Interview “Niet nu Laura”

Niet nu Laura

Ik leerde Laura kennen via instagram.  Ik zag plots een heel grappig stripje langskomen dat me raakte.  Ik herkende mezelf wel in die ludieke situatie.  En zo bleef het maar komen.  Ik begon haar te volgen en genoot van de leuke verhaaltjes.  De tekeningen vond ik supergoed.  En toen dacht ik weer : ik zou haar graag interviewen.  Ik stuurde dus een berichtje en ze was direct akkoord.  Ik stuurde mijn vraagjes via mail (zoals ik altijd doe) en kreeg enkele dagen later een heel tof interview terug.

1. Wanneer ben je begonnen met tekenen?

Zolang dat ik me kan herinneren, heb ik getekend. Ik maakte mijn eerste stripverhaal toen ik zes was (zeker 10 pagina’s!) en ben dat zelfde jaar begonnen op de tekenschool.
2. Hoe ben je ertoe gekomen?
Ik heb altijd graag getekend. Mijn ouders zagen dat en hebben dat dan ook altijd gestimuleerd. Ze schreven mij in bij de tekenschool, steunden me toen ik kunst wou studeren en deelden mijn werk met hun vrienden en kennissen. Daar ben ik natuurlijk erg dankbaar voor.  Toen ik ouder werd, en er dingen zoals facebook en instagram begonnen te ontstaan, wou ik mijn werk ook graag delen. Eerst alleen met mijn vrienden, later met heel het land. En zo ben ik langzaam maar zeker in dit wereldje gerold.
3. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik haal mijn inspiratie uit het dagdagelijks leven. Van die momentjes die grappig zijn of me raken (zowel negatief als positief) vertaal ik graag naar een toffe strip. Die post ik dan op de facebook en instagram van Niet Nu Laura. Eigenlijk is Niet nu Laura een beetje mijn visueel dagboek!
4. Wat vind je belangrijk in je tekeningen?  (humor !!!)
Ik vind het belangrijk dat mensen zichzelf en hun kleine gekke kantjes kunnen herkennen in mijn strips.
5. Werk je soms in opdracht?
Ik ben momenteel fulltime illustrator en leef dus volledig van m’n opdrachten! Ik teken altijd in mijn eigen bekende tekenstijl, maar de opdrachten zelf variëren al eens. Illustraties voor op een website, cartoons voor een communicatiebedrijf, tekeningen voor in een kinderboek… Het is elke maand wat anders.
6. Welk materiaal gebruik je om te tekenen?
Ik heb heel lang steevast op papier getekend. Sinds enkele maanden heb ik echter een iPadpro en ik moet toegeven dat dat wel heel leuk speelgoed is. Daarom gebruik ik die nu het meeste, zeker voor m’n cartoons en strips.
7. Heb je een eigen werkplek?  Hoe ziet die eruit?
Nog een voordeel van zo’n iPad pro: die kan ik overal mee naartoe nemen, dus werk ik vaak op verschillende plekken. Aan de keukentafel, in de zetel, lekker lui in bed… En soms  teken ik ook op locatie. Bijvoorbeeld in het gezellig cafeetje op de hoek, met een koffie en koekje.
8. Wanneer werk je het best?
Wanneer de deadline in mijn nek begint te hijgen 😉 ik ben het soort mens dat het beste werkt onder druk, haha. Of als ik me heel geïnspireerd voel, dan vloeien er ook wel leuke dingen uit m’n tekenpen.
9. Wat zijn de thema’s die je het liefst uitbeeldt?
Dat het oké is om niet perfect te zijn. Iedereen mislukt al eens in zijn of haar dieet, iedereen laat de kerstboom al eens een paar weken te lang staan, iedereen is al eens overdreven lui en iedereen is al eens overdreven enthousiast. Mijn strips zijn een hartje onder de riem voor iedereen die zich al eens imperfect voelt, met de boodschap: het is echt helemaal oké.
10. Gebruik je social media om je werk te promoten en welk?
Ik ben heel actief op instagram en facebook en denk dat de meeste mensen mij ook wel daarvan zullen kennen. Social media is de perfecte uitlaatklep voor cartoons: mensen kunnen makkelijk hun vrienden taggen in een herkenbare post en zo mijn werk helpen verspreiden.
11. Wat wil je met je werk bereiken?  Je doel?
Mijn grote droom is volledig van mijn stripjes en cartoons te kunnen leven, bijvoorbeeld door ergens een vaste rubriek te hebben. Ook zou ik heel graag wat meer merchandize willen maken in de toekomst: pins, stickers, t-shirts… Allemaal spulletjes in mijn stijl met een leuke hoek af. Lijkt me superleuk.
12. Welke boeken las jij graag als kind?
Ik was (en ben) een enorme Harry Potter fan. Ik las het eerste boek in 99, toen ik zelf 9 jaar oud was. Het laatste boek las ik in 2007, toen ik zelf 17 jaar oud was. Even oud als Harry in het laatste boek. Ik ben zo gelukkig dat ik ben kunnen opgroeien met die boeken. Mijn eerste tatoeage was dan ook eentje van HP, om mezelf eraan te herinneren dat vriendschap & liefde sterker is dan alles.
13. En nu als volwassene?
Ik lees een beetje vanalles tegenwoordig. één van mijn favoriete boeken is ‘A visit from the goon squad’, van Jennifer Egan. ‘The curious incident of the dog in the night-time’ van Mark Haddon is ook één van mijn favoriete boeken (moest ik zelfs mee huilen!) Stiekem heb ik ook een zwak voor horror verhalen, ik lees dan ook graag Stephen King.
14. Welke tip zou je graag geven aan een beginnende illustrator?
Er gewoon voor gaan! De stap naar fulltime illustreren is beangstigend en onzeker en zal de eerste jaren niet makkelijk zijn. Maar het is pas wanneer je er volledig voor gaat, dat je er ook de vruchten van zult plukken.

15. Binnenkort komt je boek uit.  Wanneer?   Kun je er ons iets over vertellen?

Mijn boek komt uit in oktober! Ik ben er nu nog volop voor aan het werken, dus het kan nog alle kanten uitgaan. Maar het zal volstaan met heerlijk herkenbare mopjes, dat kan ik je al beloven 😉

€ 15                96 blz

 

 

 

En last but not least : Waarom “Niet nu Laura?”

Niet nu Laura is een beetje een uit de hand gelopen mop: ik zei vroeger (toen ik studeerde) altijd dat als ik ooit een boek over mijn leven zou schrijven, ik het ‘niet nu laura’ zou noemen, “want wie zit er nu te wachten op een boek over mijn leven?”

In 2013, vlak na mijn afstuderen, heb ik nog even een striprubriek gehad in Maks en Yeti (jongerenbladen, maar bestaan nu niet meer), toen ook al met hetzelfde figuurtje. Ik vond het dan wel toepasselijk die striprubriek Niet nu Laura te noemen. En zo geschiedde 😉

Heel leuk om te weten!
Beste Laura, ik vond het heel tof om je te mogen interviewen.  Ik volg je al een tijdje op fb en op instagram en vind het altijd leuk om een stripje van jou tegen te komen.  Inderdaad, ik herken dikwijls iets van mezelf erin.  Dat spreekt aan.  Ik wens je nog vele “Niet nu Laura’s” en zal verder genieten van je creativiteit.  Veel succes met je boek!!!  Die koop ik zeker!

 

Je kan Laura volgen via facebook : Niet nu Laura
                                                   instagram : nietnulaura