Schilderslief

Simone van der Vlugt

Schilderslief van Simone van der Vlugt is een meeslepende historische roman over de verguisde minnares van Rembrandt van Rijn, Geertje Dircx.
Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door de vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx in Schilderslief terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt Rembrandts liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt Rembrandt van Rijn aan.

  • ISBN-nummer: 9789026352713
  • Verschijningsdatum: 6/10/2020
  • Aantal bladzijden: 320
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Prijs : € 12,99

Over de auteur :

Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijfsters. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs, en verkocht in totaal meer dan twee miljoen exemplaren van haar boeken. “Nachtblauw” werd al aan vijftien landen verkocht, waaronder Duitsland, Italië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

https://www.boekbeschrijvingen.nl/vlugt-simone/vlugt.html

http://www.simonevandervlugt.nl/

Over het boek :

Op aanraden van een vriendin wou ik “Schilderslief” graag lezen. Het intrigeerde mij dat het ging over Rembrandts minnares Geertje Dircx over wie we eigenlijk zo goed als niets weten vanuit de geschiedenis. Wat er met haar gebeurd is, stelt hem eigenlijk in een slecht daglicht. Daarom is er nooit veel over haar gesproken… De titel dekt echt goed de lading. Ze is nooit meer geweest dan zijn schilderslief ook al leefden ze lang als man en vrouw samen. Op de cover staat het portret van Geertje Dircx (volgens men dacht). Met één van de juwelen die ze kreeg en die van zijn overleden vrouw was. Daar zal het in het verhaal heel erg om te doen zijn… De hoofdstukken zijn niet lang. Dat doet het verhaal vlot vooruit gaan en zo kan je af en toe eens onderbreken, alhoewel ik toch liever steeds maar verderlas om te weten hoe het haar verging. Geertje heeft een zwaar leven gehad. Zoals zovele vrouwen in die tijd. Aan de hand van haar verhaal ontdekken we hoe de vrouwen in die tijd werden behandeld. Het verhaal begint in 1650 wanneer Geertje gearresteerd wordt en naar het Spinhuis (gevangenis) gebracht wordt. Daarna keren we terug naar Hoorn, 1632, waar ze leefde en werkte. In 1634 trouwt ze met Abraham, haar eerste man. Maar vier maanden later is ze weduwe. Een tijdje later probeert ze een klein jongetje uit het water te redden bijna ten koste van haar eigen leven. Het jongetje kan niet meer gered worden, maar ze wordt opgenomen in de familie Beets. Ze helpt ook bij de geboorte van Trijntje met wie ze later nog een goede band zal hebben. Ze blijft daar enkele jaren werken totdat de kinderen groter zijn en er ook was financiële problemen zijn. Ze laten haar gaan met een zwaar hart. Geertje moet op zoek naar nieuw werk en komt ze terecht bij Rembrandt van Rijn.

Simone van der Vlugt heeft heel nauwkeurig onderzoek gedaan naar de geschiedenis en het leven van Geertje. Achteraan in het boek vind je enkele originele teksten en akten over haar afspraken met Rembrandt. In de oorspronkelijk oud-Nederlandse taal. Boeiend om kennis mee te maken. Wat ze meegemaakt heeft door Rembrandts toedoen, vind ik verschrikkelijk. Het is goed dat Simone deze vrouw in de schijnwerpers zet. Ze mag niet zomaar aan de kant gezet worden. Schilderslief is een mooi eerherstel voor Geertje Dircx. En zoals Simone het achteraf zegt in haar nawoord : “Het is toch een opmerkelijk verhaal, en een prachtig stukje zeventiende-eeuwse girlpower.” Ik vind haar nawoord heel interessant en het verduidelijkt nog een paar zaken uit het boek. Ook over de portretten wordt er gesproken. Ik zocht die ook op het internet op.

Enkele mooie quotes :

p. 95 : Wat voor God geeft eerst met gulle hand, om vervolgens alles weer terug te nemen?

p. 120 : Rembrandt was niet erg goed in het onderhouden van vriendschapsbanden.

p. 137 : … maar met deze ring wil ik zeggen dat ik je als mijn vrouw beschouw, dat ik van je hou en je trouw beloof. Voor het oog van de kerk zullen we in zonde leven.

p. 240 : Ik was gelukkig. Maar geluk is een staat die nooit lang voortduurt. Zodra je eraan begint te wennen en het als vanzelfsprekend beschouwt, is het oppassen geblazen.

p. 243 : In mijn vrije tijd doe ik niets anders dan in de Bijbel lezen, die vol staat met wraak en geweld en daarmee een geweldige inspiratiebron vormt.

p. 244 : Ooit was dat zo gewoon, nu weet ik dat vrijheid het grootste geluk van een mens is.

Geertje Dircx, de ex-minnares van Rembrandt van Rijn werd voor twaalf jaar veroordeeld en naar de inrichting in Gouda gestuurd. Zij is na zes jaar met hulp van trouwe vrienden weer vrij gekomen. Haar gezondheid had echter ernstig geleden onder het verblijf en zeven maanden na haar vrijlating is ze overleden. Het boek van Simone van der Vlugt speelt zich voor een deel af in de vrouwengevangenis.

vrouwengevangenis gouda

Het huis van Rembrandt

Zijn geboortehuis hieronder :

Hieronder vind je de link naar het schilderij van de Schutters van wijk 11 onder leiding van Frans Banninck Cocq. Het grote historiestuk waaraan hij werkte toen Geertje bij hem toekwam.

https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-C-5

Alweer een heel mooi boek! Ik lees heel graag de historische romans van Simone van der Vlugt.