Maak kennis met Lucinda Riley

Snelcursus De Zeven Zussen: alles over Lucinda Rileys beroemde boekenreeks

Ik vond enkele interessante artikelen op Libelle.be. Ze werden geschreven door Marlies Picavet. Omdat binnenkort het laatste boek in de reeks De Zeven Zussen verschijnt (6 mei), wilde ik terug wat geschiedenis oprakelen van de vorige boeken die ik reeds las. Een verslavende reeks. Ik wacht met ongeduld op boek 7. Deze artikelen geven wat meer klaarheid, maar let op : er zitten spoilers in. Dus lees ze enkel wanneer je de 6 boeken reeds gelezen hebt. Of als het je niet stoort. Veel leesplezier !

Helemaal onderaan vind je ook de recensies die ik schreef.

Méér dan de schrijfster van De Zeven Zussen: dit is Lucinda Riley

Door MARLIES PICAVET

Méér dan de schrijfster van De Zeven Zussen: dit is Lucinda Riley
© Astrid Waller

Lucinda Riley ken je als de auteur van De Zeven Zussen-romanreeks, maar wat weten we eigenlijk nog meer over haar? We gingen op onderzoek uit en deden enkele verrassende ontdekkingen.

EEN EIGEN FANTASIEWERELD

Lucinda Riley werd op 15 februari 1966 geboren in Lisburn, een stad in Noord-Ierland (‘Riley’ is trouwens een pseudoniem; haar echte familienaam is Edmonds). Op zesjarige leeftijd verhuisde haar gezin naar Engeland, waar ze naar school ging en later ook haar eerste roman schreef.

Lucinda’s jeugd was naar eigen zeggen één grote fantasiewereld: als ze niet aan het lezen of schrijven was, ging ze naar de balletles of speelde ze prinsesje in de oude jurken van haar moeder. Ook op school dook ze liever in de boeken dan naar feestjes te gaan.

GEVOEL VOOR DRAMA

Die fantasie kwam niet enkel van pas bij het schrijven van haar eigen verhalen; ze ging er ook als actrice mee aan de slag. Op haar zestiende speelde Lucinda zelfs een hoofdrol in de BBC-reeks The Story of the Treasure Seekers! Ze bleef acteren tot haar 23ste, toen ze klierkoorts kreeg en noodgedwongen in bed moest blijven.

Nu acteren geen creatieve uitlaatklep meer kon zijn, begon Lucinda zich toe te leggen op schrijven, en met succes: nog tijdens haar ziekte versierde ze een boekdeal met haar allereerste roman Lovers and Players. Sindsdien schreef ze maar liefst 23 romans!

EERST MOEDER, DAN SCHRIJVER

Als je aan Lucinda vraagt wat haar grootste prestatie is, vernoemt ze niet haar boeken, maar haar kinderen. Ze kreeg er twee met haar eerste man: Harry (27) en Bella (23). Tijdens haar tweede huwelijk kreeg ze nog twee kinderen: Leonora (19) en Kit (17). Bovendien is ze trotse plusmama van de drie kinderen van haar man. Een druk gezin, dus, maar een grote bron van geluk voor de schrijfster.

Lucinda is dol op schrijven, maar heeft het soms lastig met de roem die bij haar succes hoort. Ze is tamelijk verlegen, geeft amper interviews en verschijnt niet vaak in de media. Leuk weetje: haar laatste interview in België dateert al van twee jaar geleden. Met wie ze toen aan tafel ging zitten? Onze eigenste Anne Davis!

DE ZEVEN ZUSSEN

De inspiratie voor de boekenreeks van De Zeven Zussen kwam er in 2013, toen Lucinda dromerig naar de hemel aan het staren was. Ze was al een tijdje op zoek naar een overkoepelend thema voor haar toekomstige romans, het liefst eentje dat zowel voor haar als voor haar lezers een stap in het onbekende zou zijn. De sterren van het Zevengesternte (de Plejaden) schenen haar tegemoet en De Zeven Zussen waren geboren. Hier lees je meer over de Plejaden.

Lucinda was duidelijk niet te stoppen: in 2014 (een jaar later al!) kwam het eerste boek, De Zeven Zussen, uit. Sindsdien verscheen er elk jaar een nieuw deel, en in mei 2021 is het zover: dan komt het laatste boek uit de reeks uit. Wij zijn alvast reuzebenieuwd naar de ontknopingen! Want wie is nu eigenlijk de mysterieuze verloren zus? En wie is de vader van de zussen, Pa Salt?

WAT NIET IEDEREEN WEET…

Dit zegt Lucinda over zichzelf:

  • Haar stopwoordje? ‘Darling’.
  • Ze schrijft het vaakst al wandelend met een dictafoon.
  • Ze heeft minivoetjes: maat 35!
  • Haar favoriete fictieheld is Heathcliff uit Wuthering Heights.
  • Naast schrijven houdt ze het meest van dansen.
  • Haar lievelingsauteurs zijn F. Scott Fitzgerald, de Bröntezussen, Gustave Flaubert, Hilary Mantel en Edith Wharton.

Snelcursus De Zeven Zussen: alles over Lucinda Rileys beroemde boekenreeks

Door MARLIES PICAVET

Snelcursus De Zeven Zussen: alles over Lucinda Rileys beroemde boekenreeks

De Zeven Zussen-romanreeks van auteur Lucinda Riley móét je gelezen hebben. Althans, als we de vele reacties in onze Libelle Leesclub en op onze Facebook-pagina mogen geloven. Geen idee of de boeken ook iets voor jou zijn? We leggen je in sneltempo uit waarover ze gaan en waarom zoveel mensen er wereldwijd aan verslingerd zijn.

DE ZEVEN ZUSSEN: WAAROVER GAAT HET?

Lucinda Riley zelf vat het het onderwerp van de boekenreeks als volgt samen: “‘De Zeven Zussen’ is een verhaal over alle emoties waarmee een mens te maken krijgt in zijn leven: liefde, vreugde, verdriet, angst, pijn en hoop.”

Concreet vertelt ze in de romanreeks het verhaal van zeven zussen die, wanneer hun adoptievader sterft, elk een raadselachtige tip over hun verleden krijgen. Elk boek zoomt in op een van de zussen terwijl ze meer ontdekt over haar geschiedenis. Daarbij komen de zussen in de verste uithoeken van de wereld terecht en worden ze geconfronteerd met liefde, verlies en mysterie.

WAAROM PRECIES ZEVEN ZUSSEN?

In het gesprek dat ze vorig jaar nog met onze Libelle-columniste Anne Davis had, vertelt Lucinda: “Het was de periode tussen kerst en Nieuwjaar en alle kalkoen was op. Ik ging naar buiten om na te denken over wat ik nog kon koken, en keek naar de hemel. Daar zag ik de sterrengroep de Plejaden aan de hemel staan, die ook De Zeven Zusters worden genoemd. Ineens wist ik waar mijn volgende project over zou gaan: over zeven zussen.” Et voilà, de populaire serie was geboren!

THEMA’S IN DE ZEVEN ZUSSEN

Er zit zoveel moois vervat in de boekenreeks, dat we het onmogelijk állemaal op een rij kunnen zetten. We lichten de opvallendste thema’s er even voor je uit:

ADOPTIE

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn de zeven zussen (of toch zeker de eerste zes – het boek over de zevende zus komt uit op 6 mei!) geadopteerd. Hun roots liggen verspreid over heel de wereld, van Brazilië tot Kenia. Lucinda heeft overduidelijk grondig haar huiswerk gemaakt, en schetst de geboorteplaats van elke zus met een precisie die de plaats écht tot leven wekt.

De zussen gaan via de aanwijzingen van hun vader op zoek naar hun afkomst, en ontdekken daarbij steeds meer over hun biologische familie én zichzelf. Zo’n zoektocht is ongetwijfeld herkenbaar voor veel geadopteerde vrouwen, maar ook voor iedereen die geïntrigeerd is door zijn eigen stamboom. Veel stof tot nadenken, dus!

GRIEKSE MYTHOLOGIE

Je kon al lezen dat Lucinda zich door de Plejaden heeft laten inspireren bij het schrijven van De Zeven Zussen-reeks. Die Plejaden, een groep sterren op zo’n 440 lichtjaren van ons verwijderd, danken hun naam aan de zeven dochters van Atlas en zeenimf Pleione uit de Griekse mythologie.

In De Zeven Zussen grijpt Lucinda ook terug naar de Griekse mythologie, want elke zus is gelinkt aan een van Atlas’ dochters:

  • Maia uit ‘De Zeven Zussen’ is vernoemd naar Maia, de oudste dochter van Atlas.
  • Ally uit ‘Storm’ is vernoemd naar Alcyone.
  • Star uit ‘Schaduw’ is vernoemd naar Asterope.
  • CeCe uit ‘Parel’ is vernoemd naar Celaeno.
  • Tiggy uit ‘Maan’ is vernoemd naar Taygete.
  • Electra uit ‘Zon’ is is vernoemd naar Electra, de zus met de derde helderste ster.
  • De verloren zus uit ‘De Zevende Zus’ is gekoppeld aan Merope, ook wel ‘de verloren ster’ genoemd.

FEMINISME

Lucinda Riley is zelf een overtuigd feministe, en vond het belangrijk dat haar hoofdpersonages stuk voor stuk sterke vrouwen zouden zijn. Op haar website vertelt ze: “Ik wilde de verwezenlijkingen van vrouwen in de kijker zetten, in het bijzonder die uit het verleden. Hun bijdrages die de wereld toen mee hebben gemaakt tot wat hij nu is, werden immers maar al te vaak overschaduwd door de successen van mannen, die veel vaker vastgelegd werden.”

WAT VINDEN LIBELLE-LEZERESSEN VAN DE ZEVEN ZUSSEN?

We vroegen aan enkele Libelle-lezeressen wat de romans voor hen betekenen. Dit zijn enkele veelbetekenende antwoorden:

Anja: “Je komt in alle windstreken en op verschillende plaatsen in de wereld waar je anders nooit naartoe zou trekken. Je komt dingen te weten uit totaal verschillende bevolkingsgroepen en, belangrijk: je kunt nog eens op reis, maar dan in je hoofd!”

Julie: “Lucinda neemt je volledig mee op avontuur doorheen de wereld, met gedetailleerde beschrijvingen die allesbehalve langdradig of saai zijn. Ik vind het ook geweldig dat er heel wat aspecten uit de wereldwijde geschiedenis in voorkomen; ze heeft echt heel wat research aan de boeken toegevoegd. Dat geeft ook een meerwaarde en maakt het nog echter.”Goedele: “Je wordt helemaal in haar verhaal gezogen. Je kan niet stoppen met lezen. Je ziet het helemaal gebeuren terwijl je leest.”

Brenda en Kirsten: “Wij zijn twee enorme fans van De Zeven Zussen-serie. Afgelopen herfst waren wij op zoek naar meer informatie over de boeken, maar helaas was er niet echt een plek te vinden waar we konden discussiëren of waar we onze eigen theorieën op los konden laten. Hierdoor kwamen wij op het idee om zelf een forum te starten!” Je vindt het forum van Brenda en Kirsten hier.

Evelyn“Ik vind het fantastisch dat heden en verleden door elkaar lopen. Lucinda heeft een mooie, duidelijke schrijfstijl. Wat me ook enorm triggert, is dat de historische aspecten kloppen. Als je personages opzoekt online, dan is dat allemaal historisch correct. It blows my mind!”

“Je wilt gewoon alle boeken na elkaar lezen”

Linda: “Eens je begonnen bent in het boek, word je meegezogen in deze familie. Het is een mix van ontroering, spanning, geschiedenis, reizen door verschillende landen. Het is gewoon pure ontspanning. Je wilt gewoon alle boeken na elkaar lezen. De zussen zijn zo verschillend dat ieder verhaal boeiend blijft. En nu in spanning wachten op het laatste boek …”

Isabelle: “Als enig kind kan ik enkel maar wegdromen van de fantastische band tussen deze zussen. Elke keer weer raakt elk verhaal me. Zowel de zoektocht zelf als de geschiedenis over de echte familie van elke zus doet je wegsmelten. Ik kijk al uit naar het allerlaatste boek, maar heb ook spijt dat het dan definitief gedaan is…”

Sabine: “Ik ben zelf niet echt een lezer, maar deze reeks bleef mijn aandacht houden.”

Bron: lucindariley.co.uk

De inspiratie voor De Zeven Zussen: wat zijn de Plejaden?

Door MARLIES PICAVET

De inspiratie voor De Zeven Zussen: wat zijn de Plejaden?
Getty Images

De Plejaden inspireerden Lucinda Riley bij het schrijven van haar wereldberoemde boekenreeks De Zeven Zussen. Wij zochten uit wat de Plejaden precies zijn en waarom ze zo intrigeren.

LUCINDA RILEY OVER DE PLEJADEN

In Lucinda’s openhartige gesprek met Anne Davis in 2020, schetste Lucinda het eurekamoment dat haar aanzette tot het schrijven van haar bekende boekenreeks De Zeven Zussen: “Het was de periode tussen kerst en Nieuwjaar en alle kalkoen was op. Ik ging naar buiten om na te denken over wat ik nog kon koken, en keek naar de hemel. Daar zag ik de Plejaden aan de hemel staan, die ook De Zeven Zusters worden genoemd. Ineens wist ik waar mijn volgende project over zou gaan: over zeven zussen.”

ZEVEN STERREN, ZEVEN ZUSSEN

De Plejaden zijn een zogenaamde ‘open sterrenhoop’ op zo’n 440 lichtjaren verwijderd van de aarde. Een andere naam voor de Plejaden is niet toevallig het Zevengesternte of, zoals Lucinda aangeeft, de Zeven Zusters: de cluster omvat honderden sterren, maar heet ‘Zevengesternte’ omdat er maar 7 met het blote oog te zien zijn.

DE PLEJADEN IN DE MYTHOLOGIE

Lucinda Riley is niet de eerste auteur die inspiratie put uit de Plejaden: ze spreken zo tot de verbeelding dat ze in mythes en volksverhalen van over de hele wereld vermeld worden. Ze komen bijvoorbeeld voor in de Bijbel, oude Keltische verhalen, de Egyptische cultuur, bij de Azteken, …

In De Zeven Zussen grijpt Lucinda Riley vooral terug naar elementen uit de Griekse mythologie, waar de Plejaden een aanzienlijke rol spelen. Ze zijn genoemd naar de dochters van de reus Atlas en waternimf Pleione die oppergod Zeus aan de hemel gezet zou hebben. Lucinda liet zich inspireren door de namen van die dochters toen ze de zeven zussen in haar romanreeks een naam moest geven, en bovendien kun je tijdens het lezen trekjes van de oorspronkelijke zussen ontdekken in de personages:

  • Maia uit ‘De Zeven Zussen’ is vernoemd naar Maia, de oudste dochter van de reus Atlas. Haar schoonheid was onmiskenbaar, maar Maia was ook erg verlegen en verschool zich zo vaak mogelijk. Er heerste rivaliteit tussen haar en Alcyone: Maia’s ster was de helderste, tot die van haar zus nóg stralender bleek. Net als haar mythologische tegenhanger leidt Maia in de romans een teruggetrokken leven.
  • Ally uit het boek ‘Storm’ komt overeen met Alcyone. Zij was een leiderstype dat zorgde voor de veiligheid op de Middellandse Zee. Ook in de boeken is Ally een moedige vrouw die nergens voor terugdeinst.
  • Star uit ‘Schaduw’ is verbonden met Asterope. Haar ster was niet zo helder als de andere, en ze werd dan ook gezien als een wat zwakkere zus. De Star in de romans is ook ietwat verlegen, en heeft een speciale band met zus CeCe.
  • CeCe uit ‘Parel’ is geïnspireerd door Celaeno. Ook haar ster scheen niet zo fel, naar verluidt omdat ze ooit geraakt werd door een bliksemschicht. In de romans spreekt CeCe vaak voor haar zus Star en komt soms wat dominant over, al is ze ook verstandig en grappig.
  • Tiggy uit ‘Maan’ heeft haar naam te danken aan Taygete. Net als haar oudste zus Maia leidde ze een solitair bestaan. Oppergod Zeus probeerde haar te verleiden, maar Artemis redde haar door haar in een hinde te veranderen. De Tiggy in de Zeven Zussen-boeken is erg spiritueel, een eigenschap waarmee anderen haar weleens plagen.
  • Electra uit ‘Zon’ is dan weer gelinkt aan Electra, de zus met de derde helderste ster. Een van haar vier kinderen was Dardanus, de stichter van Troje. Electra is in de romans een ontzettend energiek personage, wat soms in haar voordeel, maar vaak ook in haar nadeel speelt.
  • De verloren zus uit ‘De Zevende Zus’ tebn slotte, is gekoppeld aan Merope, ook wel ‘de verloren ster’ genoemd. Deze ster werd als laatste ontdekt omdat ze niet zichtbaar is met het blote oog. Volgens sommige legendes verbleekte ze uit schaamte omdat ze met koning Sisyfus, een sterveling, getrouwd was, in tegenstelling tot haar zussen, die met goden trouwden. Het is afwachten tot het nieuwe boek verschijnt om te weten te komen hoe de verloren zus in het boek gelinkt zal worden aan haar mythologische inspiratiebron …

Bronnen: lucindariley.co.uk

De Zeven Zussen: wie is Pa Salt? Dit zijn de theorieën

Door MARLIES PICAVET

De Zeven Zussen: wie is Pa Salt? Dit zijn de theorieën
Het Meer van Genève, waar het verhaal van De Zeven Zussen van start gaat – Getty Images

Wie Lucinda Rileys boekenreeks De Zeven Zussen heeft gelezen, weet dat het personage Pa Salt, de vader van de adoptiezussen, gehuld is in een waas van mysterie. Niemand lijkt te weten wie de man precies is. De speurtocht naar zijn identiteit leidde zelfs tot de hashtag #whoispasalt! We zetten enkele theorieën op een rij.

Opgepast: heb je de boeken nog niet gelezen en ontdek je liever alles zelf? Lees dan nog niet verder: dit artikel bevat enkele spoilers.

OP ONDERZOEK IN DE BOEKEN

Lucinda Riley staat bekend om de vele hints die ze in haar romans stopt, dus gingen we in elk boek op zoek naar mogelijke aanwijzingen die ons naar de ware identiteit van Pa Salt zouden kunnen leiden.

UIT HET BOEK ‘DE ZEVEN ZUSSEN’: HET JONGETJE DAT VIOOL SPEELT?

In het eerste boek schrijft Lucinda over een jongetje dat in 1928 gevonden wordt door Belle in Parijs. Het jongetje is schuchter en praat niet veel (net zoals andere personages in de boekenreeks die aan Pa Salt gelinkt lijken te zijn), maar is een getalenteerd vioolspeler en is gefascineerd door de sterren.

Laurent, Belles partner, leert het jongetje De Zeven Zussen en de namen van de afzonderlijke sterren kennen. Zou hij Pa Salt zijn, die deze kennis later gebruikte als inspiratie voor de namen van zijn adoptiedochters?

Dat het jongetje viool speelt, zou ook een aanwijzing kunnen zijn: wanneer Maia na Pa Salts dood zijn studeerkamer binnenwandelt, ziet ze immers een oude viool staan. Misschien heeft hij ‘m al die jaren bewaard?

De chronologie lijkt te kloppen: als Pa Salt 8 was in 1928, zou hij een tachtiger zijn in 2007, bij zijn dood. Maia’s zus Star vertelt op een bepaald moment dat hij inderdaad een tachtiger was toen hij stierf, dus mathematisch gezien is deze theorie zeker mogelijk.

UIT HET BOEK STORM: BO, DE MUZIKANT DIE WEINIG PRAAT?

Lezers van het tweede boek brengen het personage Bo weleens in verband met Pa Salt. Bo verschijnt voor het eerst in het verhaal in Leipzig, in 1936. Pip, Ally’s grootvader, vertelt op een bepaald moment dat hij heeft afgesproken met zijn liefje, een vriendin en een vriend van hen: Bo.

Bo is een tweedejaarsstudent muziek die weinig praat (net zoals het jongetje in Parijs). Na verloop van tijd vindt Bo onderdak en veiligheid bij Horst, de overgrootvader van Ally. Het zou dus goed kunnen dat Bo later een van de achterkleinkinderen van zijn redder adopteerde.

Als hij wat ouder is en door een ongeluk geen muziek meer kan spelen, raakt Bo gefascineerd door navigatie, en we weten dat Pa Salt een verwoed zeiler was.

Dat Pa Salt van muziek hield, is ook geweten. Bo speelt echter cello, en geen viool, zoals het jongetje in Parijs. Dit past dus niet helemaal in deze theorie.

De tijdlijn klopt wél ongeveer: als Pa Salt 8 jaar was in Parijs, zou hij nu 16 zijn. Een beetje jong, maar we kennen natuurlijk het schoolsysteem in Leipzig van 1936 niet.

UIT HET BOEK SCHADUW: MENEER TANIT, DE TUINMAN?

In ‘Schaduw’, het derde boek uit de reeks, brengt de brief die Star ontvangt, haar naar Engeland. In het plaatsje waar Stars betovergrootmoeder woonde, leefde ook een heer met de naam Tanit.

Over meneer Tanit weten we dat hij de tuinen verzorgde, en we kwamen ook al te weten dat Star en Pa Salt graag samen tuinierden.

Meneer Tanit wordt, net als Pa Salt, omschreven als een man van weinig woorden.

Wat de chronologie betreft: Bo en Elle vertrokken in 1940 naar Schotland, dus is het erg goed mogelijk dat ze in 1943 in Engeland belandden.

En last but not least: ‘Tanit’ is een anagram van ‘titan’ (titaan), en Atlas, de vader van de zeven zussen in de Griekse mythologie, is een titaan.

UIT HET BOEK PAREL: DE MAN OP DE PIER?

In het verhaal van Parel, het vierde boek, leidt haar brief haar naar Kitty in Schotland. In 1949 maakt Kitty zich klaar om te vertrekken naar Australië, wanneer ze bij het inschepen een paniekerige man ontmoet. Hij lijkt wanhopig op zoek naar zijn vrouwelijke reisgezel.

Pa Salt wordt in de boeken beschreven als een ietwat droevig, melancholisch persoon, en dat kan lichtjes in de richting van de man op de pier wijzen. Het is een wat zwakker ‘bewijs’ dan de andere, maar het zou best kunnen.

Als we de tijdlijn erbij halen, kan het kloppen dat de man die Kitty ontmoette, Pa Salt was. De Tanits waren even in de Verenigde Staten in 1946, maar kwamen daarna weer terug, dus het is perfect mogelijk dat ze in 1949 in Schotland waren.

UIT HET BOEK MAAN: DE MAN MET HET IJSJE?

In het vijfde boek, waarin Tiggy’s verhaal wordt verteld, gaat het op een bepaald moment over Isadora, Tiggy’s moeder. Isadora is 6 jaar oud in 1951, wanneer ze een ijsje aangeboden krijgt van een man die ze niet kent.

De huid van de man is verbrand, en hij ziet er vriendelijk maar enigszins neerslachtig uit. Hier kun je opnieuw de melancholische kant van Pa Salt in herkennen. Plus: is de vreemdeling misschien verbrand omdat hij veel gezeild heeft?

De man gaat ook langs bij waarzegster Angelina, die zijn dochter vernoemt. De man schrikt duidelijk, wat de theorie ondersteunt dat hij Pa Salt is: gaat het over de verloren zus? Hij betaalt Angelina rijkelijk voor haar lezing; geen probleem voor een rijke man als Pa Salt.

De tijdlijn ziet er als volgt uit: zoals gezegd is Tiggy’s moeder 6 jaar oud in 1951, dus is ze geboren in 1945. Ze trouwt op haar achttiende in 1963 en bevalt een kleine 20 jaar later van Tiggy. We weten dat Tiggy geboren is in 1981, dus dat kan kloppen. Overigens: de dag na haar bevalling stierf Isadora, waarna Pa Salt Tiggy adopteerde.

UIT HET BOEK ZON: MENEER TANIT, DE REDDER IN NOOD?

In Electra’s boek is er opnieuw sprake van meneer Tanit. Cecily, Electra’s overgrootmoeder, komt in de problemen tijdens een protest, maar wordt gered door een onbekende man. Later ontmoet ze hem opnieuw, samen met zijn Franse vrouw Elle.

Het drietal spreekt over al de verre reizen van de Tanits en hoe het was in Europa tijdens de oorlog. We wisten inderdaad al dat meneer Tanit in 1936 in Leipzig was, en hij later afwisselend in Engeland en Schotland woonde. Bovendien wordt het doorheen de boeken erg duidelijk hoeveel Pa Salt heeft gereisd.

Ten slotte iets over de tijdlijn: als je weet dat Electra geboren werd in 1982, is het logisch dat ze na Tiggy aankomt in Atlantis (de thuis van Pa Salt en de meisjes).

EN WAT DENKEN ONZE LIBELLE-LEZERESSEN?

Toen we onze lezeressen vroegen naar wat er volgens hen aan de hand is met Pa Salt, kwam er één ding steeds weer naar voren: jullie lijken niet te geloven dat hij gestorven is.

Kathy: “Pa Salt leeft zeker nog, maar wie hij is? Eén ding weet ik zeker: elk boek heb ik verslonden en ik ben heel nieuwsgierig naar deel 7. Can’t wait!”

Kristel: “Volgens mij is Pa Salt helemaal niet overleden.”

Sofie: “Pa Salt leeft nog volgens mij nog: in elk boek lijkt hij even op te duiken, maar even snel is hij ook weer verdwenen … Nog even wachten en dan is het zevende boek er. Ik kijk er alvast naar uit!”

Colette: “Ik denkt dat Pa Salt nog leeft, maar waarom …? We zullen nog even moeten wachten.”

Isabelle: “Volgens mij leeft Pa Salt nog. Hij lijkt te verschijnen in elk boek. Volgens mij is er ook nog een verband met de familie van Zed Eszu. Zou Ma meer weten? Ik hoop in ieder geval snel te weten te komen wie hij is en wie de zevende zus is!”

IS DE ONTKNOPING NABIJ?

Op 6 mei verschijnt het zevende boek in De Zeven Zussen-romanreeks, dat het verhaal van de verloren zus zal vertellen. Wij zijn alvast razend benieuwd naar welke losse eindjes er aan elkaar geknoopt zullen worden!

Mijn recensies :

Boek in de kijker 10 De zeven zussen

http://www.booksandwords.be/de-zeven-zussen-deel-2-storm/

http://www.booksandwords.be/de-zeven-zussen-schaduw-lucinda-riley/

http://www.booksandwords.be/boek-in-de-kijker-41-parel-lucinda-riley/

http://www.booksandwords.be/maan-lucinda-riley/

http://www.booksandwords.be/de-zeven-zussen-zon/