Boekenadvent 2018
Wat is een boekenadvent? Wel, je verlangt gedurende die periode naar iets moois en ik help je om dit verlangen te kunnen doorstaan : nl. met elke dag een mooi boek te promoten. Het zijn boeken uit mijn boekenkast die ik al gelezen heb in de voorbije jaren en die ik heel mooi vond. Ik vind het de moeite om deze met jullie te delen.
Dus elke dag vul ik deze lijst aan met mooie boeken !
Vandaag is dat :
1 december
Wat het hart kan horen Jan-Philipp Sendker
De jonge New Yorkse advocate Julia Win voelt zich helemaal niet op haar plek in Kalaw, een schilderachtig dorp in de bergen van Birma. Ze probeert daar meer te weten te komen over haar vader Tin Win, die vier jaar eerder plotseling met de noorderzon verdween. Een veertig jaar oude liefdesbrief van hem aan een onbekende vrouw heeft Julia op dit spoor gezet.
In een theehuis wordt Julia aangesproken door een man die precies schijnt te weten wie zij is en die begint te vertellen… En naarmate zijn verhaal zich ontvouwt, voelt Julia zich steeds vertrouwder in deze vreemde, bijna magische omgeving.
Een diep ontroerende liefdesgeschiedenis, fascinerend, fijngevoelig en met een zweem van geheimzinnigheid.
2 december
De stem van het hart Jan-Philipp Sendker
Er is bijna tien jaar verstreken sinds Julia Win als een ander mens terugkeerde uit Birma, het geboorteland van haar vader. Ze vond er een broer en raakte bezield door een prachtig liefdesverhaal. Maar het gewone New Yorkse leven is doorgegaan en ondanks haar succesvolle carrière als advocaat in Manhattan, is Julia niet gelukkig. Haar vriend heeft haar onlangs verlaten en haar riante salaris kan niet goedmaken dat ze geen voldoening uit haar werk haalt. Julia voelt zich verloren en uitgeput.
Dan ontvangt ze een raadselachtige brief van haar broer in Birma. Kort daarna begint een innerlijke stem tot haar te spreken, wat haar zeer in verwarring brengt. Door deze gebeurtenissen besluit ze terug te keren naar Birma ; niet alleen om haar broer bij te staan, maar vooral ook om de onrust in haar hoofd te sussen. In Birma ontmoet ze een moeder wier leven een dramatische wending kreeg door de onafhankelijkheidsoorlog, waarin ze een onmogelijke keuze moest maken. De ontmoeting tussen Julia en de Birmese vrouw is voor beiden het begin van een ontdekkingsreis vol liefde en vergeving.
Een boek dat je in een ruk uit wilt lezen. Julia moet leren wat echt belangrijk is … Een levensles voor ons allemaal.
3 december
Mijn moeder en ik Mary Pflum Peterson
Na de dood van haar moeder Anne, staat Mary voor de onmogelijke opgave om haar huis leeg te halen. En huis dat van onder tot boven gevuld is met rommel, de stille getuigen van het feit dat haar moeder de grip op haar leven verloren had.
Na een zware tien jaar in het klooster – Anne is niet geschikt voor het dwingende, benauwende kloosterleven – probeert ze een nieuw doel te vinden in de “gewone” wereld. Ze trouwt en wordt moeder, maar aan haar prille geluk komt abrupt een einde als haar man homo blijkt te zijn. Gedesillusioneerd en verslagen blijft Anne achter met haar jonge dochtertje Mary.
Mary groeit op in een overvol huis met stapels oud papier, bergen waardeloze “schatten” en een onbereikbare moeder met wie ze toch een goede band heeft. Wanneer ze het huis uitgaat om haar eigen leven op te bouwen raken moeder en dochter, ondanks hun nauwe verbondenheid, steeds verder van elkaar verwijderd.
Een waargebeurd verhaal dat alle moeders en dochters zal aanspreken en ontroeren. De symboliek van die witte kleedjes is zo mooi !!!
4 december
De Franse tuinman Santa Montefiore
Miranda Claybourne heeft grootse plannen met de enorme tuin van het landhuis waar ze met haar man en twee kinderen is gaan wonen. Ze begint vol enthousiasme met tuinieren, maar moet al snel erkennen dat ze geen groene vingers heeft. Dan ontmoet ze Jean-Paul, een Fransman die aanbiedt om de tuin in zijn oude glorie te herstellen. In ruil daarvoor zou hij in de leegstaande cottage op het uitgestrekte terrein willen wonen. Wanneer Miranda deze weer bewoonbaar maakt, vindt ze het dagboek van Ava Lightly, de vorige bewoner. Elke avond leest ze een stukje in het dagboek, dat ze verder voor iedereen verborgen houdt.
Miranda’s man blijft steeds vaker en langer in Londen, haar kinderen zijn naar school en de tuin slokt al haar aandacht op. Ze raakt steeds meer gefascineerd door de raadselachtige Jean-Paul – wat is zijn geheim?
Dit is het eerste boek dat ik las van Santa Montefiore en waardoor ik voor haar prachtige schrijfstijl ben gevallen. Door dit boek ben ik al haar andere boeken blijven lezen en volg ik haar elk jaar in haar nieuwste boek.
5 december
Lion Saroo Brierley
Mijn lange weg naar huis
Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken. De trein gaat rijden en Saroo komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht. Hij slaagt erin om zonder familie in de chaos van Calcutta wekenlang te overleven. Tot hij wordt opgenomen in een weeshuis en door een Australisch echtpaar wordt geadopteerd.
Als hij bijna dertig is, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij zijn familie kwijtraakte. Wanneer hij dat na een jaar googelen denkt te herkennen, vertrekt hij naar India om te kijken of hij zijn familie weer terug kan vinden…
Aangrijpend. Ik kon dit boek niet wegleggen. Het deed me huilen van vreugde.
Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal, prachtig verfilmd met Nicole Kidman en Dev Patel
6 december
Vandaag is het een speciale dag !!!
Van heilige bisschop Nicolaas, naar ‘onze’ Sinterklaas en zelfs Santa Claus: dat is meer dan zeventien eeuwen geschiedenis van Sinterklaas. ‘Het Sinterklaas Boek’ vertelt het hele verhaal van dit volksfeest, in een aantrekkelijke mix van afbeeldingen en tekst. Het ontstaan van de tradities komt aan de orde, de glorietijd van de heilige en ook de bedreigingen die dit volksfeest gekend heeft. Bovendien worden de vieringen uit het verre en nabije verleden, in huiselijke en openbare kring en in allerlei uithoeken van het koninkrijk op ontroerende en hilarische wijze in beeld gebracht.
‘Het Sinterklaas Boek’ richt zich tot iedereen die wezenlijk geïnteresseerd is in dit zo typische feest en in de aanstichter ervan: Sint-Nicolaas.
In dit heerlijk dik leesgroeiboek worden beginnende lezertjes aangezet om telkens een stapje verder te gaan in hun leesproces. Met grappige verhalen, rijmpjes, weetjes, knutsel- en kookopdrachten over en van Sinterklaas en zijn Pieten, alles in AVI 1 tot en met AVI 5.
Gisteravond pakjesavond, deze ochtend nog verrassingen. Op school zal het er ook leuk aan toe gaan. Ik herinner mij toen ik nog les gaf, dat de Sintdag een superleuke dag was op school. Zalig was het om al die glunderende gezichtjes te zien.
7 december
De Japanse minnaar Isabel Allende
Twee vrouwen, twee minnaars, twee geheimen !
Als klein meisje wordt Alma in 1939 door haar ouders vanuit Polen naar familie in de VS gestuurd om aan de nazi’s te ontkomen. Het verdriet om haar achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt alleen verzacht door de vriendschap met haar neefje Nathaniël en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans-Japans echtpaar.
De vijandigheid waarmee de Amerikaanse samenleving de drie kinderen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog behandelt – Alma is een vluchteling, Nathaniël een Jood en Ishimei een Japanner – brengt hen voor de rest van hun leven bij elkaar : Ishimei wordt Alma’s grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniël. Die keuze maken ze vanwege een afschuwelijk geheim, dat zij voor de rest van hun leven delen.
Jaren later wordt dit geheim ontrafeld door Alma’s kleinzoon Seth, die haar regelmatig komt bezoeken in het bejaardentehuis. Daar leert hij de verzorgster Irina kennen, een jonge vrouw met een getroebleerd verleden. Tussen Seth en Irina ontstaat voorzichtig iets moois, maar ook Irina moet zich eerst bevrijden van een jarenlang zorgvuldig bewaard geheim.
Met De Japanse Minnaar creëert Allende een romantisch, maar bij lange na niet zoetsappig, ‘coming of age’ verhaal van een meisje dat wordt gevormd en gehard door de roerige en invloedrijke tijd waarin ze opgroeit.
Een subliem boek ! Ik zal hem nog eens lezen want ik vond het zo mooi en ben al wat vergeten…
8 december
De vrouw van de theeplanter Dinah Jefferies
Wanneer de negentienjarige Gwendolyn Hooper trouwt met de rijke, charmante Laurence, popelt ze om bij hem op zijn theeplantage te gaan wonen. Vol optimisme verruilt ze daarom het vertrouwde Londen voor het platteland van Sri Lanka. Het leven daar blijkt echter niet te zijn wat Gwen ervan had gehoopt.
Laurence, plotseling stil en afstandelijk, maakt lange dagen, waardoor Gwen voornamelijk op zichzelf is aangewezen. Terwijl ze de plantage tot haar thuis probeert te maken, stuit ze op relicten uit een mysterieus verleden : gesloten deuren, een vergeelde bruidssluier en een verborgen en overwoekerde grafsteen. Als ze Laurence confronteert met haar ontdekkingen slaat het noodlot toe, en komt Gwen voor een onmogelijke keuze te staan.
Dit is een onvergetelijk, meeslepend verhaal dat zich afspeelt in Sri Lanka tijdens de jaren twintig en dertig, over een jonge vrouw die een keuze moet maken tussen haar plichtsgevoel als echtgenote en haar instinct als moeder.
Een heel heel mooi boek !!! Het sleept je gewoon mee !
Dinah Jefferies werd in 1948 in Maleisië geboren. Ze verhuisde toen ze negen was naar Engeland, maar behield altijd een grote voorliefde voor Zuidoost-Azië. Pas in 2014 publiceerde ze haar eerste roman, Het afscheid van de tropen, en in 2015 haar tweede, de bestseller De vrouw van de theeplanter. De dochter van de zijdekoopman is haar derde roman.
Dinah Jefferies woont met haar man in Gloucestershire.
9 december
De bijenkoningin Cristina Caboni
Vroeg in de ochtend, kort na zonsopgang, loopt de Italiaanse Angelica een pad af in Zuid-Frankrijk. Het staat vol met rozemarijn en lavendel en ze is op zoek naar een bijenkorf. Ze reist de wereld rond als imker en houdt van haar vrijheid, ook al moet ze de turquoise zee bij haar huis op Sardinië missen.
Dan overlijdt haar peettante Margherita, die haar alles leerde over bijen en honing, en keert Angelica terug naar Sardinië. Daar wordt ze geconfronteerd met alles wat zij heeft achtergelaten : haar familie, de geheimen van het eiland en Nicola, de man aan wie zij als jonge vrouw haar hart verloor.
Dit is een verhaal als een hartverwarmende zomerdag. Laat je meevoeren door de zoete geuren van honing en de geheimen van de bijen… Om je even te verwarmen tijdens deze koude en grijze dagen…
Stuk voor stuk schitterende boeken. De verloren brief is haar nieuwste boek en is heel mooi. Ik las het in één trek uit.
10 december
Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk Stefan Bollmann
Met een inleiding van Kristien Hemmerechts
‘Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk’ is een iconografie van schrijvende vrouwen, met portretten van vooraanstaande en karaktervolle schrijfsters van de Middeleeuwen tot nu. Hildegard von Bingen, Jane Austen, Colette, Virginia Woolf: vrouwen die verkozen te schrijven en daardoor hun wereld wat minder gevaarlijk maakten. Vrouwen werden lange tijd niet geacht boeken te schrijven. Ze moesten kinderen grootbrengen. Als vrouwen anders schreven dan mannen, dan was dat omdat ze anders leefden en moesten vechten voor de tijd die nodig was om te schrijven. De tweespalt tussen artistieke onafhankelijkheid en het maatschappelijke conformisme was voor veel vrouwen onleefbaar. Velen borgen hun ambities op. Andere vrouwen, zoals George Sand of George Eliot, maten zich een mannelijk pseudoniem aan. En nog andere weerstonden alle vooroordelen en konden door te schrijven een vrij, open en authentiek leven leiden. Schrijven was voor vrouwen lange tijd ronduit gevaarlijk, en ook nu nog houdt het risico’s in. ‘Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk’ verscheen eerder in een hardbackeditie. Voor deze herziene paperbackeditie zijn drie nieuwe vrouwen toegevoegd: Margaret Atwood, Elena Ferrante en Chimamanda Ngozi Adichie.
Elke persoon krijgt anderhalve bladzijde met een foto. Het zijn dus korte levensverhalen met een mooie foto : bv. Beatrix Potter, Jane Austen, George Sand, Astrid Lindgren, …
Het is werkelijk heel boeiend om te lezen hoe deze vrouwen zich het recht tot schrijven toeëigenden. Respect !!!
11 december
Troost en geluk Catherine Cookson
Zodra ze Shekinah Hall ziet, het huis op de heide nabij Hexham, voelt Constance Stapleton zich ertoe aangetrokken. Haar huwelijk staat op springen en ze weet dat een verhuizing de eerste stap kan zijn om eindelijk los te komen van haar echtgenoot Jim. Om het huis te kunnen kopen, moet ze onderhandelen met ene Vincent O’Connor, een nogal botte, gesloten man. Ondanks zijn hoekige karakter en zijn zonderlinge haast om van het huis af te komen, sluit Constance een overeenkomst met hem. In de loop van de tijd die ze nodig heeft om aan haar nieuwe leven te wennen, gaat ze hem meer waarderen en steeds zwaarder op hem leunen. Totdat er schokkende feiten over haar man aan het licht komen, die haar bestaan op zijn grondvesten doen schudden…
Een prachtig verhaal met een tevreden stemmend einde, veel pittige dialogen, verraderlijke hartstocht en een sterke, integere heldin.
12 december
De levenden herstellen Maylis de Kerangal
Na een fanatieke sessie golfsurfen aan de Normandische kust rijdt op een koude winterochtend het bestelbusje van drie jonge surfers tegen een betonnen mast. De negentienjarige Simon Limbres wordt in comateuze toestand naar de intensive care van het ziekenhuis vervoerd, waar de dienstdoende arts constateert dat hij hersendood is.
“De levenden herstellen” volgt de wederwaardigheden van Simons hart van het moment van het ongeluk tot het punt waarop het, exact vierentwintig uur later, via stroomschokken aan het kloppen wordt gebracht in de borstkas van de zieke Claire Méjan, literair vertaalster in Parijs en moeder van drie zoons.
Maylis de Kerangal kruipt dicht onder de huid van alle naaste betrokkenen : Simon zelf, zijn ouders, zusje en vriendin, de verpleger Thomas Rémige die de getraumatiseerde ouders tot toestemming voor orgaandonatie hoopt te brengen, de arts Pierre Révol, de hartpatiënte Claire, en de chirurgen en verpleegsters die de transplantatie uitvoeren.
Het verhaal zet ons aan het denken over kwesties als lichaam en geest, onze verantwoordelijkheid jegens onze medemens, en over de vraag waar het leven eindigt en hoe we ons verzoenen met de dood. De Kerangal geeft hierop een prachtig antwoord met haar liefdevolle, diep doorvoelde beschrijvingen van de levenden in dit verhaal.
Een prachtig aangrijpend verhaal. Het doet je anders kijken en nadenken over belangrijke zaken als orgaandonatie.
Praktische informatie rond orgaandonatie :
Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als u sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen uw organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat u daar nu al over nadenkt en u registreert als donor.
Procedure
Als u in het bevolkingsregister bent ingeschreven (of minstens 6 maanden in het vreemdelingenregister), dan bent u automatisch een potentiële orgaandonor, tenzij
- u dit uitdrukkelijk heeft geweigerd tijdens uw leven
- of als uw naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaandonatie verzetten.
Om er zeker van te zijn dat uw wil wordt gerespecteerd, kunt u uw keuze laten registreren. Vul hiervoor het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie(externe website) in, en laat het registreren bij het gemeentebestuur van uw woonplaats. U kunt het formulier ook krijgen bij het gemeentebestuur.
De gemeente voegt de informatie toe aan het Rijksregister en stuurt een kennisgeving naar de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De medische diensten raadplegen het Rijksregister om na te gaan of de overledene donor is of niet.
Bedrag
De registratie van de instemming met of weigering tot orgaandonatie is gratis.
13 december
Villa Rosa Nicky Pellegrino
Alice, een jonge twintiger die bol staat van de energie, wil zoveel mogelijk uit het leven halen. Het gelukkigst is ze als ze kookt en Alice twijfelt dan ook geen moment als haar baas, de Italiaanse chef-kok Tonino, haar voorstelt een zomer lang naar Italië te gaan om de échte Italiaanse keuken te leren kennen. Samen met haar beste vriendin vertrekt Alice naar Villa Rosa, een oude, statige villa aan de Italiaanse kust. Daar ontmoet ze Babetta, een oude vrouw die jarenlang de tuin van Villa Rosa heeft onderhouden. De liefde voor het koken bindt de twee vrouwen direct en onder de Italiaanse zon delen ze lief en leed met elkaar. Maar er is nog iemand die indruk op Alice maakt, de onweerstaanbare Lucio, de broer van Tonino…
Een heel mooi verhaal over vriendschap en overgoten met de heerlijke culinaire beschrijvingen, over liefde en geheimen onder de Italiaanse zon.
14 december
Norwegian Wood Haruki Murakami
Watanabe is een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van zijn beste vriend en haar geliefde, jaren geleden. Watanabe went aan het campusleven die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en de verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen.
Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.
Norwegian Wood is een nostalgische bildungsroman uit 1987 van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Het boek is wereldwijd een bestseller met dertien miljoen verkochte exemplaren. De Japanse titel Noruwei no Mori verwijst naar het gelijknamige nummer van The Beatles.
Dit was het eerste boek dat ik van Haruki Murakami las. En het was meteen raak. Hij beschrijft het studentenleven zo goed dat je zelf weer student zou willen zijn. En hij kan die onmogelijke liefde zo mooi neerzetten.
15 december
De sneeuwengel Lulu Taylor
Cressida Felbridge is een graag geziene verschijning in de Londense high society in de jaren zestig. Ze is verloofd met een rijke man en haar invloedrijke vader wil haar voor haar huwelijk een portret geven. Op het moment dat Cressie de schilder Ralph Few ontmoet, weet ze dat haar leven volledig zal veranderen. Zij en Ralph worden halsoverkop verliefd, maar Ralph is getrouwd. En zijn manipulatieve vrouw is niet van plan hem zomaar te laten gaan.
Decennia later raakt Emily Conway alles kwijt wat ze liefheeft. Will, haar man en vader van haar kinderen, is door een onbetrouwbare zakenpartner volkomen bankroet. In zijn wanhoop rijdt hij met Emily in de auto van een klif en raken ze zwaar gewond.
Dan wordt Emily op de hoogte gebracht van een mysterieuze erfenis : een haar onbekende vrouw heeft haar een huis op een groot landgoed nagelaten. Is dit huis Emily’s kans op een nieuwe start, of zijn de geheimen van het landgoed te groot om het hoofd te kunnen bieden?
Ik lees niet veel thrillers, maar deze was een geweldig goede, ontspannende thriller. Een wintercadeautje!
16 december
Het huis van duizend dromen Brenda Reid
Griekenland, 1939. De jonge Britse diplomaat Hugh Timberlake aanvaardt een post op de ambassade in Athene. Hij voelt zich in het diplomatenmilieu als een vis in het water, maar Hughs echtgenote Evadne vindt het leven er verstikkend. Tijdens een korte vakantie op Kreta, waar ze verblijven in het vervallen huis van verre familie, wordt Evadne verliefd op het eiland. Ze besluit er te blijven en het huis te laten opknappen. Hugh moet terug naar Athene, maar belooft zich zo snel mogelijk weer bij haar te voegen.
Evadne sluit vriendschap met de inwoners van het naburige dorpje en bemerkt al snel dat haar echtgenoot steeds meer uit haar hoofd en hart verdwijnt, waar zijn plaats wordt ingenomen door de knappe Griekse timmerman die ze heeft ingehuurd. Dan breekt de oorlog uit. Het ooit zo idylische eiland wordt het middelpunt van geweld en bloedvergieten, en Evadne komt voor een hartverscheurende keuze te staan
Een heel mooie roman over vriendschap, liefde en keuzes maken.
17 december
Oorlogskind Mechtild Borrmann
De jonge Hanno Dietz probeert vlak na de Tweede Wereldoorlog samen met zijn moeder en zusje te overleven in het platgebombardeerde Hamburg. Stenen houwen, brandhout en oud ijzer verzamelen tussen het puin, gevonden spullen verhandelen op de zwarte markt – het is zijn dagelijks bestaan.
Maar op een dag vindt hij tussen het puin een dode vrouw. En vlak bij haar een jongetje van een jaar of drie, in opvallend nette kleding. Het kind praat niet, en er is niemand die bij hem hoort. Hanno neemt hem mee en de jongen zal uiteindelijk opgroeien in het gezin Dietz.
Jaren later bevindt deze wees uit de puinhopen zich op het spoor van een misdaad met banden naar zijn werkelijke familie…
Gebaseerd op de waargebeurde, nooit opgeloste Trümmermörder (de puinmoorden) in Hamburg, 1947.
Een heel meeslepend verhaal vol spanning waarin fictie en historische feiten prachtig worden verweven.
18 december
De eenzame postbode Denis Thériault
Door stiekem enveloppen open te stomen en de brieven te lezen, heeft postbode Bilodo een manier gevonden om te ontsnappen aan zijn eenzame en eentonige leven. Het geeft hem een kijkje in het leven van anderen, in het bijzonder dat van Ségolène. Zij schrijft en ontvangt haiku’s van Gaston, een meesterlijk dichter. Bilodo raakt steeds meer gefascineerd door de fijne poëtische taal en de brieven die de twee geliefden elkaar op afstand sturen en langzaam wordt hij verliefd op Ségolène. Het blijkt echter slechts een kwestie van tijd tot de hele wereld om hem heen instort…
Denis Thériault heeft met De eenzame postbode een elegant, gepassioneerd en filosofisch liefdesverhaal geschreven dat even komisch als tragisch is. De prachtige details en beschrijvingen kunnen niet anders dan de lezer ontroerd achterlaten.
Dit boek is één van de mooiste dat ik ooit gelezen heb : het is poëtisch, je maakt er kennis met de Japanse cultuur, kalligrafie, haiku’s, en terzelfdertijd een heel mooi liefdesverhaal. Allemaal dingen waarvan ik erg hou. Er is een vervolg op. Die krijg je morgen te zien.
Hier vind je de recensie op mijn blog :
19 december
De verloofde van de postbode Denis Thériault
De drieëntwintigjarige Tanja Schumpf uit Beieren vertrekt naar Montreal om te gaan studeren, haar Frans te verbeteren en een jongen te ontmoeten die ze op internet heeft leren kennen. De jongen valt tegen maar de stad bevalt haar en ze besluit er te blijven. Om in haar levensonderhoud te voorzien, werkt ze als serveerster in de Madelinot, een restaurant in de volkswijk Saint-Janvier-des-Âmes. Daar wordt ze verliefd op Bilodo, een verlegen postbode die een passie heeft voor kalligrafie en het schrijven van haiku’s. Op een onweerachtige dag neemt hun lot een onverwachte wending en raken hun levens met elkaar verstrengeld.
In dit verhaal vind je personages die je vertederen en je innemen. Het is een waardig vervolg op “De eenzame postbode.” Toen ik het eerste boek uitgelezen had, bleef ik wat verweesd achter. Ik wou meer lezen over deze boeiende personage. Wat was ik blij toen ik vernam dat “De verloofde van de
24 december Kerstavond
De stormroos Corina Bomann
Als Annabel in een haven aan de Baltische Zee “De Stormroos” ziet liggen, een oude, verwaarloosde boot met een bordje TE KOOP erop, voelt ze zich er meteen mee verbonden. De kotter is in slechte staat, maar Annabel ziet mogelijkheden om er een drijvend café van te maken en zo een nieuwe toekomst op te bouwen voor zichzelf en haar dochtertje. Er blijkt één andere gegadigde te zijn, ene Christian. Hij wil de boot al net zo graag hebben als Annabel. In hun enthousiasme besluiten ze de boot gezamenlijk te kopen en het avontuur aan te gaan.
Tijdens de verbouwing vindt Annabel een brief die iets prijsgeeft van een bewogen verleden : meer dan dertig jaar geleden gebruikte een jonge vrouw “De Stormroos” om uit Oost-Duitsland te ontsnappen. Annabel en Christian gaan op zoek naar die vrouw en proberen zo de tumultueuze geschiedenis van hun boot te ontrafelen – een geschiedenis die teruggaat tot Annabels eigen kindertijd…
Dit boek is een spannend familieverhaal dat je meevoert langs Engelse landhuizen, exotische landschappen en de romantiek van een verboden liefde. Ik werd direct meegetrokken in het verhaal.
En hier mijn kerstcadeautjes voor jullie : twee mooie filmpjes met prachtige muziek.