Het zonder woorden-boek Lilian Stolk
Waarom we steeds meer zeggen met emoji
Korte inhoud : *Bomvol weetjes die onmisbaar zijn in ons sociale verkeer* We denken er vaak niet over na, maar er komt nauwelijks meer een appje of bericht voorbij waar ze níét in staan: emoji. Een fascinerend fenomeen, want emoji zijn meer dan alleen lollige, boze of verdrietige gezichtjes. Ze zijn wereldwijd onmisbaar geworden en hebben onze communicatie revolutionair veranderd. Emoji-expert Lilian Stolk verklaart deze snelst groeiende (beeld)taal ooit. Ze spreekt alle belangrijke figuren uit de emoji-wereld: van de Japanse bedenker tot de directeur van Unicode (dat bepaalt met welke symbolen we kunnen communiceren), en van computerwetenschappers tot stickerontwerpers die veel geld verdienen met zelfgemaakte emojisets. Stolk laat bijvoorbeeld zien hoe deze van oorsprong Japanse uitvinding wereldwijd gemeengoed werd, wat voor effect emoji hebben op onze emoties en waarom we (tegenwoordig) zo gefocust zijn op beeld. LILIAN STOLK is historicus, kunstenaar en dé emoji-expert van Nederland. Ze doet zowel theoretisch als praktisch onderzoek naar emoji en is regelmatig in de media om ons gebruik van emoji van context te voorzien. Daarnaast organiseert ze events over hedendaagse beeldcultuur (The Hmm), geeft ze emojiworkshops en ontwerpt ze digitale stickers.
Over de auteur : Lilian Stolk is historicus, kunstenaar en Nederlands eerste emoji-expert. Haar focus ligt op het beeldender worden van onze taal en ze doet onderzoek naar emoji. Ze bekijkt de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief en treedt regelmatig op in de media om symbolen te duiden. Met The Hmm organiseert ze avonden over hedendaagse beeldcultuur. Daarnaast ontwerpt ze digitale stickers en geeft ze emoji-workshops.
Wat vond ik ervan? De cover dekt zeker de lading. Van ver zie je al waarover het boek gaat. Omdat ik mij al altijd erg geïnteresseerd heb in “taal”, viel dit boek me op. Een boek zonder woorden??? Waarover zou dit gaan? Ik dacht wel direct dat het over iets met emoji zou gaan, gezien de cover. Omdat ik graag werk met emoji en stickers wou ik er wel wat meer over weten. Bijvoorbeeld van waar al die dingen vandaan komen… En hoe beïnvloeden ze onze taal? Wanneer je het boek opendoet, zie je een blad met allemaal emoji. Echt leuk om te bekijken. Op de binnenkant van de achtercover vind je er ook. Er zijn er al veel die ik ken, maar toch zijn er ook heel veel die ik niet ken. De inhoudstafel maakt me nieuwsgierig om verder te bladeren. In het Voorwoord staat hoe Lilian ertoe gekomen is om op onderzoek te gaan. Ze vertelt enkele leuke anekdotes. Ze onderzoekt waarom we vandaag zoveel nood hebben aan beeld. Waarom een boek over digitale communicatie? “Dit boek wordt een tijdsdocument van emoji. Het voorkomt dat, wanneer we over een paar jaar heel anders communiceren, de impact van de beeldtaal vergeten wordt.”
Je leert er ook het verschil tussen “smiley, emoticon en emoji.” Dat is iets wat ik niet zo goed wist. Ze legt uit hoe ze ontstaan zijn. Overal zie je tussen de zinnen door emoji staan. Ze verduidelijken de tekst. Ze geeft voorbeelden van bedrijven die emoji gebruiken voor hun reclame.
Het stuk dat ik heel interessant vond, is hoofdstuk 2 want het handelt over het begin van emoji in Japan. Doordat ik dankzij de studie Japanologie van mijn zoon Tanguy al veel over Japan gehoord heb, voel ik mij erg geboeid door deze cultuur. Hier zie je het belang van het tekenen van de manga in Japan. Tanguy heeft heel zijn jeugd manga’s gelezen en ook die figuren getekend met hun grote ogen. Veel elementen uit emoji vinden hun oorsprong in manga : Japanse stripverhalen. Wat in dit hoofdstuk verteld wordt over het kopiëren van tekeningen is echt heel nuttig. Ook voor ons.
Eigenlijk is elk hoofdstuk heel boeiend. Het is heel leerrijk om te vernemen hoe emoji georganiseerd worden en hoe Unicode werkt. Ik wist daar eerst echt niets over. Had enkel eens die naam horen vallen. Maar het is heel interessant om te weten hoe ze tewerk gaan. Je leert er ook de functie van emoji in digitale gesprekken kennen. Ook over onze emoties in de emoji. Er is een historisch intermezzo waar je de hele geschiedenis van het schrift kan lezen. Dat vind je in de blaadjes met gele rand. Gemakkelijk weer te vinden in het boek. Ik wist al veel uit mijn vroegere geschiedenislessen, maar hier heb ik toch weer heel wat bijgeleerd. Het wordt kort en duidelijk verteld.
In hoofdstuk 6 gaat het over het belang van beelden in een wereldtaal. Mensen zijn nog steeds op zoek naar een wereldtaal waar iedereen mekaar kan begrijpen. Dat wordt uitgelegd aan de hand van het verhaal van de toren van Babel. Ik verklap er niet meer over, maar het is een boeiend hoofdstuk.
Bij hoofdstuk 7 zien we de vraag over hoe emoji onze creativiteit stimuleren. De betekenis van tekens is van groot belang. Wanneer we al deze emoji zien op onze schermen, dan zijn er veel die we niet kennen of kunnen verklaren. Veel mensen geven verschillende verklaringen aan de emoji. Unicode heeft ook nooit gewelddadige emoji toegevoegd. Het zwaard, het pistool en het mes bestonden al in de Japanse collectie en waren daarom overgenomen. Maar nooit zullen ze er nieuwe toelaten. Ook aan seks gerelateerde emoji worden vermeden. Dit toont toch maar hoe machtig die organisatie is. Ze beïnvloeden onze emoji en zo ook onze gedachten. Maar de mensen hebben er al iets op gevonden : ze gebruiken andere figuren die een bepaalde vorm hebben, … Maar daarover kun je verder lezen in het boek.
Wat ik tof vond om te doen, was de enquête. Op p. 159 vind je er iets over. Je surft naar www.tearsofjoy.nl/research. Het neemt 10 minuutjes in beslag maar is grappig om op te lossen. En zo denk je eens na over emoji.
Ik vond ook in hoofdstuk 9 “over stickers” informatie over Bitmoji. Wie mij al een tijdje volgt op facebook en instagram weet dat wanneer ik een nieuwe post meld op mijn blog, ik dan gebruik maak van een hele leuke sticker (ik noem het mijn avatar) die op mij lijkt. Dat kun je maken met Bitmoji. Dat vind ik persoonlijk een heel leuke app die je gratis kunt downloaden. Je maakt je eigen poppetje met jouw gelijkenis, jouw haar, jouw ogen, jouw huidskleur, jouw mond, …. en je kiest zelf de kleertjes.
In het laatste hoofdstuk wordt de vraag gesteld of er nog toekomst is voor het alfabet? Heel duidelijke uitleg. Ook over Selfie en Snapchat. Alles wordt uitgebreid aan bod gebracht. Dit hoofdstuk is een heel goed einde van dit boek. Het geeft al een kijkje in de toekomst van de voice-computing. Wat is dat? Hoe gaan we dan communiceren? Lees gauw dit megafantastische boek over onze taal en schrift.
ISBN : 9789492493422
Publicatiedatum : 14/06/2018
Uitgever : Maven Publishing
Ondertitel : Waarom we steeds meer zeggen met emoji
Uitvoering : Met zachte kaft
Prijs : € 19,50
Hieronder heb je nog enkele interessante filmpjes :
Dubieuze emojis… – RTL LATE NIGHT
Hier vertellen enkele mensen samen met Lilian Stolk welke emoji ze het meest gebruiken of het liefst hebben en waarom :
Je kan meedoen met de enquete over emoji : duurt niet lang, een tiental minuutjes.
www.tearsofjoy.nl/research
Haar website is : www.tearsofjoy.nl
Op instagram : lilianstolk
Op facebook : lilian stolk
Beste Lilian, ik vond dit een schitterend en leerrijk boek. Ik zal het nog regelmatig eens bij de hand nemen. En ik blijf je volgen op fb en instagram. Wat ik zeker eens wil bekomen, zijn je “Sticky Flowers”….