Adventskalender 2020 dag 12

De kerstsok

Vandaag tekenen we een kerstsok met een hamstertje erin.

Christmas Stockings: een Amerikaanse kersttraditie

Het zal je vast niet verbazen dat de kerstsokken traditie uit Amerika over is komen waaien. Wist je dat deze kersttraditie alles  te maken heeft met onze eigen Sinterklaas, die de schoentjes van de kinderen vult met allerlei leuke verrassingen? De achtergrond is namelijk precies hetzelfde.

Het verhaal gaat dat Sint Nicolaas een arme koopman wilde helpen. De arme man was beroofd van zijn geld en kon de bruidsschatten voor zijn drie dochters hierdoor niet meer betalen. Het was in die tijd een schande om niet te trouwen, dus hier baalde hij enorm van.

Kerstsokken traditie: gouden munten

Sint Nicolaas hoorde dit verhaal en besloot de man een handje te helpen. De dochters van de koopman hadden die dag de was gedaan en opgehangen. Ze hadden alle sokken opgehangen bij de haard. Sint Nicolaas stopte ‘s nachts gouden munten in de sokken zodat de dochters toch konden gaan trouwen.

Iedereen die dit verhaal hoorde wilde dit natuurlijk ook! Overal werden sokken opgehangen in de hoop dat Sint Nicolaas ook bij hen langs zou komen. In Amerika heeft de Sinterklaas, zoals velen van jullie weten, de naam ‘Santa Claus’ gekregen.

Kerstsokken horen bij de traditionele kerstversiering

De kerstsok is niet meer weg te denken uit de Amerikaanse traditie. De stockings zijn in allerlei soorten en maten te koop en worden traditioneel opgehangen op ‘Christmas Eve’. In steeds meer landen horen ze nu echt bij de traditionele kerstversiering.

Heb jij kerstsokken in huis?

Wist jij dat deze traditie nauw verband is aan onze schoenzet-gewoontes? Best wel logisch, als je er even over nadenkt, toch? Kerstsokken zijn zelfs in Nederland eigenlijk niet meer weg te denken.

(Bron : Christmaholic.nl)

DIY: kerstsokken maken | KNIPgirls Sarah & Julia

Hieronder heb je de link naar het filmpje :

https://youtu.be/yedwzJGuxDw

Hoe vouw je een kerstsok ? (Origami)

https://youtu.be/74DWs3ugJCE

Veel teken- en knutselplezier !!!