Stukjes van David

Joris Hoekstra

De moeder leeft voor God. De vader heeft zijn leven nooit geleid. Núria leidt haar leven online. En de eigenaar leidt een veiligheidsmissie. Maar welk leven leidt David? David is een aantrekkelijke jongen die werkt in een espressobar. Hij bespeelt de mannelijke gasten als een piano en vult de espressobar met hoop en optimisme. Met zijn vaders brieven als kompas beweegt hij door de werelden van de mensen om zich heen. Zo maakt hij kennis met de diversiteit van de gayscene waarin hij saamhorigheid en warmte ervaart, maar ook vormen van zelfhaat en destructie. Stukjes van David is een verhaal over de zoektocht naar identiteit. Een verhaal over het leven. Wat krijgen mensen mee van hun ouders en wie zijn zij zelf? Welke trauma’s kleven aan je en welke kun je afschudden? Waar ligt de grens tussen liefde en misbruik? En tot slot: hoe houd je het allemaal nog een beetje luchtig?

ISBN9789464189377

Uitgever Brave New Books

Verschenen03-03-2021

Pagina’s 168 pp

Genre Literaire fictie

Prijs : € 17,99

Over de auteur :

Over Joris Hoekstra ‘Wat ik fascinerend aan het leven vind, is dat mensen in meerdere werelden kunnen leven en functioneren. Deze werelden kennen hun eigen gebruiken, tegenstrijdigheden, pijn en vreugde. Als mensen uit verschillende werelden elkaar kruisen, kunnen er eigenaardige of zelfs absurdistische momenten ontstaan die het leven kleur geven.’ Joris Hoekstra woont samen met zijn vriend en hond in Utrecht.

Bestel Stukjes van David op jorishoekstra.nl of bij je (roze) boekhandel, zoals Vrolijk in Amsterdam, Savannah Bay in Utrecht of Kartonnen Dozen in Antwerpen!

Over het boek :

Joris Hoekstra schrijft heel eerlijk, direct en ook soms luchtig. Ik kon de personages voelen en horen spreken. Ik zag alles als in een film. Ik kon mij die mensen heel goed voorstellen.

De hoofdpersoon David gaat op zoek naar zichzelf en komt verschillende mensen tegen die hem positief maar ook negatief benaderen. Hij leert na vallen en opstaan hoe het er aan toe gaat in de gay wereld. Hij vindt er vriendschap en warmte, maar ook zelfhaat en destructie. Er komen existentiële vragen aan bod die zeer herkenbaar zijn voor queer jongeren. Welke trauma’s blijven je bij en welke kun je van je afzetten? Waar ligt de grens tussen liefde en misbruik? Wat met drugsgebruik? Hoe zit het met de mentale gezondheid? Welke gevoelens mag je toelaten en welke niet?

Ik vond het een heel toegankelijk boek voor jongeren en vooral voor queer jongeren. Maar zeker voor iedereen. Ik wist niet wat er soms in hun hoofd en lichaam kan omgaan. Dankzij dit boek begrijp ik het beter. Queer jongeren zijn kwetsbaar en wij, als ouders, moeten hen kunnen bijstaan en begrijpen, niet laten vallen. In dit boek kunnen ze een echo vinden van hun gevoelens. Ze kunnen zich erin herkennen.

Ik ken genoeg queer jongeren die zich heel goed voelen en daar ben ik blij om. Ik draag graag mijn steentje bij om dit boek bekend te maken. Het is zo belangrijk dat elke mens zich goed in zijn vel voelt. Zo kan hij zich gelukkig en gesteund voelen. Want op wie je verliefd wordt, kun je niet kiezen.

Meer dan ooit moeten wij onze jongeren steunen en begeleiden. We moeten ze weerbaar opvoeden en ook aantonen dat iedereen de moeite waard is.

De titel ‘Stukjes van David’ vind ik heel goed gekozen. We zien hoe David stap voor stap omgaat met de verschillende gebeurtenissen in zijn leven. Het zijn als het ware stukjes die David zullen maken tot wie hij nu is. Hij heeft een dominante moeder en een vader die zichzelf niet meer nuttig vindt. We lezen hoe zijn vader stukjes van zichzelf aan het afgeven is… David leeft in een moeilijke gezinssituatie en moet het eigenlijk alleen uitzoeken… De hoog-christelijke reacties die de moeder heeft, treffen mij in mijn hart. Hoe kan je zo denken!!! Dat noem ik geen christelijk mens. Dat is zeker niet wat Christus van ons verwacht heeft. Maar helaas zijn er veel mensen die zo reageren. Wat heeft geloof met geaardheid te maken? Dat moet losstaan van elkaar. Geen enkel geloof heeft het recht om over de geest en het lichaam van een mens te heersen. Er is de vrije wil. De moeder ziet alles wat verkeerd gaat in haar leven als een straf van God. En de vader is trots op zijn zoon omdat hij de kracht heeft om voor zichzelf te kiezen en het pad te gaan dat hij wil gaan.

De vader schrijft brieven aan verschillende mensen als therapie. Zo lezen we steeds over de gedachten die hem bezighouden. De psychiater geeft hem deze opdracht mee. ‘En taal is volgens mijn psychiater nu goed voor me. Wandelen en taal zijn de ingrediënten van mijn redding.’ De brief die de vader aan David nalaat spreekt boekdelen : p. 85 : ‘In welke wereld je ook zit, weet dat het goed is. Trek je niets aan van oordelen van anderen. Luister niet naar je moeder. Als je eigen wereld zeer beperkt is, heb je geen idee van het bestaan van andere werelden. Ook dat is onwetendheid. Ook dat mag je haar niet kwalijk nemen. Blijf lief voor haar. Blijf jezelf.’ De brief aan zijn zoon David is zo mooi en intens. Ik moest hier toch een traan wegpinken. ‘Ik geef mijn leven door aan jou. Je mag het hebben. Ik kon het niet leiden, maar ik weet dat jij het wel kan.’

De eigenaar van de espresso bar is een voorbeeld van iemand die als militair erge dingen heeft meegemaakt en dit heel moeilijk kan verwerken. Hij heeft een vredesmissie en wil dat in zijn bar meegeven aan de anderen. Maar op het laatst kraakt hij…

Het einde van dit boek verraste mij. Wat gebeurt er verder met David?

*************

De diepgaande boodschap dient volgens de auteur voor maatschappelijke doeleinden. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dit lezen. Daarom zal een groot deel van de opbrengsten gedoneerd worden aan COC-Nederland.

COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). We zetten ons in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland. We streven naar een diverse en inclusieve wereld waar mensen zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie en geslachtskenmerken. Het COC werd opgericht in 1946 en is daarmee de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld. Als één van de weinige LHBTI-organisaties beschikken we over een speciale raadgevende status bij de Verenigde Naties.

Enkele mooie en intense quotes :

p. 13 : (zijn vader) Soms hoor ik stemmen vanuit het water. Ze vragen me het water in te komen. Het zwarte water. … Ik geef ze iedere keer steeds wat meer van me. Tot er niets meer van me over is.

p. 15 : Waar wij vandaan kwamen, daar moesten wij onder een steen leven, zei Rinaldo.

p. 16 : Er is maar één manier om haat te bestrijden en dat is kunst. Dat is altijd zo geweest. Dat is wat ik doe hier in deze studio. Het gaat niet op kapsels. Het gaat om zelfrespect.

p. 18 : Wel was vader trots op David, omdat hij ervoor koos zichzelf te zijn en zich daarbij niet te laten beperken.

p. 60 : Wat schrijf je, papa? … ‘Alles wat je moeder niet wil zien. Je moet het haar niet kwalijk nemen. Het is blindheid. Ze heeft nooit kunnen zien wat ik zag. En daarin schuilt de verlossing. In blindheid. Blindheid is verlossing in de puurste vorm.’

p. 79 : ‘Die vlag is het symbool voor onze missie. Voor mijn vredesmissie. Die vlag is de blauwhelm van onze wereld. In geen duizend jaar dat ik die vlag verwijder.’

p. 113 : Is dat wat leven is? De tijd doden totdat de tijd jou doodt?

p. 114 : Jezelf voortplanten kan vrijwel iedereen. Dat is geen functioneren. Pas als het kind er is, blijkt of je kan functioneren.

p. 146 : ‘Dat het niet kunnen leiden van een leven erger is dat niet leven.’

p. 158 : Is dat leven? Fouten maken en verlangen? En verlangde je dan door de fouten die je maakte of maakte je fouten door de verlangens die je voelde?

Beste Joris, ik las je boek heel graag. Het was vlot mede dankzij de korte hoofdstukken en de variatie aan personages die tot mij spraken. Elke persoon heeft zijn of haar standpunt en vertegenwoordigt een deel van de mensen rondom ons. Ik zou graag hebben dat zoveel mogelijk mensen jouw boek lezen, want het is goed om te zien hoe iemand zichzelf een eigen pad zoekt doorheen alle opgelegde en zogezegd normale wegen. Ik zie veel mensen rondom mij die hun eigen weg kiezen en gelukkig zijn. Ik voel mij heel betrokken bij deze mensen en wens hen alle geluk en vrijheid toe. Ook aan jou en je vriend wens ik een mooi leven samen. Dank je voor het schrijven van dit boek.