Leve papa!

Lieve papa

  

Elk jaar opnieuw, al 8 jaar, herdenk ik jou en niet alleen op deze dag, mijn lieve papa.  Er zijn veel momenten doorheen het jaar dat ik denk : dit zou je moeten zien, dit zou je moeten meemaken, …  Je zou zo fier geweest zijn op je kleinzonen.  Ze doen het echt goed en er is zelfs een die in je voetsporen treedt : hij studeert interieurvormgeving.  Toen ik klein was, zag ik hoe je als interieurarchitect woonkamers en bureaus inrichtte van veel vrienden en kennissen.  Ik stond dikwijls te kijken naar de mooie kleuren en tinten die je gebruikte voor de gordijnen, tapijten en behang.  De vele kleurschakeringen boeiden mij zo dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds bezig ben met kleur.  Kleur is van groot belang in mijn leven.  Kleuren en vormen combineren heb ik altijd graag gedaan.  Ik was als kind heel creatief en heb dat in mijn loopbaan van onderwijzeres goed kunnen gebruiken.  En zelfs nu komt het van pas wanneer ik de etalage in de winkel mag maken.  Allemaal dingen die ik van jou heb meegekregen.  Je las ook heel graag…  nog iets dat ik van je meekreeg. Ik heb altijd alle boeken gelezen die je voor me meebracht van de Slegte.  We gingen daar steeds ook graag samen naartoe in Brugge.  We kwamen altijd buiten met een heleboel boeken.  Dolgelukkig!  Dat gevoel ken ik nog steeds.  En nu vind ik het ook leuk wanneer ik het juiste boek kan aanraden aan de juiste persoon.  Dan zie je die persoon naar buiten gaan met een glimlach en na een tijdje komt die terug om te zeggen dat het een heel mooi boek was.  Ik krijg ook vaak smsjes van vriendinnen die blij waren met hun boek dat ik hen aangeraden had.  Dan voel ik mij echt warm van binnen. Ik geef eigenlijk ook graag een boek cadeau. Ik zoek dan in de winkel welk boek bij die vriendin of vriend zou passen.  Dat is heel erg persoonlijk.  En als ik dan zie hoe blij die persoon is, dan is mijn dag goed.  Jij was ook altijd blij toen je mij een leuk boek kon geven.  Je las ook regelmatig voor.  Dat was ons speciaal moment.

Lieve papa, dank je voor al wat je voor mijn zusje en mij hebt gedaan.  Je was een prachtvader voor je gezin.  Je blijft steeds in ons hart samen met je grote liefde : mama.

Je was ook een fantastische grootvader voor je 5 kleinzonen!!!  Je hebt zoveel dingen met hen gedaan die zo nooit zullen vergeten : op woensdag naar de mini-golf, pannenkoekjes gaan eten, bowling gaan spelen, verhaaltjes vertellen, in de tuin ravotten, samen een schilderij maken (die nu nog op kot hangt !!!), na school naar de kermis, ijsjes gaan eten, naar alle leuke pretparken, en later genoot je ervan om te luisteren naar wat ze allemaal te vertellen hadden na school en je gaf hen goeie levensraad…   Ze zullen je altijd diep in hun hart bewaren en je eren.

Even wat geschiedenis over het ontstaan van Vaderdag :

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

In België valt Vaderdag jaarlijks op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen en de Kempen wordt Vaderdag echter gevierd op 19 maart (de naamdag van Sint Jozef).