14 prachtige woorden uit het Japans

2018 – 2019 zal ik niet gauw vergeten. Het was een heel speciaal jaar. Onze tweede zoon Tanguy studeerde zijn laatste masterjaar Japanologie af aan de universiteit van Kobe. Wij zijn hem halverwege gaan bezoeken. Hij begeleidde ons door vier grote steden : Osaka, Nara, Kyoto en Kobe. Het is een reis om nooit meer te vergeten. Al die jaren dat Tanguy Japans studeerde, leerden wij de Japanse cultuur beter kennen. Ik heb heel veel bijgeleerd. En daarom wil ik jullie laten kennismaken met deze 14 prachtige woorden (waarvoor wij eigenlijk niet één woord hebben). Geniet van de beelden en hun woorden.

Komorebi

In sommige talen hebben ze enkele woorden voor dingen die wij alleen maar met een hele zin kunnen omschrijven. Bijvoorbeeld in het Japans, een taal die helemaal niets gemeen heeft met de onze.

Je ziet hier 14 prachtige woorden in het Japans die zo perfect zijn dat je je afvraagt waarom we deze niet in het Nederlands hebben. Hierboven zie je bijvoorbeeld Komorebi dat het zonlicht dat door de bomen in het bos valt omschrijft.

Irusu

Irusu

Dit is ook een mooie: net doen alsof je er niet bent als iemand op je deur klopt. Ik denk dat iedereen zich daar wel eens schuldig aan heeft gemaakt.

Shinrin-Yoku

Shinrin-Yoku

De letterlijke vertaling is baden in het bos. Het omschrijft het gevoel van ontspanning als je in de natuur bent.

Dat is in elk geval heel waar. Gelukkig doen we dat regelmatig eens met de kinderen.

Tsundoku

Tsundoku

Het kopen van een boek dat vervolgens terecht komt op een stapel met ongelezen boeken.

Dat is een probleem dat alle fervente lezers hebben. Je wilt dat bepaald boek hebben omdat je het ooit eens wilt lezen. En dan belandt het op een berg ongelezen boeken. Maar dan ben ik zeker dat ik altijd genoeg lectuur in huis heb…

Ukiyo

Ukiyo

De letterlijke vertaling is ‘drijvende wereld’. Het omschrijft het moment dat je even helemaal aan niets denkt en (daardoor) volkomen ontspannen bent.

Dat we dat nodig hebben, ervaren we steeds meer. Kunnen genieten van de momenten waarin we zijn. En niet denken aan de zorgen voor morgen.

Majime

Majime

Een betrouwbaar en eerlijk persoon die zaken zonder problemen en drama kan oplossen. Zo’n Majime lijkt me handig om in de buurt te hebben.

Ik moet eerlijk zeggen dat dat eigenlijk dikwijls mijn man is. Ik maak soms problemen die hij met zijn logische gedachten goed kan oplossen. Oef!

Ikigai

Ikigai

Dit is ook een mooie: de reden van het bestaan. Hetgene dat zorgt dat je ‘s morgens je bed uitkomt (en daarmee bedoel ik dus niet de wekker).

Dit woord kennen we nu al een hele tijd. Er is al veel rond te doen geweest. Ik vind het een mooi woord om te zeggen dat je een reden moet hebben om uit je bed te komen of voort te doen. Zoek voor jezelf nieuwe uitdagingen of leer nieuwe mensen kennen, die de moeite zijn om er voor te gaan.

Yugen

Yugen

Je heel erg bewust zijn dat je een onderdeel bent van het universum.

Af en toe lees ik een boek waarin ik dit terugvind. Zoals nu recent “Het meisje dat aan de oever verscheen” is zo’n boek. De moeite waard om te lezen. De Indische cultuur zit daar al veel verder in. Je vindt de recensie van dat boek ook op mijn blog.

Yoisho

Yoisho

Dit woord heeft eigenlijk geen betekenis. Japanners gebruiken het als ze na een dag hard werken eindelijk thuis in een stoel ploffen.

Hoe zouden wij dat noemen : luieren? uitrusten? herbronnen?

Wasuremono

Wasuremono

Dingen die je bent vergeten en dan spullen die je per ongeluk in de trein hebt laten liggen of bent vergeten van huis mee te nemen in het bijzonder.

Ai, da’s lastig. Dingen vergeten. Heb dat al verschillende keren gehad. Tja, menselijk zeker…

Bimyou

Bimyou

Niet slecht!

Hikikomori

Hikikomori

Een jong persoon die verslaafd is aan televisie, internet en/of games en hierdoor weinig menselijk contact heeft.

Dat komt helaas heel veel voor. Er moet wel duidelijk een evenwicht zijn tussen deze dingen om tot een evenwichtige persoon uit te kunnen groeien.

Shibui

Shibui


Mooie, klassieke en traditionele dingen. Die zijn in Japan erg belangrijk.

Inderdaad, soms hebben de mensen de neiging om het “traditionele” weg te gooien. Maar ik vind tradities heel mooi. Natuurlijk zijn er bepaalde tradities die mensonwaardig zijn zoals de verminking van vrouwen in sommige landen, zeker gedoemd om weg te vallen.

Kuidaore


Kuidaore

Meer geld aan lekker eten uitgeven dan je eigenlijk kunt veroorloven

Oei, dat is ook zo’n moeilijke. Wanneer de jongens eens allemaal samen terug thuis zijn met hun partners, is het voor mij altijd een beetje feest. En dan koop ik soms wat teveel eten in…

(bron : mixed grill)