Adventskalender 2022 : dag 23

Boost : Mélange aromatisé de maté, thé vert et épices.

Hou je van specerijen? Gun jezelf dan een kleine Boost!

De naam alleen al zegt al veel… Maar om het kort te houden: Boost is een blend die altijd bij de hand is om je te helpen je drukste dagen door te komen.

Boost (Biologisch)

Deze thee biedt een delicate maté-basis, vergezeld van een sappig trio van kruiden. Gember, kaneel en kardemom combineren allemaal in je kopje om je een heerlijke wake-up call te geven. Dit recept wordt afgerond met een snufje groene thee. Van de ene slok op de andere is je dag opeens gevuld met energie en eindeloze mogelijkheden.

Als kaneel vaak beelden oproept van gemakzucht en warmte, komt dat misschien omdat de kaneelboom een ​​groenblijvende plant is die veel zonlicht nodig heeft! De bladeren en wortels zijn ook eetbaar, maar de schors is waar de meeste mensen het meest van houden. Dit deel van de plant wordt tijdens het regenseizoen geoogst en daarna gedroogd. Het rolt vanzelf op tot kleine buisjes – de bekende en karakteristieke smaakvolle kaneelstokjes!

Maté* (47%), specerijen* (gember*, kaneel*, kardemom*) (40%), groene thee* (11%), natuurlijke kruidenaroma’s. *Biologisch geteelde ingrediënten

Kaneel

Kaneel

Kardemom

Kardemom

Gember

Gember

Groene en maté thee

Groene en maté thee

Van al deze ingrediënten ken ik kardemom het minst. Ik zocht even wat meer daarover op.

afbeelding

Dit is zaad van een plant uit de familie van de gemberachtigen, gebruikt als specerij en als middel in de aromatherapie

Kardemom is een specerij dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken. Het smaakt goed in currygerechten en wordt bij ons vooral gebruikt in speculaas. Groene kardemom is het meest voorkomend en heeft naast een lekkere smaak ook heel veel voordelen voor de gezondheid.

Waar is kardemom goed voor ?

  1. Het werkt antibacterieel.
  2. Kardemom heeft een kankerremmende werking.
  3. Het bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan. 1 eetlepel bevat al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan.
  4. Verder bevat het vitamine A en C.
  5. Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren.
  6. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering.
  7. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
  8. Heb je een zere keel of last van ontstoken tandvlees, dan kan kardemom uitkomst bieden.
  9. De specerij gaat hoge bloeddruk en een te hoog (LDL) cholesterol tegen en gaat zo de strijd aan met hart- en vaatziekten.
  10. Kardemom is een afrodisiacum. Dat wil zeggen dat de specerij over libido-verhogende eigenschappen beschikt, oftewel een lustopwekkend effect heeft. Het zou impotentie en erectieproblemen helpen tegengaan.
Kardemom
Groene kardamom
groene kardemom
Kardemom - Kruiden - Moestuin Forum
Kardemom kweken

Nog een vraagje : Wat is maté thee?

Maté (soms mate), ook wel chimarrão (Portugees), cimarrón (Spaans) of paraguaythee genoemd, is een infusie die vooral in Zuid-Amerika gedronken wordt. De drank is typisch voor het zuiden van Brazilië en omringende landen als Paraguay, Chili, Bolivia, Uruguay en Argentinië En in het midden Oosten zoals Syrië en Libanon .

Maté is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen (Portugees: erva-mate; Spaans: yerba mate) van de matéplant (Ilex paraguariensis). De yerba-mate wordt geprepareerd voor gebruik door de groene blaadjes te drogen bij een open vuur. Hierdoor krijgt de maté een typisch rokerige smaak. Daarna worden de blaadjes fijngemalen. Verschillen in kwaliteit liggen vooral in de rijpheid en de fijnheid van de blaadjes. Maté heeft een bitterzoete smaak. Afhankelijk van de kwaliteit van de yerba-mate kan het bittere of zoete overheersen. Er is ook ongerookte maté te koop.

Maté werkt opwekkend, vooral door cafeïne, maar ook door de aanwezigheid van andere xanthines, die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. De drank wordt gewoonlijk in gezelschap gedronken, bijvoorbeeld met bezoek. In een speciale kop gemaakt van een kalebas, genaamd cuia (Portugees), wordt de yerba-mate gemengd met water en via een dik ijzeren rietje, genaamd bomba (Portugees) of bombilla (Spaans), opgedronken. Het brouwsel wordt meestal warm geserveerd; ook zijn er regio’s waar men maté koud drinkt.

Wat is yerba mate?

Yerba mate is een soort thee. Deze wordt vooral in Zuid-Amerika gedronken. In landen zoals Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay wordt deze Zuid Amerikaanse drank veel gedronken. Het is daar heel normaal, net zoals het drinken van koffie en thee zoals wij hier doen.

Yerba betekent ‘kruiden’ en mate staat voor de kalebas waar men oorspronkelijk de thee uit drinkt. Daarnaast drinkt men de thee door een filterrietje, een bombilla genoemd. Deze woorden komen uit de Indiaanse taal Quechan.

Het is een thee die gemaakt wordt van de bladeren én takken van een boom: de Ilex paraguarensis. Ook simpelweg de matéplant genoemd. Deze boom komt, niet heel verrassend, voor in Argentinië, Paraguay en Brazilië. De bladeren worden gedroogd bij een open vuur en krijgen zo een rokerige smaak.

Het drinken van deze thee is ook een ritueel. Het is een teken van vriendschap. Wanneer iemand je yerba mate aanbiedt, is dit een groot compliment en teken van waardering. Sla deze dus niet zomaar af!

Zo, dat weten we nu ook weer. Wat is thee toch boeiend !!!

De happy stone is een kerstboom met sneeuw… Wordt het dit jaar een witte Kerst? Voor de natuurbeelden vind ik dat wel heel mooi maar voor het ongemak voor vele mensen vind ik dat minder leuk.

Een kerstboom blijft heel belangrijk bij dit feest. Overal zie je prachtig versierde bomen. Elk jaar komen er steeds nieuwe trends hoe je boom te versieren. Ik volg iemand die heel erg houdt van de kerstversieringen : Saskia zit boordevol kerstinspiratie !

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en binnen

https://www.instagram.com/Christmaholic/

https://www.facebook.com/Christmaholic

Saskia zocht voor ons een hele reeks mooie kerstfilms :

‘A Castle for Christmas’ heb ik reeds gezien en vind ik heel romantisch.

Heb je al nagedacht over je tafelversiering? Ik zet mijn tafel vrijdagavond want wij vieren Kerst zaterdagmiddag omwille van Freetje. Zo kan ze volop meevieren.

Fijne dag nog en tot morgen…