Gastrecensie : Het geheim van de Vlaamse meesters.

Maartje van der Laak en Ann De Bode

– Wervelend verhaal vol mysterie
– Boordevol weetjes en wist-je-datjes over de Vlaamse Meesters
– Met kleurkatern vol prachtig fotomateriaal van de kunstwerken

Een spannend verhaal over geheimen in schilderijen, kunst en … een drol.

Arthur en Emma vinden een dagboek van opa tussen zijn oude papieren. Daarin schrijft opa over vliegen op een regenboog. Daar willen Emma en Arthur natuurlijk meer over weten. Aan opa kunnen ze het niet meer vragen. Zijn geheugen werkt niet meer zoals het hoort. De kinderen besluiten samen op onderzoek uit te gaan. Ze spijbelen en gaan naar het museum waar opa bewaker was. Voor ze het beseffen, komen ze in een beklemmend avontuur terecht.

Wie is Ellinor Devos ?

Ellinor Devos
15 jaar
3STWa
Boeken lezen, creatief bezig zijn zoals schilderen, tekenen
Ik hou van: mijn familie en Nahla (mijn katje). Lievelingsfilm: Harry Potter en Narnia
Lievelingsboek
: Versplinterd van Dani Atkins

Titel: Het geheim van de Vlaamse meesters

Auteur: Maartje van der Laak

Illustrator: Ann De Bode

Waarom las ik het boek? De hoofdpersonages reisden naar andere werelden, en ik lees graag boeken over dat thema.

Waarover gaat het? Twee kinderen vinden een dagboek van hun opa en daarin staat er dat hun opa vloog naar de andere kant via een regenboog. De kinderen willen hier meer over weten en gaan op onderzoek uit. Voor ze het beseffen zitten ze in een schilderij, maar hoe raken ze er weer uit, en wie zijn de Vlaamse meesters?

Welke personages boeiden mij het meest, en waarom? De hoofdpersonages (de 2 kinderen) omdat ze veel meemaken en omdat ze in andere werelden terechtkomen en ook veel bijleren over kunst.

Kon je je goed inleven in het verhaal? Ja, het was ook een heel gemakkelijk boek om te lezen.  

Wat vond ik goed aan dit boek? Ik vond dat het goed en gemakkelijk las en dat ze veel uitleg gaven over de schilderijen en over de schilders van de schilderijen. Je kon ook telkens de schilderijen zien waarin dat ze beland waren.

Wat is er minder goed aan dit boek?Ik vind dat er niet echt minpunten aan dit boek zijn.

Zou je dit aanraden aan je vrienden en waarom? Het is een mooi boek, maar ik zou het niet aanraden aan mijn vrienden omdat ik vind dat het vooral is voor kinderen van 11-13 jaar.

Wat is de spannendste passage? Wanneer dat Jos (bewaker in een museum en bewaker van het geheim van de Vlaamse meesters) de directeur van het museum achterna gaat, door ook in het schilderij te springen. Jos probeert te voorkomen dat de directeur het geheim van de Vlaamse meesters verraadt. Ik vind het spannend want, zou het lukken of niet?

Beste Ellinor, heel erg bedankt voor je vlotte recensie! Je hebt dat heel goed gedaan. Heel mooi en eerlijk geschreven. Je mag dat zeker nog doen!!!

  • ISBN-nummer: 9789462913790
  • Verschijningsdatum: 6/03/2019
  • Aantal bladzijden: 182
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Eenhoorn
  • Prijs : € 18,95

Over de auteur :

Maartje van der Laak

Maartje van der Laak is een gepassioneerd historica. Haar liefde voor kunst en geschiedenis weet ze enthousiast over te brengen op uiteenlopende groepen. Ze gidst in diverse musea, doceert in de opleiding voor gidsen en reisleiders, en schrijft tentoonstellingsteksten en scenario’s voor erfgoedprojecten in opdracht van diverse musea en erfgoedsites. Haar verhalen bereiken een breed publiek. Ze weet jong en oud te bekoren. Sommige verhalen zijn verschenen als boek. Zo brengt zij op diverse manieren geschiedenis met een verhaal.

Hieronder vind je een kort maar interessant interview met Maartje van der Laak :


https://www.eenhoorn.be/nl/blog/interview-vlaamse-meesters/

Over de illustrator :

Ann De Bode is geboren in Congo in 1956. Ze studeerde Publiciteit aan het Sint-Maria Instituut in Antwerpen, waar ze later ook lesgaf. Daarnaast werkte Ann in de reclamewereld.

Sinds 1992 maakt Ann illustraties voor kinderboeken. Kinderen zijn haar publiek, haar fans en haar modellen. Voor haar illustraties maakt ze graag gebruik van collages, de computer en Fimo-klei.

Ondertussen heeft Ann al meer dan 200 boeken geïllustreerd. Ze schreef ook zelf boeken, zoals De fanfare van Flierefluitegemen Kneedkneepjes. In dat laatste boek leert ze kinderen figuren en juwelen van Fimo-klei te maken.

Ann kreeg al verschillende nominaties en prijzen, waaronder 5 keer de Publieksprijs van de Picturale van Ronse. Ann houdt van vreemde culturen opzoeken, motorrijden, lounge-muziek, koffie met veel melk, poëzie, tagliatelli, lekker lang uitslapen en dieren. www.anndebode.be

Veel lees- en kijkplezier!!!