Zaterdag 23 maart Kyoto (aantal stappen : 14.980)
Kyoto is ook een voormalige hoofdstad (net voor Tokyo). Nu nog steeds DE traditioneel/culturele hoofdstad van Japan. DE plaats om Geisha te ontmoeten. Om de Gouden tempel, de Zilveren tempel, het bekendste bamboe bos en de Fushimi Inari (de bekende oranje poortjes) te kunnen zien.
We hebben de gouden en zilveren tempel niet bezocht omdat die te ver uit de buurt lagen en we nog andere tempels wilden bezoeken. Toen we toekwamen in Kyoto hebben we een wandeling gemaakt in de buurt van een geishaschool. We bezochten er de Zenkyoantempel, een kleinere tempel met de beeldjes van everzwijnen. Zoals elke keer wanneer we een tempel bezoeken, koopt Tanguy een stempel met kalligrafie (een goshuin = naam van de tempel en datum van bezoek). Ik heb deze keer ook ene gekocht voor in mijn Bullet Journal.
We wandelden verder door de straten van Kyoto. Wat mij opviel was dat het overal zo proper was. We zagen vele binnentuinen waar je tot rust kon komen. De typische tuinen met veel stenen en watervalletjes.
Na een tijdje kregen we wat dorst en kwamen we terecht in een Maccha House. Supertof! Je kon er ijsjes, cake, koeken, enz met matcha krijgen. Matcha (of Maccha) is een thee die bestaat uit groen poeder.
Daarna wandelden we verder en ik kwam een heel tof snoepwinkeltje tegen. Ik kon het niet laten om wat foto’s te maken.
Nog enkele zichten van de huizen in Kyoto.
We wandelden verder naar de Kiyomizu Tempel. (het zuivere water)
Daarna zijn we een wandeling gaan maken richting de pagode.
Gionmachi is het historische centrum, allemaal kleine houten traditionele winkeltjes die leiden naar een grote pagoda. Ik hou erg veel van die weg door de straatjes met hun typische houten huisjes. Ondanks dat er toch wel veel volk was, ging er een zekere rust van uit. Ik vond er een winkeltje met heel mooi porselein.
Het gelukskatje (招き猫, maneki neko) is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt maneki neko, wat letterlijk “wenkende kat” betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.
In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt. Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van cafés geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.
Wil je meer weten over dit “katje”? Klik dan op deze link van mijn blog :
Op de terugweg kocht ik nog enkele mooie stoffen (tafel)kleedjes…
Deze zijn heel mooi om cadeau te geven. Je kan ze op een tafel leggen, maar ook ophangen. De rijstvelden, de Koinobi, de Sakura en de kraanvogels zijn de bekendste onderwerpen.
Zondag 24 maart Kyoto : Het schrijn Fushimi Inari : De duizenden torii- poortjes (aantal stappen : 13.516)
Om 9.00 ‘s morgens vertrokken we met de bus naar de tempel van de 1000 poortjes. Deze torii-tunnel ontstond door schenkingen; op de achterkant staan de namen van bekende firma’s en de data van schenking. Inari is de godin van de rijst en dus ook van de rijkdom, vandaar dat veel zakenlieden hier komen bidden voor succes of om een amulet met een vos te kopen. De vos is de bode van Inari.
Het is een hele mooie wandelroute op een kleine heuvel (volgens Tanguy absoluut niet vermoeiend) (Ik heb het toch goed gevoeld …) Je kan altijd terugkeren, er zijn 2 routes, één naar boven en één naar beneden. Hoe hoger we kwamen, hoe minder mensen er meewandelden. Dus werd het rustiger.
Tussen de poortjes door heb je aan de zijkanten kleine schrijntjes. Die zijn van families. Dan kun je ook wat rusten. Af en toe heb je ook een rustmoment met kraampjes met souvenirs en waar je thee kan drinken. Ik wou altijd maar verder mee. Maar net voor het einde moest ik opgeven. Mijn ademhaling stokte. Ik heb mij dan daar ergens gezet en wat thee gedronken en een matcha ijsje gegeten. Het was ondertussen al 13u. Bernard en Tanguy zijn tot boven gegaan, tot aan de kleine tempel.
Maandag 25 maart (aantal stappen : 11.646)
10.00 Kalligrafie : Sakura Experience.
Tanguy wist dat ik heel erg hou van de Japanse kalligrafie en de betekenis van de tekens. Daarom heeft hij via internet een workshop opgezocht en gereserveerd voor ons drie. We stonden voor een smal gebouwtje en we moesten op de 6de verdieping zijn. We namen de lift die tot onze verbazing nogal ruim was.
Daar kwamen we binnen in een hele mooie kamer met een grote tafel vol met bladen met Japanse tekens op. Er was ook een plaats om mij om te kleden met een katana. Bernard en Tanguy kregen ook andere kleren aangemeten. De houten schoentjes vond ik supergemakkelijk. En zo mooi ook.
We mochten dan aan de tafel gaan zitten en een woord kiezen. Aya toonde ons voor hoe we de tekens konden maken. Ze hield ook mijn had vast om voor te tonen. Gelukkig waren we beiden “lefty’s.” We kregen ook lekkere thee. Ze vertelden kort over de geschiedenis van de tekens : onze woorden waren : (Tanguy) regenboog, (Bernard) wil, inzet en (ik) hart.
Na deze les gingen we weer op pad naar het station om de trein te nemen naar Uji waar we de Byodo-in tempel bezochten. Op een uurtje van het centrum.
Byodo-in, het paleis dat op het 10 yen muntje staat. Eén van de meest vereerde tempels van Japan.
Na deze prachtige tempel zijn we naar het bamboo forest Arashiyama getrokken. Het is niet alleen een bamboo bos maar ook een groot natuurgebied.
Ziezo, dat is het voor vandaag! Kyoto was voor ons een heel mooie stad. Ik wil er zeker nog eens terug.
Volgende en laatste stad die we zullen ontdekken is Kobe. Dat is de stad waar onze Tanguy woont en aan de universiteit les volgt. Dit is voor volgende week. Hopelijk hebben jullie genoten van alle foto’s.