Verse boekenoogst voor februari (deel 2)

Boekenoogst voor februari (deel 2) : non-fictie

Ontroerend goed                      Manuela Klerkx       en     Oscar van Gelderen

Een inspirerende en praktische gids over kunst kopen: hoe werkt het en hoe doe je het.

Alles wat je moet weten over galeries, beurzen, veilingen en online kopen.


Korte inhoud : Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Maar er is ook goed nieuws: het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde: er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door geheel eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend goed proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: hoe weet ik welke kunst bij mij past en hoe en waar koop ik die?

ISBN : 9789029091503

Publicatiedatum : 01/02/2018

Pagina’s : 272

Uitgever : J.M. Meulenhoff

Ondertitel : Van kunst kijken naar kunst kopen

Prijs : € 19,99

Over de auteurs : Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar haar eigen galerie in Milaan waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee.  Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam.  Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars).

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder.  Daarnaast gaf hij Wall and Piece van Banksy en het proefschrift van Renée Steenbergen uit : “Iets wat zo veel kost, is alles waard”  (over verzamelaars in Nederland).

Aanrader : Dit zal zeker een boek zijn om regelmatig eens ter hand te nemen.  Meer en meer mensen kopen kunst omdat ze het mooi vinden maar ook als investering.  Wat moet je kopen en wat is eigenlijk niet de moeite waard?  We stellen ons af en toe deze  vragen.  Zij geven hier op een duidelijke en overzichtelijke manier uitleg over.

Ik kan alvast 5 tips meegeven om te beginnen met het verzamelen van kunst (uit het boek)

  1. Kijk zo veel je kunt (en lees alles)
  2. Bepaal een budget (durf te kopen)
  3. Volg niemand (alleen je eigen smaak)
  4. Koop voor morgen (niet voor vandaag)
  5. Koop kunst nooit om financiële redenen (alleen als investering in jezelf)

Dat lijkt me toch al mooi te doen !

Voor de lezers van :  

*************************************************************************

Parttime-junkie                                Renee Kelder

Korte inhoud : Renee Kelder groeit op in een liefdevol, hoogopgeleid en vrijzinnig gezin. Ze kijken naar de vpro, rijden in een Volvo en wonen in een keurige buurt in Heemstede. Een gezin waar je veel van verwacht, maar niet dat de jongste dochter vanaf haar negentiende zwaar verslaafd raakt aan ghb. Zes jaar lang leidde Kelder een onwaarschijnlijk dubbelleven, want ondanks haar vernietigende levensstijl vol drank en drugs studeerde ze ondertussen braaf in vier jaar af, ging ze nog trouw naar haar museumclubje en werkte ze in de verslavingszorg _ de perfecte dekmantel. Niemand had iets door. De parttime-junkie is het openhartige, spannende en ongelooflijke verhaal van een meisje dat kon liegen als geen ander, maar dat uiteindelijk vooral zichzelf voor de gek hield. Hiermee sluit Renee Kelder haar dubbelleven en haar drugsverleden definitief af. Renee Kelder (1985) is maatschappelijk werker en woont in Amsterdam met haar hond Flip. Ze studeert humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Ghb is de laatste jaren steeds populairder aan het worden onder jongeren omdat het goedkoop en gemakkelijk zelf te maken is. Velen weten niet dat het gevaarlijker en verslavender is dan heroïne.

Ik wist niet wat GHB was en heb het even opgezocht :

De afkorting GHB staat voor 4-hydroxybutaanzuur. Ook wel gamma-hydroxyboterzuur genoemd, een andere naam voor hetzelfde middel. Het komt in kleine hoeveelheden van nature in je lichaam voor. Het is een narcosemiddel dat bij operaties werd gebruikt. Tegenwoordig wordt GHB soms nog voorgeschreven bij bepaalde slaapproblemen. Sinds 9 mei 2012 staat GHB op lijst 1 van de opiumwet.

GHB wordt in Nederland meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje, in een (Flugel)flesje of heel soms als poeder. GHB smaakt zout. Het is moeilijk om GHB in een drankje te herkennen, vooral omdat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als je GHB neemt zonder te hebben gedronken, proef je het beter. GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt. Bijvoorbeeld bij seks.

ISBN : 9789044625288

Publicatiedatum : 08/08/2015
Pagina’s : 216

Uitgever : Boekerij 

Prijs : € 12,50

Over de auteur : Renee Kelder (1985) studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek.  In 2014 debuteerde ze met Parttime junkie, een autobiografisch boek over haar GHB-verslaving.  Naast haar schrijfwerkzaamheden is Renee een veelgevraagd gastspreker op scholen en in het bedrijfsleven.

 

 De pers over Parttime-junkie

‘Dit boek kan velen aanspreken, tot nadenken stemmen, en bovendien laten meegaan in een spannend en stilistisch hoogstaand verhaal.’ Herman Brusselmans

‘In één ruk uitgelezen. Impressive. En goed geschreven.’ Tijl Beckand, tv-presentator

Parttime-junkie behoort tot de top 5 non-fictieliteratuur van het jaar.’ Algemeen Dagblad

Een aanrader :  Renee lijkt mij wel iemand die heel goed weet wat ze doet.  Op het moment dat ze die drugs nam, had ze daar blijkbaar behoefte aan.  Ik wil graag eens lezen hoe en waarom ze dit gedaan heeft. En hoe ze ervan af geraakt is.
***************************************************************

Tien boodschappen van je engelen                                 Doreen Virtue

Doreens nieuwe boek biedt troost en hulp, welke pagina je ook openslaat.

Kom meer te weten over vergeving, spiritualiteit en je relaties.

Korte inhoud : Engelen zijn de brug tussen hemel en aarde. Het is niet voor niets dat de eigenlijke betekenis van engel ‘boodschapper van God’ is. Engelen kunnen ons bereiken en onderwijzen, ongeacht hoe gestrest of bang we zijn. Ze zijn op de hoogte van onze vragen en problemen en sturen geruststellende en inspirerende berichten. In dit unieke boek deelt Doreen Virtue de tien wijze levenslessen die zij van de engelen heeft ontvangen met haar lezers. Elke pagina bevat een persoonlijke boodschap over een belangrijk onderwerp als identiteit, moed of relaties. Tien boodschappen van je engelen zal je helpen een heldere connectie met de hemel te ontwikkelen. Sta open voor de woorden op de pagina en volg jouw eigen speciale pad, dat de engelen voor je hebben uitgestippeld.

ISBN : 9789022582558
Publicatiedatum : 01/02/2018
Pagina’s : 160
Uitgever : Boekerij
Ondertitel : Laat je inspireren door de levenslessen van engelen
Prijs : € 17,99

Over de auteur : Doreen Virtue (Californië, 1958) studeerde psychologie en was directeur van het door haar gestichte Womankind Psychiatric Hospital.  Ze is ‘s werelds bekendste engelenexpert, maar is daarnaast ook werkzaam als spiritueel psycholoog en therapeut.  Wereldwijd werden er al meer dan een miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

 

 

In de pers : 

Doreen Virtue is een van de boegbeelden van de engelenscene.’ Happinez

‘Op haar ongeëvenaard warme en hartelijke wijze leert Doreen Virtue je hoe je trouw kunt blijven aan jezelf.’ Dr. Wayne Dyer

‘De koningin van de engelentherapie.’ Daily Mail

‘Doreens adviezen zijn helder, duidelijk en ter zake doende.’ NBD Biblion

‘Ik ga graag aan de slag met de hulpmiddelen die Doreen aanreikt!’ ParaVisie

Aanrader : Voor wie houdt van de aanwezigheid van engelen is dit een mooi boek met 10 boodschappen om jezelf weer terug te vinden.  Mensen die in een burn-out zitten, kunnen daar wel iets van troost in vinden.  Ze heeft nog een ander boek geschreven en die zou ik wel eens willen lezen : 

Korte inhoud : Ontdek je eigen kracht en creativiteit met de hulp van Doreen Virtue

Vol praktisch advies, wetenschappelijk onderzoek en waargebeurde verhalen

Denk je dat creativiteit alleen is weggelegd voor kunstenaars? Dan is dit hét boek voor jou. Iedereen is creatief geboren! Als jij je niet creatief voelt of je creatieve ideeën niet uitpakken zoals je het graag zou zien, kan Doreen Virtue je daarmee helpen in haar nieuwe boek.

Doreen laat je in De moed om creatief te zijn zien hoe je op verschillende manieren moed kunt verzamelen, waaronder de kracht om jezelf te zijn. Elk hoofdstuk bevat praktische oefeningen die je helpen met het ontdekken van je natuurlijke talenten, creatieve roepingen en interesses. Doreen deelt ook fascinerende onderzoeken over hoe iedereen met gemak een creatief, succesvol en tevreden persoon kan worden. De moed om creatief te zijn is een boek vol praktisch advies, wetenschappelijk onderzoek en waargebeurde verhalen, waarmee je het geloof in jezelf en je creativiteit vindt.

**************************************************************

Buiten gebeurt het                     Arjan Postma

Korte inhoud : De natuur is overal om je heen, zelfs midden in de stad. Arjan Postma wijst je op al het moois waar je normaal gesproken zo aan voorbijloopt. Aan de hand van de vier seizoenen laat hij zien dat onze natuur één grote schatkamer is. Hij vertelt hoe je de meest fantastische avonturen kunt beleven – gewoon in Nederland, vaak dicht bij huis. Als je weet waar slechtvalken jagen, kun je erbij zijn. En als je weet wanneer de zeevonk verschijnt, zie je de zee zeldzaam mooi oplichten. Kortom: als je op het juiste moment op de juiste plaats bent, zit je op de eerste rij. Kijken naar de natuur is leuk, maar meedoen is nóg leuker. Ga op avontuur met je mobiele telefoon, of ga op survival in je eigen achtertuin. Arjan vertelt er op zijn bevlogen en aanstekelijke manier over in “Buiten gebeurt het.” Laat je inspireren, trek eropuit en beleef de seizoenen door de ogen van een boswachter!

Over de auteur : Boswachter Arjan Postma is in korte tijd uitgegroeid tot een bekende tv-persoonlijkheid.  Met zijn gedreven manier van vertellen is hij een vaste gast in RTL Late Night met Humberto Tan.  Daarnaast treedt hij op in programma’s als “Het zijn net mensen” en “Lang leve de lente”.  Eerder verschenen van Arjan het boek “Buiten!”,dat in de Bestseller 60 stond en top-10-noteringen haalde in vele boekwinkels, en “Buiten met je hond”.

ISBN : 9789022579237

Publicatiedatum : 27/10/2016
Pagina’s : 256
Uitgever : Boekerij
Ondertitel : Het mooiste van de seizoenen. bekijk en beleef het door de ogen van Nederlands bekendste boswachter

Prijs : 12,50 Boekenweekcadeau !
In de pers : Arjan Postma geeft op zijn bekende enthousiasmerende manier allerlei wetenswaardigheden en tips om de natuur zelf te ontdekken en beleven.  Een inspirerend boek voor natuurliefhebbers.  NBD Biblion
Aanrader : Voor al wie veel van de natuur houdt en graag op onderzoek gaat.  Dit boek koop ik voor mijn man, die heel graag wandelingen maakt in de natuur.
********************************************************************
Twee boeken om te leren lezen …
Hoe lees ik?            Lidewijde Paris

Basisboek voor lezers met uitleg over literaire trucs en tactieken.

Het hele jaar door Lees!workshops door het land in boekwinkels, bibliotheken, scholen en op festivals.

Romans zijn vaak meer dan alleen een verhaal. Er wordt met structuur gespeeld, met perspectief, beelden en taal, waardoor een boek extra betekenis of een tweede laag krijgt.

Aan de hand van heel veel fragmenten uit bekende romans laat Lidewijde Paris in Hoe lees ik? zien hoe literatuur werkt. Hoe je bijvoorbeeld betekenis kan geven aan een ontdekte metafoor of een perspectiefwisseling. De overzichtelijke begrippenlijst, handige vragen voor bij het lezen en het uitgebreide register maken Hoe lees ik? tot een basisboek voor veel lezers.

SBN : 9789029092579

Publicatiedatum : 09/01/2018

Pagina’s : 288

Uitgever : Meulenhoff Boekerij B.V.

Ondertitel : Met inspirerende voorbeelden uit de literatuur

Prijs : € 12,50

Over de auteur : Lidewijde Paris zette na dertig jaar boekenvak in 2016 De Lees!ambassade op om het literaire lezen op een onderhoudende en toegankelijke manier aan de man te brengen.  In haar boeken en lezingen gebruikt ze anekdotes uit haar loopbaan en laat ze met humor en voorbeelden zien hoe literatuur werkt.

 

De pers over Hoe lees ik?

‘Paris vertelt enthousiast, goed en humoristisch. Ze hoopt dat haar visie nieuwe leesideeën of – mogelijkheden brengt. Dat lukt haar goed.’ Jet Steinz in de Volkskrant

‘Eindelijk een toegankelijk werk voor de liefhebbers van het betere boek zonder daar duur over te doen. Geschreven met dezelfde aanstekelijkheid die haar lezingen kenmerkt.’ de Limburger

Hoe lees ik? is een aanstekelijk, leerzaam boek over de vele manieren waarop je de kunst van het literatuur lezen onder de knie kunt krijgen.’ De Standaard

Een aanrader : Een uiterst interessant boek om te weten hoe je een roman kan lezen, waarop je kan letten, hoe je omgaat met bepaalde stijlelementen, …

******

Hoe lees ik korte verhalen?    

Voor lezers die meer uit hun boek willen halen en voor de fans van Hoe lees ik? die zich verder willen verdiepen in de literatuur

Met verhalen van o.a. Truman Capote, Raymond Carver, Hella S. Haasse, Edgar Keret, Paddy O’Reilly en Anton Tsjechov

‘Ik vind het zo fijn als u ons eerst een heel verhaal laat lezen en dan daarna precies uitlegt hoe dat verhaal in elkaar zit. Kunt u daar niet wat meer mee doen?’ werd Lidewijde Paris regelmatig gevraagd door lezers van Hoe lees ik? Vandaar dus nu dit verzoeknummer: Hoe lees ik korte verhalen?

Lidewijde Paris brengt ons klassiekers en onbekende, Nederlandse en vertaalde verhalen, die ze stuk voor stuk inleidt met uitleg, theorie, context van schrijver en tijd. Steevast eindigt ze met een speciaal bij het verhaal geselecteerde vraag. Zo beantwoordt Lidewijde via de verhalen vragen als: Wat maakt de verhalen van Tsjechov en Raymond Carver zo bijzonder? Waarin schuilt de kracht en magie van een kort verhaal? En natuurlijk komt ze terug op die vraag van haar lezer: ‘Hoe moeten we verhalen lezen en werkt dat anders dan bij romans?’

ISBN : 9789029092562
Publicatiedatum : 01/02/2018
Pagina’s : 272
Uitgever : J.M. Meulenhoff
Prijs : € 17,99
********************************************************************