Dagboek van onze droomreis naar Japan (deel 3) Kyoto

Zaterdag 23 maart Kyoto (aantal stappen : 14.980)

Kyoto is ook een voormalige hoofdstad (net voor Tokyo). Nu nog steeds DE traditioneel/culturele hoofdstad van Japan. DE plaats om Geisha te ontmoeten. Om de Gouden tempel, de Zilveren tempel, het bekendste bamboe bos en de Fushimi Inari (de bekende oranje poortjes) te kunnen zien.

We hebben de gouden en zilveren tempel niet bezocht omdat die te ver uit de buurt lagen en we nog andere tempels wilden bezoeken. Toen we toekwamen in Kyoto hebben we een wandeling gemaakt in de buurt van een geishaschool. We bezochten er de Zenkyoantempel, een kleinere tempel met de beeldjes van everzwijnen. Zoals elke keer wanneer we een tempel bezoeken, koopt Tanguy een stempel met kalligrafie (een goshuin = naam van de tempel en datum van bezoek). Ik heb deze keer ook ene gekocht voor in mijn Bullet Journal.

Overal in Kyoto vind je de everzwijntjes zoals je in Nara de hertjes vindt.
De Goshuin = stempel van de tempel (zie je de everzwijntjes?) met de naam en datum in kalligrafie.

We wandelden verder door de straten van Kyoto. Wat mij opviel was dat het overal zo proper was. We zagen vele binnentuinen waar je tot rust kon komen. De typische tuinen met veel stenen en watervalletjes.

Typische poster van een Geisha.

Na een tijdje kregen we wat dorst en kwamen we terecht in een Maccha House. Supertof! Je kon er ijsjes, cake, koeken, enz met matcha krijgen. Matcha (of Maccha) is een thee die bestaat uit groen poeder.

Matcha thee met een mocchi (vulling is matcha) Heel lekker !
Matcha-koekjes !!!

Daarna wandelden we verder en ik kwam een heel tof snoepwinkeltje tegen. Ik kon het niet laten om wat foto’s te maken.

Die kattendoosjes waren zo mooi … gevuld met koekjes in de vorm van katjes.
Mochi : een echte delicatesse ! (gemaakt van rijstpasta en opgevuld met kersenbloesems)

Nog enkele zichten van de huizen in Kyoto.

Overal is er veel water en de duifjes mochten niet ontbreken.
Eindelijk hadden we een bloesemfoto !!! De bloesems lieten op zich wachten dit jaar.

We wandelden verder naar de Kiyomizu Tempel. (het zuivere water)

Deze tempel tegen de beboste heuvels van Higashiyama, is een uitstekend vertrekpunt voor het verkennen van deze wijk. Hij werd gesticht in 778 rond een bron met dezelfde naam en is ouder dan Kyoto zelf.
We hadden een prachtig zicht vanuit deze tempel.

Daarna zijn we een wandeling gaan maken richting de pagode.

Gionmachi is het historische centrum, allemaal kleine houten traditionele winkeltjes die leiden naar een grote pagoda. Ik hou erg veel van die weg door de straatjes met hun typische houten huisjes. Ondanks dat er toch wel veel volk was, ging er een zekere rust van uit. Ik vond er een winkeltje met heel mooi porselein.

De maneki neko : dit is het bekendste katje in Japan. Het is een geluksbrenger. Ik heb er reeds over verteld op mijn blog.

Het gelukskatje (招き猫, maneki neko) is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt maneki neko, wat letterlijk “wenkende kat” betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.

In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt. Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van cafés geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.

Wil je meer weten over dit “katje”? Klik dan op deze link van mijn blog :

Naast katjes zie je ook veel figuren van de “Koi.” Dat zijn reusachtige vissen die soms heel tam naar je toe komen zwemmen voor een stukje koek of brood. We hebben zo’n ervaring met Tanguy gehad in een groot park.
Hier zie je porseleinen (geplooide) kraanvogels. Die worden bij de borden gelegd om de stokjes erop te leggen tijdens of na het eten. Ik vond ze prachtig. Ik zou er ooit wel eens in klei willen maken voor mezelf.
Ik word die mooie beelden nooit beu. Overal zie je water, stenen en prachtige bomen. De natuur is alom aanwezig !

Dit was een soort begraafplaats met beeldjes van kinderen die gestorven zijn. Dat benam wel even mijn adem toen Tanguy er mij over vertelde. Maar het was ook heel mooi en sereen.

Op de terugweg kocht ik nog enkele mooie stoffen (tafel)kleedjes…

Deze zijn heel mooi om cadeau te geven. Je kan ze op een tafel leggen, maar ook ophangen. De rijstvelden, de Koinobi, de Sakura en de kraanvogels zijn de bekendste onderwerpen.

Zondag 24 maart Kyoto : Het schrijn Fushimi Inari : De duizenden torii- poortjes (aantal stappen : 13.516)

Om 9.00 ‘s morgens vertrokken we met de bus naar de tempel van de 1000 poortjes. Deze torii-tunnel ontstond door schenkingen; op de achterkant staan de namen van bekende firma’s en de data van schenking. Inari is de godin van de rijst en dus ook van de rijkdom, vandaar dat veel zakenlieden hier komen bidden voor succes of om een amulet met een vos te kopen. De vos is de bode van Inari.

Het is een hele mooie wandelroute op een kleine heuvel (volgens Tanguy absoluut niet vermoeiend) (Ik heb het toch goed gevoeld …) Je kan altijd terugkeren, er zijn 2 routes, één naar boven en één naar beneden. Hoe hoger we kwamen, hoe minder mensen er meewandelden. Dus werd het rustiger.

Hier zie je zo’n schrijn met de vosjes als bodes van Inari.

Tussen de poortjes door heb je aan de zijkanten kleine schrijntjes. Die zijn van families. Dan kun je ook wat rusten. Af en toe heb je ook een rustmoment met kraampjes met souvenirs en waar je thee kan drinken. Ik wou altijd maar verder mee. Maar net voor het einde moest ik opgeven. Mijn ademhaling stokte. Ik heb mij dan daar ergens gezet en wat thee gedronken en een matcha ijsje gegeten. Het was ondertussen al 13u. Bernard en Tanguy zijn tot boven gegaan, tot aan de kleine tempel.

We namen af en toe een foto van zo’n schrijntje. Dit waren echte kunstwerken. Zo mooi om te zien.
Oja, ik kon het niet laten. Je ziet in Japan niet veel dieren in het wild. Hier zag ik twee katjes die zich door ons niet lieten storen. En het leuke was : iedereen die langskwam, nam een foto … Ik moest toen toch weer aan onze Figaro denken. Wat miste ik hem toch…
Zoals de gewoonte is om bij iedere tempel houten figuren te kopen en te beschrijven met je hartenwens of iets dat je van de godheid wil afsmeken. Hier waren het kleine houten poortjes. Ik vond dat heel mooi om ze daar allemaal zo samen te zien hangen.

Aan sommige schrijnen en tempels hangen er van die kleurrijke strengen met 1000 kraanvogels.
In het verre oosten is de kraanvogel het symbool voor geluk, trouw, gezondheid en onsterfelijkheid. De Japanse traditie om duizend origami kraanvogels te vouwen is eeuwenoud. … Deze 1000 papieren kraanvogels symboliseren vrijheid, lichtheid en geluk.
Voor iemand als ik die graag knutselt en met origami bezig is, was dit echt een heel mooi symbolisch werk. Ik vond de kleuren fantastisch. Het maakte me gewoon blij om ernaar te kijken.

Maandag 25 maart (aantal stappen : 11.646)

10.00 Kalligrafie : Sakura Experience.

Hier werden theeceromonies gehouden.

Tanguy wist dat ik heel erg hou van de Japanse kalligrafie en de betekenis van de tekens. Daarom heeft hij via internet een workshop opgezocht en gereserveerd voor ons drie. We stonden voor een smal gebouwtje en we moesten op de 6de verdieping zijn. We namen de lift die tot onze verbazing nogal ruim was.

Tanguy en het koppel dat ons lesgaf waren direct in een gesprek gewikkeld over de universiteit waar hij studeert : Kobe. Zij is in Kobe geboren en kon er maar niet over zwijgen. Ze raadde ons ook een goed restaurant aan, waar we dan enkele dagen later naartoe zijn gegaan.

Daar kwamen we binnen in een hele mooie kamer met een grote tafel vol met bladen met Japanse tekens op. Er was ook een plaats om mij om te kleden met een katana. Bernard en Tanguy kregen ook andere kleren aangemeten. De houten schoentjes vond ik supergemakkelijk. En zo mooi ook.

We mochten dan aan de tafel gaan zitten en een woord kiezen. Aya toonde ons voor hoe we de tekens konden maken. Ze hield ook mijn had vast om voor te tonen. Gelukkig waren we beiden “lefty’s.” We kregen ook lekkere thee. Ze vertelden kort over de geschiedenis van de tekens : onze woorden waren : (Tanguy) regenboog, (Bernard) wil, inzet en (ik) hart.

Raar maar waar … ze vonden mijn kanji heel mooi gevormd. Ik was verbaasd. En dat zo uitgeveegde is juist heel goed volgens hun kunst. Mijn teken betekende “hart” = kokoro. Maar ik niet alleen, we hadden alle 3 hele goeie resultaten. We mochten wel ettelijke keren herbeginnen.

Links zie je “inzet, wil” en rechts zie je “regenboog”
Ze heeft kraanvogels geplooid van alle landen waarvan er reeds bezoekers zijn geweest. Supermooi gedaan.
Aya speelde nog op de Koto voor ons :
Een koto (箏) is een Japans muziekinstrument, dat oorspronkelijk afkomstig is uit China. Een koto is een zither en behoort tot de snaarinstrumenten.

Na deze les gingen we weer op pad naar het station om de trein te nemen naar Uji waar we de Byodo-in tempel bezochten. Op een uurtje van het centrum.

Byodo-in tempel

Byodo-in, het paleis dat op het 10 yen muntje staat. Eén van de meest vereerde tempels van Japan.

We zagen er ook een prachtige magnolia reeds in bloei.

Na deze prachtige tempel zijn we naar het bamboo forest Arashiyama getrokken. Het is niet alleen een bamboo bos maar ook een groot natuurgebied.

Arashiyama : bamboo forest

Het bamboo bos was erg indrukwekkend. We hebben er een hele mooie wandeling door gemaakt.
Romantische koppeltjes lieten zich rondrijden…

Ziezo, dat is het voor vandaag! Kyoto was voor ons een heel mooie stad. Ik wil er zeker nog eens terug.

Volgende en laatste stad die we zullen ontdekken is Kobe. Dat is de stad waar onze Tanguy woont en aan de universiteit les volgt. Dit is voor volgende week.   Hopelijk hebben jullie genoten van alle foto’s.