Boek in de kijker 41 Parel Lucinda Riley

De Zeven Zussen  :    Parel                      Lucinda Riley.

Korte inhoud : CeCe heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, ook steeds vaker voor haar geliefde kiest, voelt ze zich helemaal alleen.

Wanhopig verlaat ze Engeland in een poging haar verleden te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze heeft is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Via de prachtige stranden en kalksteenrotsen van het Thaise Krabi, reist CeCe naar de ruwe vlaktes van Australië. Zal ze daar in de wildernis eindelijk haar geluk vinden?

Over de auteur : Lucinda Riley  woont in Engeland en Zuid-Frankrijk. Ook heeft ze een huis op het Thaise eiland Koh Chang. Haar jeugd bracht zij deels door in Bangkok, en deels in Ierland. Ze haalt veel van de inspiratie voor haar boeken uit de plaatsen waar ze woont en gewoond heeft.

 

 

 

Parel is het vierde deel van De Zeven Zussen.  Het is werkelijk een pareltje om te lezen.  Star is haar eigen weg gegaan en koos voor haar geliefde.  Cece voelt zich in de steek gelaten en eenzaam.  Ze heeft geen andere keuze dan het voorbeeld te volgen van haar zussen en ook haar eigen weg te gaan.  Ze gaat op zoek naar haar ware afkomst.  Eerst belandt ze in Thailand waar ze een mysterieuze man leert kennen en een tijdje met hem optrekt.  Wie is die bijzondere man?   Uiteindelijk verlaat ze hem om door te reizen naar Australië.  Met enkel een zwart-wit foto en de naam Kitty Mercer gaat ze op zoek naar antwoorden.  Het verhaal van Kitty is heel aangrijpend. Het gaat over rijk en arm, zwart en blank.  Voor Kitty telt dit allemaal niet.  Ze heeft geen vooroordelen en legt contact met iedereen.  Door die cultuurverschillen moet ze hartverscheurende keuzes maken.  Keuzes die ver zullen reiken in haar leven en andermans leven.  Ze durven zich niet overgeven aan de intense liefde die ze voelen.  Net als bij haar zussen, komt CeCe sterker uit die zoektocht.  Ze is als mens veel gegroeid in haar emoties.  Kitty Mercer is een bijzondere persoonlijkheid, een voorbeeld voor vele mensen.  Ze heeft aandacht voor de minderen in de maatschappij.  Ze maakt echter keuzes waarvan ze de gevolgen voor de rest van haar leven zal moeten dragen.  

Cece heeft dyslexie en kan zelf heel moeilijk teksten lezen.  Telkens zoekt Lucinda een manier opdat ze toch verder in het verhaal van Kitty zou raken.  Dat vind ik iedere keer een goeie zet.  De beide verhalen gaan stap voor stap vooruit.  Zo krijg je twee verhaallijnen die mekaar raken op het laatst.  Ingenieus!

Het verhaal van Cece is alweer een schot in de roos.  Lucinda schrijft op het einde van het boek in een nawoord dat ze zelf door Australië gereisd is om de cultuur en natuur op te snuiven.  Daarom kon ze alles zo goed beschrijven.  Ik had dikwijls het gevoel dat ik ook met mijn voeten in het rode stof stond.  Ik vind het steeds heel aangenaam dat ze in dat nawoord uitlegt hoe ze tewerk gegaan is om dit boek te schrijven en ze bedankt ook heel wat mensen die haar geholpen hebben.  Ik die dacht dat schrijven een eenzaam beroep is… hier merkte ik dat er heel veel mensen aan kunnen meewerken.  En dan krijg je natuurlijk ook al een inkijkje in het volgende verhaal nl. dat van Tiggy.  Dat zal het vijfde deel worden. 

Ik leerde ook heel wat over Australië, over de grote parelkwekerijen en de mooie cultuur van de Aboriginals.

 

 

Toch begin ik mij steeds meer af te vragen wie Pa Salt werkelijk was.  Er wordt heel weinig over hem verteld.  Waarom heeft hij al die prachtige meiden geadopteerd en opgevoed?  Wat is zijn motivatie daarvoor?  Ik vermoed dat we dat pas zullen weten in het laatste boek.  Alsook wat het geheim is van die zevende zus…

The Seven Sisters in Australië

 

 

 

Parel leest als een trein.  Ik kon ‘s avonds mijn boek niet wegleggen en wou steeds maar verder lezen. Lucinda heeft weer een meesterwerk geschreven.  Ik las graag telkens verder want ik zag alles als in een film.  Ik wou die beelden steeds maar verder zien.  

Enkele mooie quotes : Het zijn er heel wat.  Lucinda schrijft zoveel gevatte dingen dat ik moeilijk kon kiezen.

p. 15 : Ik bedacht dat het afhangt van waar je je bevindt of je sterke en zwakke punten positief of negatief worden gewaardeerd.

p. 21 : Cece, je bent hier op aarde om je eigen verhaal te schrijven.

p. 67 : Volgens Darwin bestond er op aarde geen sterkere kracht dan de natuur.

p. 146 : … maar toen stortte de realiteit zich als een wolkbreuk over me uit…

p. 177 : Net als diamanten moesten parels bewerkt en gepolijst worden om hun ware schoonheid zichtbaar te maken.

p. 177 :  (over een parel)  Het is maar oesterspeeksel.  Het dier wordt geïrriteerd door iets, een zandkorreltje misschien, en omringt het met laagjes speeksel om zich ertegen te beschermen.  En ziedaar, dan is er een pracht mineraal ontstaan.

p. 179 : De maan en de sterren zijn het dak boven het hoofd van de Aboriginals.

p. 195 : Charlie was het zonlicht van haar ochtenden en het maanlicht van haar nachten.

p. 232 : Het was alsof haar leven met Andrew als een schaalparel was geweest : schitterend en groot vanbuiten, maar vanbinnen niets dan grijze modder.  Nu hadden zij en Drummond hun eigen perfecte parel gecreëerd, met gladde randen van blijdschap en een kern van ondoordringbare liefde.

p. 249 : Misschien moet je weten wie je bent voordat je weet wat je wilt schilderen.

p. 253 : Het is goed voor de ziel om verantwoordelijk voor iets of iemand te zijn.

p. 289 : Dezelfde zee die Kitty had beroofd van haar geliefde lag er nu zo rustig bij als een slapende baby.

p. 361 : Het echte plezier haal je uit het creatieve proces.  Daar zul je altijd een slaaf van zijn en het zal je hele leven domineren als een bezitterige geliefde.

p. 410 : We moeten proberen de verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen daden, maar we hebben niets te zeggen over wat anderen doen.  En hun daden dringen heel geniepig ons leven binnen en bepalen ons lot.  Alles op aarde staat met elkaar in verbinding.

Dus : alweer een aanrader!

ISBN : 9789401609326

Publicatiedatum : 10/08/2018

Pagina’s : 592

Uitgever : Xander Uitgevers B.V.

Titel serie : De zeven zussen

Nummer in serie : 4

Prijs : € 19,99