Hoefijzers in Japan Mia Farnwood *****

Dieren zijn de spiegels van je ziel !!!

Een meisjesdroom die eindigt in een emotioneel drama. Een waargebeurd en aangrijpend levensverhaal over de hartroerende verbintenis tussen een meisje en haar paard. Wanneer Blanche op jonge leeftijd, als onervaren merrie, in het leven van het hoogsensitieve meisje Shari komt, zijn ze vanaf dat moment onafscheidelijk. Nadat zij door het lot worden samengebracht, ontstaat na een turbulent begin, een bijzondere en onvoorwaardelijke vriendschap. Shari en Blanche verkeren op dat moment allebei in een moeilijke periode en hebben beiden in hun jonge leven al wat moeilijkheden moeten overwinnen. Zij delen vooral hun gevoeligheid en onzekerheid, waardoor een hechte emotionele en spirituele band ontstaat. Zij overwinnen samen angsten en zijn elkaars spiegel. Hun gevoeligheid maakt dat zij elkaar begrijpen en met elkaar kunnen communiceren. Dit leidt tot vele mooie, maar ook trieste momenten, diepe dalen en intense belevingen. Wanneer Shari chronisch ziek wordt, volgt een moeizame en emotionele periode, waarna een drastisch besluit wordt genomen. Een biografie, uit het leven gegrepen en een echte must read voor iedere paardenliefhebber of voor iedereen die van een ontroerend levensverhaal houdt. Meer dan 300 pagina’s vol emotie en een vleugje humor. Leeftijdscategorie: volwassen en jeugd vanaf 12 jaar.

Over de auteur :

Mia Farnwood (52) is gehuwd en moeder van twee kinderen. Ze zijn alle drie hoogsensitief. Ze werkte bij een dierenarts en daar kon ze haar liefde voor dieren goed gebruiken. Daarna werd ze directiesecretaresse en merkte dat ze heel graag schreef. Ze is een opkomend schrijfster met haar adembenemende debuutroman “Hoefijzers in Japan” over een emotionele verbintenis tussen paard en kind.

Mia schrijft : “Omdat ik een (auto)biografische roman wilde gaan schrijven, heb ik gekozen voor uitgeven onder pseudoniem. Ondanks de keuze voor een pseudoniem, dat misschien wel iets geheimzinnigs uitstraalt, ben ik een OPEN persoon. Het schenkt mij voldoening om met mensen (lezers) in gesprek te gaan. Je email of chat aan mij, wordt dan ook altijd door mij beantwoord. “

Wat vind ik erover?

Toen ik het boek begon te lezen, verwachtte ik mij aan een “paardenboek.” Ik was een beetje bang dat er teveel paardentermen zouden in voorkomen. Maar dat is niet zo. Het is heel leesbaar ook voor mensen die niet veel in contact komen met de paardensport. Het is een heel aangrijpend verhaal. Al van bij het begin voel je dat zowel Shari als het paard Blanche heel speciaal zijn. Ze zijn beiden heel sensitief en hebben het daar soms moeilijk mee. Ik voelde blijheid toen ik las dat Blanche gered werd van de slachting en dat ze terecht kwam bij iemand die zielsveel van haar zou gaan houden. Er zijn grote parallellen tussen de gevoelens van beide. Ze spiegelen zich aan mekaar. Mia, de auteur, beschrijft de gevoelens en emoties van Blanche, net alsof ze in het hoofd van het paard zit. Ik merk dat Mia zelf een hele grote paardenliefhebster is, anders zou ze die beschrijvingen niet zo beklijvend kunnen maken. Soms is het alsof ik Blanche hoor denken en praten. Blanche maakt een hele grote gedaanteverwisseling mee in die jaren. Ik vind het hartverscheurend om te zien hoe Shari chronisch ziek wordt en beetje bij beetje afscheid moet nemen van Blanche. Ik moest hier en daar een traan wegpinken. Ik ken persoonlijk niet veel van paarden. Mijn twee oudste zonen hebben vroeger op pony’s les gehad. Dat was maar een tweetal jaar totdat de ruiterij stopte. Ook de verandering van stoeterijen viel mij zwaar mee. Ik voelde gewoon de pijn en de onzekerheid bij die nieuwe plaatsen. Net zoals bij Shari en Blanche. Shari gaat op een dag naar Blanche en neemt al afscheid want ze gaan een week op reis. Wel, dat afscheid doet serieus pijn. Het is zo doorleefd verteld, dat ik ook het gevoel heb dat ik afscheid moet nemen van Blanche. Ondertussen voel ik de tranen weer opkomen. Ik weet wat het is om van je lievelingsdier afscheid te moeten nemen. Ik verloor twee jaar geleden onze poes Pluis en ben er nog steeds niet over. Telkens wanneer ik aan haar denk, krijg ik tranen in mijn ogen. Ik kan me dus heel goed inleven in de situatie van Shari en Blanche. Er staan ook regelmatig mooie zwart-wit tekeningen in. Dit maakt het verhaal nog toegankelijker. Je kan je alles heel goed voorstellen.

Dit boek heeft mij betoverd : zowel de personages als het hele verhaal hebben mij van bij het begin meegenomen. Op geen enkel moment verveelde ik mij. Het is een aangrijpend en spannend boek. Tot op de laatste pagina. De band tussen Shari en Blanche en ook met Laura is magisch. Ik ben verrast te lezen hoe groot zo’n onvoorwaardelijke band kan zijn. Het verhaal geeft grote blijk van empathie. Ik leefde alles zo goed mee omdat het verhaal heel empathisch geschreven is. Het einde is dan ook verrassend en hoopgevend… Dit is waarlijk een prachtig boek, en niet alleen voor paardenliefhebbers…

Enkele quotes :

p. 107 : Het was nou eenmaal een ongelooflijk gevoelig paard dat niet op de juiste manier was begeleid in haar jonge jaren. De combinatie van deze factoren hadden haar gevormd tot dit onzekere dier.

p. 213 : Ze is van mij en niet van een ander. Ze kan niet zonder mij en ik niet zonder haar.

p. 273 : De connectie die ze met Blanche had was heel erg sterk. Die realisatie stelde haar gerust. Waar ze ook heengaat, jullie zullen altijd met elkaar verbonden blijven. Zo voelde het zelf ook en voor haar had deze “droom” dit voor eens en altijd bewezen.

Ik wil nog even vertellen dat ik heel leuk gechat heb met Mia en dat ze een hele toffe dame is. Je zal nog veel van haar horen. Zeker op mijn blog! Je kan haar ook blijven volgen op haar website. Die staat hieronder.

ISBN :9789493002012 Publicatiedatum :18/01/2019 Pagina’s :312 Uitgever :Farnwood Uitvoering :Met zachte kaft Vanaf 12 jaar. Prijs : € 18,95

Je kan Mia Farnwood volgen op :

haar website : www.miafarnwood.com

instagram : miafarnwood

twitter : https://twitter.com/miafarnwood