Les petits et les (trop) gros secrets

Mylen Vigneault en Maud Roegiers

Un secret, ça peut être très léger et très doux. Mais parfois c’est lourd ou douloureux à porter…

Ce nouvel album de Mylen et Maud parcourt les différentes sortes de secrets. Ceux qu’on aime, ceux dont on est fiers, mais aussi ceux dont on se serait bien passés… Que faire de ces secrets face auxquels on se sent parfois très seuls ? Les conseils de l’autrice : se confier et se faire confiance.

(Nederlandse vertaling hieronder)

Een geheim, dat kan heel licht en zacht zijn, maar soms ook zwaar en pijnlijk te dragen…

Deze nieuwe samenwerking tussen Mylen en Maud toont ons de verschillende soorten geheimen. Deze waarvan we houden, deze waarop we trots zijn, maar ook deze die we eigenlijk zouden kunnen missen… Wat te doen met de geheimen waarbij we ons dikwijls eenzaam voelen? De goede raad van de auteur : toch vertellen en vertrouwen hebben in jezelf.

Over het boek :

‘Un vrai coup de coeur.’ ‘Een boek dat mij heel blij maakt.’

Waarom kies ik een bepaald kinderboek uit? Soms word ik vooral aangetrokken door de cover, soms vind ik de titel aantrekkelijk. Af en toe koop ik een kinderboek ook omdat ik de vorige boeken van die auteur en illustrator graag heb. Ook omdat ik weet dat de auteur en de illustrator zich houden aan hun belofte : het maken van een kleurrijk en zinvol kinderboek. Dit is nu het derde boek dat ik van hen lees en recenseer. Ik ben FAN !!!

De auteur Mylen Vigneault omringt je met liefdevolle woorden en veel goed gevoel.

De illustrator Maud Roegiers maakt de teksten levendig met haar groot talent vol emotie en gevoel. Ook de gevoelens die niet zomaar gezegd kunnen worden, vinden in haar kleurrijke en poëtische tekeningen hun weg.

Dit is dus een verhaal over geheimen : groot en klein. Zo’n onderwerp kom je niet veel tegen in kinderboeken. En toch … kinderen , hoe klein ze ook zijn, hebben soms hun geheimen of worden geconfronteerd met geheimen van anderen. Toch vind ik het belangrijk om er met kinderen over te praten want er zijn kleine geheimen die licht wegen maar er zijn ook grote geheimen die zwaarder doorwegen op het gemoed. Wat moet een kind met het geheim van een volwassene? Moet het dit blijven dragen? Er moet gezegd worden dat ze sommige geheimen mogen delen want er zijn er verschillende soorten : ‘le secret bulle qui fait rêver’ die doet dromen; ‘les secrets brique’ die zwaar wegen; ‘les secrets citron’ die iets bitters in je hart leggen; ‘les secrets bonbon’ die je doen glimlachen; ‘les secrets fleur’ zoals het parfum van je tante dat je in het geheim gaat opsnuiven in het flesje op haar kastje.

Alle soorten geheimen worden mooi uitgelegd in eenvoudige woorden en leuke tekeningen. Het mooiste geheim vind ik het ‘vlindergeheim’ : ‘Il y a les secrets papillon qui te remplissent de légèreté.’ Zo’n mooi beeld voor een licht geheim : een vlinder…

Wat ik ook heel speciaal vind aan dit boek is dat de auteur aan het kind uitlegt dat je geheimen die je gelukkig maken, mag houden voor jezelf, maar geheimen die je ongelukkig maken of zwaar wegen, die moet je aan iemand vertellen om je op te luchten. Ze vertelt ook met een grote tederheid dat wanneer je een geheim vertelt aan iemand, dat je soms verdrietig daardoor kan zijn of ook iemand anders verdrietig kan maken. Ze verstopt de realiteit niet voor het kind. Eenmaal de stap gezet, kan er opluchting komen : zoals ze zelf zegt : na regen komt zonneschijn.

Op de laatste bladzijde vind je een brief geadresseerd aan het kind. Echt heel persoonlijk en eerlijk. Zo mooi !!! Ze vertelt het kind dat het volwassenen mag vertrouwen om zijn geheim te vertellen : ouders maar ook sommige liefdevolle mensen die het omringen.

Dit boek is zeker een aanrader! Ik kijk ernaar uit om dit verhaal voor te lezen aan mijn kleindochter Free. Ik wil haar deze mooie boodschap meegeven in haar leven.

Nog even over Maud Roegiers, de illustrator. Haar tekeningen zijn heel aantrekkelijk en ontroerend. Het aapje en zijn schildpad vormen de rode draad doorheen het verhaal. Het kreeg ook geen naam, zo kan ieder kind zich erin herkennen. De tekeningen zijn een echt kleurenvuurwerk en maken je blij. Ze geven telkens de sfeer goed weer.

Hieronder zie je enkele pagina’s :

Deze met die kleurrijke bloemen is mijn favoriet…
Deze vind ik ook super !

Vind je deze tekeningen niet schitterend? Je krijgt gewoon zin om je te verdiepen in dit prachtig boek en een snoepje te proeven…

Hieronder vind je de twee andere mooie boeken van dit gouden duo :

en …

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.jpg