Dag 11 van de adventskalender
Wat is het gezelligste wanneer je thuiskomt uit de kou van buiten? Een haardvuur natuurlijk. Ik maakte deze happy stone omdat ik het heel belangrijk vind om een warm en gezellig huis te hebben wanneer de kinderen en manlief thuiskomen. Ik werd geïnspireerd door die mooie naam van het theetje van vandaag : Fireplace Fantasy…
En wat is nog zo gezellig ? Een lekkere, warme thee van bij Thélene. Vandaag is het eigenlijk geen thee maar een infusie. ‘Fireplace Fantasy’ is een vruchten infusie met de pittige smaak van kaneel. What’s in a name? Fireplace Fantasy… zalig en doet dromen. Het heeft een warmrode kleur en inderdaad, je smaakt de kaneel er heel goed door. Wel geen infusie voor wie niet zot is van kaneel. Maar dat is voor mij geen probleem want ik hou van kaneel.
Wat is het verschil tussen een thee en een infusie?
In Engeland heet het “infusion (infusie)”
en in Frankrijk “Tisane”.
VERSCHILLENDE SOORTEN THEE UITGELEGD
Infusie of thee?
Eerst even beginnen met de basics: je hebt infusies en thee. Thee is alles wat gemaakt is van de thee plant, dit is dus witte thee, groene thee, zwarte thee en bloemende thee. Thee kan puur zijn, maar wordt ook vaak gemengd met vruchten of kruiden, dan spreekt men van een thee infusie. Verder heb je dan ook nog de pure infusies: dit omvat alles wat geen thee blaadjes bevat, maar toch op dezelfde manier klaargemaakt wordt (dus laten trekken in heet water), ruwweg gaat het dan over kruiden, vruchten of rooibos. Een gedetailleerde uitleg vind je hieronder.
Verschillende soorten thee uitgelegd: (bron : Migusto.be)
Witte thee & Witte thee infusies: Witte thee is de meest pure vorm van thee. Bij witte thee worden theeblaadjes handmatig geplukt als ze nog heel jong en fris zijn, de blaadjes worden ook enkel op natuurlijke wijze gedroogd, zonder andere bewerkingen. Door deze pure behandeling geven witte thees een licht en zacht geurend aftreksel met weinig cafeïne en een licht zoete smaak zoals in onze Cui Min Qingshan BIO uit China. Een witte thee infusie is een mengeling op basis van witte thee, met toevoeging van kruiden, bloemen en/of vruchten. Bij de keuze van ingrediënten wordt erop gelet dat er geen te sterke smaken gekozen worden om de subtiele smaak van de witte thee niet te overweldigen, zoals bijvoorbeeld in onze White Dreams mengeling van witte thee met gele rozenknopjes en munt.
Groene thee & Groene thee infusies: In tegenstelling tot witte thee wordt groene thee wel bewerkt na het plukken: de theeblaadjes worden eerst gestoomd om fermentatie (zie zwarte thee) tegen te gaan, en dan pas worden de blaadjes gedroogd. Groene Thee bevat nog de zoetheid en veel van de vitaminen en andere goede eigenschappen van het verse groene blad. Dit zorgt voor een gezonde en sterk aromatische drank met een licht bittere smaak. Een voorbeeld van een pure groene thee is de Sencha. Groene thee wordt ook gemengd met bloemen, vruchten en/of kruiden, dan spreekt men van een groene thee infusie. De meest bekende groene thee infusie is zeker wel de Marokkaanse muntthee, maar ook meer exotische combinaties zijn mogelijk zoals Elexia met basilicum, sinaasappel stukjes en de mooie goudsbloem voor een kleurrijke toets.
Gele thee: Gele thee ondergaat een extra stap in het bewerkingsproces, vergeleken bij de productie van groene thee. Na het stomen of wokken wordt deze thee op een warmtebron onder vochtige doeken gelegd om een soort zweetproces te krijgen. Dit noemen de Chinezen ‘men huang’ (dit betekent geel stoven) ook bekent als moistheating. Gedurende dit proces van ‘men huang’’ worden de zoetheid van de thee en geur geleidelijk sterker. Hierna wordt deze thee gerold om de sappen naar buiten te laten komen en daarna gedroogd om ingepakt te kunnen worden. Onze Kekecha Yellow is hier een ideaal voorbeeld van.
Zwarte thee: Zwarte thee is ondanks de opmars van groene en witte thee nog steeds de meest populaire vorm van thee. Zwarte thee ontstaat door de theeblaadjes te laten fermenteren: na het plukken worden de blaadjes gerold om het blad te breken en vervolgens te laten fermenteren. Het fermentatieproces zorgt voor de typische kleur en pittige smaak van zwarte thee. Tenslotte wordt ook zwarte thee gedroogd. Door de sterke smaak van zuivere zwarte thee wordt deze thee vaak zoals koffie met melk en/of suiker gedronken, een ideale thee hiervoor is natuurlijk de English Breakfast. Opgelet, melk toevoegen is niet van toepassing voor infusies, maar bij infusies wordt wel terug voor combinaties met sterke smaken gekozen zoals Bergamot in de bekende Earl Grey infusie of de voor Belgen zeer populaire speculoos kruiden in onze Speculoos thee.
Verschillende soorten infusies uitgelegd:
Wij bieden een selectie aan van de volgende infusies: kruidenthees, vruchtenmélanges en rooibos thee.
Kruidenthee is eigenlijk geen thee want hij wordt niet gemaakt van de theeplant. De kruiden worden wel op dezelfde manier klaargemaakt als thee (door te overgieten met heet water) en een kruiden infusie smaakt niet alleen heerlijk maar barst ook van de gezonde eigenschappen, goed voor lichaam en geest. Kruidenthee kan bestaan uit één enkel kruid of bloem, bv: zuivere munt thee of lavendel bloesem thee, maar kan ook een combinatie van kruiden, bloemen en vruchten zijn, bv: relax. Door de afwezigheid van caffeine is dit een ideale optie voor het slapengaan.
De vruchten melanges hebben in plaats van thee de hibiscus-bloesem als basis en bevatten daarom geen caffeïne, theïne of looizuur. Ze kunnen net als thee zowel warm als koud gedronken worden. Verfrissend idee voor de zomer! Vruchten melanges kunnen gecombineerd worden met kruiden voor een frisse toets, zoals de mengeling met citroengras in onze Mi Gusto Yummy, maar ook met bloemen voor een smaakvolle en kleurrijke toets, zoals de mengeling met de korenbloem in onze White Diamond infusie.
Rooibos is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de licht bittere smaak. Er zitten wel antioxidanten, calcium, ijzer in en de drank werkt licht ontspannend. Rooibos blaadjes worden net zoals thee meestal gefermenteerd, dit zorgt voor de typische ‘rode’ rooibos. Maar net zoals bij thee bestaat er ook groene rooibos, zoals in onze Honeybush/Safloer BIO mengeling. Rode Rooibos heeft van nature een zeer zoete smaak, dus is heel lekker puur, zoals onze Rooibos Natuur BIO. Rooibos wordt natuurlijk ook met kruiden en vruchten gemengd, hierbij wordt voornamelijk voor zoete winterse combinaties gegaan om de zoete rooibos smaak te complementeren, zoals onze Rooibos Cinnamon Angel infusie met appel, amandel en kaneel.
Benieuwd naar het tekenboekje?
De tekeningen om in te kleuren zijn gebaseerd op het mooie prentenboek ‘Het kind van de Gruffalo.’
En nu nog twee voorbeeldjes uit het boekje :
Leuke oefeningen om te leren tekenen.
Geniet maar van de filmpjes en tot morgen!