ze nu samen een koppel vormt.

https://eenlevenopwielen.nl/

https://www.instagram.com/claudiastinne/

https://www.instagram.com/floorzorgt/

‘Ik ben SNRO gecertificeerd gedragscoach en ik kan jou helpen om balans in je leven te vinden.
Gezonde Spanning focust zich op afvallen en stressreductie, maar in principe is het mogelijk om op alle lifestyle gebieden door mij gecoacht te worden.

Coaching bij Gezonde Spanning is niet zwaar of zweverig!
Ik help je heel concreet telkens een stapje verder richting jouw doel!’

In het verhaal komt de therapie EMDR ter sprake. Omdat ik niet goed wist wat dit was, zocht ik het op. Hieronder vind je de uitleg daarover :

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Wat is een dwarsleasie?

Een dwarslaesie is een onderbreking van het ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgekneld zijn. Omdat de zenuwbanen afgekneld zijn, raken bepaalde lichaamsdelen verlamd.

Is een dwarslaesie te genezen?

Een dwarslaesie is geen ziekte en kan niet genezen. Dat geldt ook als hij is ontstaan DOOR een ziekte. Net zoals bij andere verwondingen kunnen de medisch specialisten de symptomen en effecten van het letsel behandelen tot daar waar de medische wetenschap reikt.

In het verhaal komt dit lied voor. Ik vond de tekst heel mooi :

‘The light on the horizon, was brighter yesterday. Shadows floating over, skies begin to fade.’

Veel leesplezier met dit hartverscheurende, maar ook hartverwarmende verhaal !!!