Meet & greet met Santa Montefiore


Boekenbeurs 2018 : gezellige babbel met Santa Montefiore dankzij Libelle Leesclub en Lannoo.

Wat is zij een fantastische vrouw!!!  Zo vol levenslust!  Ze praat met veel passie over haar boeken en vooral over haar personages.  Die laten haar maar niet los.  Ze spreekt erover alsof het haar vrienden en vriendinnen zijn.

We waren met 20 uitverkorenen van Libelleleesclub en kregen ook een boek cadeau van Lannoo.    Je kan je misschien al inbeelden hoe ik me voelde toen ik dat pakje van Lannoo opendeed.  Er zat een boek in maar ook een brief…  De uitnodiging…   Ik wist niet wat ik zag!  Wat was ik dankbaar dat ik haar persoonlijk mocht ontmoeten.  Ik kwam het zaaltje binnen en ze liep op mij toe en vroeg of ik een selfie wou met haar want ik had mijn smartphone in mijn hand.  Ik vond dat zo leuk.  We hadden veel plezier met het maken van onze selfie.  Ze is zo speciaal en zo lief.  Ze praatte met mij alsof we mekaar al jaren kenden.En ik had dat gevoel ook wel omdat ik al haar boeken gelezen heb.  Ze vertelde dat er in iedere personage wel iets van haarzelf zit.  Ze schrijft met hart en ziel.

Hieronder zie je enkele foto’s van het zaaltje :

 

We zaten gezellig rond haar en eerst vertelde ze zelf wat over haar boeken. Daarna mochten wij enkele vragen stellen.  Ze gaf met veel enthousiasme uitleg over haar boeken.  Ze kon ook heel grappig doen.  Echt een vrouw die zich heel goed in haar vel voelt.  Ze is trouwens ook een hele mooie vrouw.

We kregen eerst een lekker stukje taart en genoten van een informele babbel met haar.

Ze vond de taart heel leuk met de foto van haar laatste boek.

 

 

 

 

 

Na de aangename babbel, signeerde ze onze boeken.  Ik had het laatste boek mee en ook het eerste boek dat ik van haar las : “De Franse tuinman.” Dat vond ik zo mooi dat ik dan al haar boeken ben beginnen lezen.  En nu wacht ik elk jaar trouw op haar nieuwste boek.  Het boek dat in 2019 zal uitkomen is het vierde deel van Deverill.  Dat was een aangename verrassing, want ik ben serieus gaan houden van Kitty en haar grote familie.

Hier enkele van de vragen die we stelden :

Hoe schrijf je je verhalen ?  Hoe kom je aan de inspiratie?

“Ik kijk vooral rondom mij en ik luister graag naar de verhalen van de mensen.  Ieder mens heeft zijn verhaal.  Dat zet mij aan het denken en zo kan ik me beter inleven in de situatie, in het verhaal.  Ik zie ook dikwijls echte mensen voor me die ik als voorbeeld neem in mijn verhalen.

Ik ben bv grote fan van Michiel Huisman.  Ik vind dat zo’n goede acteur en hij is zo charmant.  Als er een film zou verfilmd worden, dan zou ze hem graag vragen voor een hoofdrol.”

 

 

Je bedankt steeds veel mensen op het einde van je boeken.  Wat betekenden ze voor je?

Veel mensen hebben dingen voor me opgezocht.  Anderen gaven mij inspiratie door hun eigen verhaal te vertellen.  Ze prikkelden mijn fantasie.  Zoals iedereen leer je op je pad veel mensen kennen.  Sommige mensen betekenen echt iets in je leven.  Ik bedank ook steeds mijn mama want zij is de eerste lezeres van mijn boeken.  Ze leest eerst alles na op schrijf- en  zinsconstructiefouten na.  Een leuke anekdote is : ze weet wanneer ik over haar praat in mijn boeken : bv. ze zegt dikwijls “you people” bought a new car….  Die “you people” komt wel eens voor in mijn dialogen.  Na de dood van mijn zus Tara, heb ik het moeilijk gehad om verder te schrijven aan mijn laatste boek.  Mijn moeder wist te lezen op welke bladzijden dat was.

Ik vroeg haar of ze een eigen schrijfplaatsje had?

Oja, ik heb een “sanctuary” waar ik rustig kan schrijven : er staan kaarsen, er speelt zachte muziek, er staat een vaas met bloemen, geen iphone en een mooi zicht.  Daar kom ik tot rust.  Ik probeer elke dag te schrijven om in contact te blijven met mijn personages.  Zo blijf ik in de flow van mijn verhaal.

Krijg je hulp bij het schrijven?

Zeker, mijn moeder leest alles.  Ik heb ook proeflezers en mensen op de uitgeverij die mij helpen met alles na te kijken.

Welk is je lievelingsboek/personage?

God, dat is vragen wie je lievelingskind is!  Dat kan ik niet.  In elke personage zit er iets van mezelf of van mijn ouders en vrienden.  Ik hou van alle vrouwen in mijn verhalen.  Het zijn sterke vrouwen.  Ik bewonder ze.  Ik leef me uit in die personages die meer durven dan ik.  Ik heb ook veel respect voor de oudere mannen en vaders in mijn boeken, omdat ik heel veel genegenheid voel voor mijn eigen vader.  Daarom zijn die vaders in mijn boeken altijd lieve en goede mannen.

Wat zou je kunnen meegeven aan iemand die wil schrijven?

Schrijf vanuit je hart, vanuit je buik.   Vraag hulp aan hierboven en het universum zal je ten gepaste tijde helpen.  Schrijf ook vooral voor jezelf.

 

Wie is Santa ? 

Santa Montefiore, geboren als Santa Palmer-Tomkinson (2 februari 1970), is een Brits schrijfster. Montefiore is de dochter van Charles Palmer-Tomkinson en Patricia Palmer-Tomkinson, en zus van Tara Palmer-Tomkinson. Haar vader vertegenwoordigde zijn land met skiën op olympisch niveau tijdens de Olympische Winterspelen van 1964. Haar familie is meer dan dertig jaar bevriend met prins Charles.

Voordat ze Spaans en Italiaans studeerde aan de Universiteit van Exeter, werkte ze een jaar op een Argentijnse ranch. Voordat ze terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk, woonde ze in de jaren negentig jarenlang in Buenos Aires. Vier van haar boeken spelen zich af in Argentinië.

Santa begon al op jonge leeftijd met schrijven, maar haar eerste boek werd afgewezen. Ze accepteerde toen (in 1989) een baan als docent Moderne talen aan Exeter University, maar besloot eerst nog een jaar naar Argentinië te gaan. Haar debuutroman Onder de ombu-boom gaat over die tijd in Argentinië en over haar Anglo-Argentijnse afkomst. De schrijfster is getrouwd met de historicus Simon Sebag-Montefiore, heeft twee kinderen en woont in Londen.  Voor hun huwelijk bekeerde Montefiore zich tot het jodendom.

Boekenbeurs 2018

Over haar nieuwste boek : Onder de Italiaanse zon.

Ik vond deze namiddag superaangenaam!  Santa is een prachtige vrouw die heel lief omgaat met de mensen rondom haar. 

Dank u Libelle leesclub en Lannoo !