Gaby Rasters
De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt – geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?
- Productcode (EAN): 9789022586488
- Verschijningsdatum: 5/10/2020
- Aantal bladzijden: 272
- Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.
- Prijs : € 15,99
Over de auteur :
Gaby Rasters (1975) jaagt haar droom na. Na een succesvolle crowdfund actie “won” ze een eerste contract bij uitgeverij Zilverspoor en bestormde ze met de roman Herkenning de boekenwereld. De reacties van lezers waren geweldig en verslavend. Bij uitgeverij Zomer & Keuning schreef Gaby in 2016 de trilogie Follow / Like / Share. De hoofdpersonages zijn allemaal te volgen op Facebook en meer over deze populaire serie is te vinden op www.followlikeshare.nl. In 2017 kan het publiek kennis maken met Muurbloem. In 2018 verscheen de roman Nooit meer Bang, evenals Julia & Julia en De Lissabon Brieven. In 2019 verscheen haar roman: “Hou me vast zoals ik was” bij Uitgeverij Boekerij! Ook is haar eerste kinderboek op de markt gekomen: Raf de Raaf, geschreven voor haar kinderen. Gaby is met haar boek Nooit meer Bang winnaar van de Valentijnprijs 2019! En laatst verscheen dit jaar ook een aangrijpend kinderboek “Timur.”
Over het boek :
Ik leerde Gaby Rasters kennen via haar trilogie Follow, Like en Share. Een vriendin raadde mij die boeken aan. Toen ik het eerste deel las, was ik onmiddellijk mee want het was zo eigentijds geschreven met smsjes (appjes) en korte tekstjes. Echt leuk om te lezen. Wat ik van haar boeken vind, kun je terugvinden in de recensies die ik reeds maakte. Ze zullen hier helemaal op het einde komen. Nu over dit nieuwe boek : Hemelse modder.
Toen ik de titel las, vroeg ik mij af wat hemelse modder was. Ik zocht het op internet op en vond mijn lievelingsdessert! Ik verklap het nog niet. Dat moet je lezen in het boek. Achteraan vind je zelfs het recept dat verwerkt is in het verhaal. Goed gevonden!
Dit verhaal gaat over twee zussen die reeds heel jong hun ouders hebben verloren. Ze werden verder opgevoed door een tante. Die deed haar best maar ze hebben toch de warmte en genegenheid gemist die ze anders wel zouden gekregen hebben. En dat voel je doorheen het hele verhaal. Ze houden mekaar al die jaren zeer goed vast totdat er twee mannen in hun leven komen en ze bepaalde keuzes moeten maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is spannend om te lezen hoe ze steeds maar twijfelen en mekaar dan ook wat verliezen daarin. Telkens dacht ik : nu gaat ze voor die man… En dan weer : nee, nu gaat ze hem kiezen. Je wordt heen en weer geslingerd net zoals het in het echte leven kan gebeuren. Je moet ook keuzes maken in wie je je volste vertrouwen legt. Iselle richt een eetclub op en hier gaat de bal aan het rollen. Ik vind dat echt een heel goed idee. Mensen samen brengen om lekker (en gezond) te eten en ondertussen ook nieuwe vriendschapsbanden smeden. Het is leuk om te lezen hoe al die verschillende mensen iets waardevols meebrengen.
Heel grappig zijn de allusies op de film van Bridget Jones. Heel herkenbaar voor velen onder ons die houden van die pittige romcoms. Ook de liedjes die erin vernoemd worden zijn heel mooi. (Onderaan zal ik een playlist plaatsen.)
Dankzij de brieven tussendoor van Dagmar aan haar mama (dagboek) kom je meer te weten over de innerlijke gevoelens van haar. Heel mooie brieven.
Ik las dit boek heel graag want de inhoud past zeer goed bij mij (en waarschijnlijk bij vele mensen). Ik ben ook veel gezonder gaan eten en ben al heel wat kilo’s kwijt. Ik voel mij ook veel fitter. De volgende stap zal zijn om naar een sportschool te gaan.
De hoofdstukken zijn kort en dekken de lading. Het begint met de proloog. Die geeft je een flashback naar hun kindertijd en de treurigste gebeurtenis in hun leven. Het neemt je direct mee in het verhaal. Het verhaal is ook opgebouwd als een soort menu : amuse, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Wanneer ik die gerechten las, kreeg ik echt honger. Zo smakelijk! Het leukste vond ik de smsjes (appjes) die ook zo in de layout werden weergegeven als een soort tekstballonnetjes. Dat leest heel vlot en je voelt je erg betrokken bij de personages, alsof je hun gedachten kan lezen.
En dan is er nog het nawoord. Daar legt Gaby ons uit hoe ze ertoe gekomen is om dit boek te schrijven. Is altijd boeiend om te weten. Er is ook iets vernieuwends helemaal op het einde. Maar dat verklap ik niet.
Mooie quotes :
p. 8 : “Je mag mijn koekje hebben, ik wil niet eten want mijn buik zit vol met verdriet.”
p. 12 : “Na al die jaren herinner ik me nog precies hoe ik probeerde om papa aan te raken toen hij daar in de auto zat. Ik heb jarenlang geloofd dat ik ze allebei nog wakker had kunnen kussen.”
p. 15 : En bovendien heb jij een relatie, je bent iets aan het opbouwen. Ik kan mijn kamerplanten niet eens onderhouden!
p. 18 : Ik weet gewoon niet of hij papamateriaal is.
p. 32 : Afvallen is niet makkelijk, want er moet een knop om. Het is én anders gaan eten én meer bewegen. Je moet jezelf gemotiveerd houden.
p. 49 : The way you eat is a reflection of the respect you have for yourself.
p. 54 : De dood in de ogen kijken helpt soms om weer tot de realiteit te komen.
p. 66 : De eenzaamheid komt als een dolksteek in haar hart binnen gedrongen, het mes draait zelfs nog even een keer goed rond.
p. 83 : De man met een lach waardoor de vogeltjes spontaan gaan fluiten.
p. 95 : Alsof er een klopboor in mijn hoofd de hele wintercollectie van IKEA in elkaar aan het zetten is.
p. 118 : Humor is mijn wapen om me door moeilijke tijden heen te slaan.
p. 144 : Misschien ben jij wel de Lorelei die mij dit keer op de klippen laat lopen.
p. 161 : Soms zie je pas wie er voor je staat als het te laat is, geloof mij maar…
p. 165 : Ik eet, jij traint en zo houden we controle over onze grootste angsten en drama’s in onze levens.
p. 167 : Probeer vooral dansende beren op je weg te zien in plaats van alleen maar beren.
p. 178 : Ik ben het type dat ’s nachts schaapjes telt en dan opeens een schaap kwijt is en daardoor nog langer wakker ligt.
p. 215 : Soms doet iemand je zo veel pijn, dat het je geen pijn meer doet. Dat heet overleven. Tot het weer naar boven komt.
p. 226 : Ik vroeg haar waar de enge droom nu naartoe was en weet je wat ze zei? Naar de droomfabriek, ze moeten daar de droom opnieuw maken, zodat hij minder eng is.
p. 243 : Het heeft nooit meer hetzelfde kunnen smaken, omdat we verdrietig waren. Omdat we het niet aten aan tafel met de mooiste mensen in onze levens.
p. 259 : … het gevoel van totale eenzaamheid. Als een vogeltje dat uit het nest gevallen is en hulpeloos roept om zijn ouders. Ouders die niet meer zullen komen en wachten tot het gepiep zachter en zachter wordt, totdat er niks meer te horen is.
p. 266 : Bizar, hè, mam, dat ik mijn leven lang afhankelijk was van de goedkeuring van een ander om er te mogen zijn.
p. 283 : Toch ben ik op alternatieve wijze begonnen met mezelf uit de knoop te halen. Viel niet mee, ken je dat wanneer de kabel van je telefoonoplader zo ontzettend in de war zit en je er eigenlijk geen geduld voor hebt om het ding te ontknopen?
p. 297 : Het verleden tekent ons op een bepaalde manier allemaal, maar het is aan jou en mij om de toekomst verder in te kleuren.
Dit is de playlist die ik opstelde aan de hand van de liedjes die Gaby in dit verhaal aan bod laat komen. Je kan ze misschien achteraf beluisteren om nog eens ondergedompeld te worden in de sfeer van het boek.
p. 36
p. 42
Dit is een fragmentje uit de film Bridget Jones’s Diary :
Ik vroeg mij af wat “grunge” muziek was en zocht het op. De eerste groep die ik toen tegenkwam was Nirvana. Die kende ik van vroeger…
Wat is Urbex ? Urban Exploring : gewoon een hobby van mensen om verlaten plekken en gebouwen te bezoeken. Het enige gevaar is dat van instorting.
Bart: “De gigantische site van Grand Central Belge ligt achter het station van Leuven. Hier werden treinen onderhouden en hersteld. Verschillende gebouwen hebben ondertussen plaats gemaakt voor appartementen. Drie hallen werden beschermd en herbestemd tot horeca.”
Reinout: “Onze spoorwegen herbergen een ontzettende rijkdom. Nu baat de NMBS alles uit. In de beginjaren werden concessies verleend aan privéfirma’s. De Grand Central Belge was daar één van.
p. 243 : Loving you is (not) a losing game
p. 253
p. 296
Dit boek is zeker een aanrader om ontspannen te lezen tijdens de donkere winterdagen. En misschien kun je ook eens het recept klaarmaken van de Hemelse modder … Smakelijk !!!
Wil je nog meer boeken lezen van Gaby? Ze is thuis in elk genre. Ik recenseerde reeds al haar boeken op mijn blog.
En dan nog twee kinder/jeugdboeken :
Maak kennis met deze veelzijdige schrijfster !