Boek in de kijker 5 Mijn moeder en ik

Boek in de kijker                              

Mijn moeder en ik          Mary Pflum Peterson

Indringend en waargebeurd !!!

(White Dresses.  A memoir of love & secrets, mothers & daughters)

Na de dood van haar moeder Anne, staat Mary voor de onmogelijke opgave om haar huis leeg te halen. Een huis dat van onder tot boven gevuld is met rommel, de stille getuigen van het feit dat haar moeder de grip op haar leven verloren had. Na een zware tien jaar in het klooster – Anne is niet geschikt voor het dwingende, benauwende kloosterleven – probeert ze een nieuw doel te vinden in de ‘gewone’ wereld. Ze trouwt en wordt moeder, maar aan haar prille geluk komt abrupt een einde als haar man homo blijkt te zijn. Gedesillusioneerd en verslagen blijft Anne achter met haar jonge dochtertje Mary. Mary groeit op in een overvol huis met stapels oud papier, bergen waardeloze ‘schatten’ en een onbereikbare moeder met wie ze toch een goede band heeft. Wanneer ze het huis uitgaat om haar eigen leven op te bouwen raken moeder en dochter, ondanks hun nauwe verbondenheid, steeds verder van elkaar verwijderd.” Mijn moeder en ik” beschrijft op onnavolgbare wijze hoe de band tussen moeder en dochter tegelijkertijd kan knellen en te los kan zijn. Een waargebeurd verhaal dat alle moeders en dochters zal aanspreken en ontroeren.

Een echte aanrader : Het is helemaal naar waarheid en realistisch verteld.  Toch geen eenvoudige relatie tussen de schrijfster en haar ouders.  Maar het maakt haar tot wie ze nu is.  Elk hoofdstuk draait rond een witte jurk.  Die jurken tonen de belangrijkste momenten in hun leven zowel van de moeder als van de dochter.  Ik vind dat knap gevonden.  Zo heb je een chronologische vooruitgang.  Alles begint bij het doopsel van haar mama, dan de eerste communie, eerste witte jurk op 18 jaar, bruid van Christus, bruid van Dale, eerste witte jurk van de auteur, eerste communie, diploma, eerste werk, bruid, nachtpon van Vera Wang, en uiteindelijk een nieuw begin.  Ik spoil niets door jullie dit te vertellen want het boek begint met de index van deze periodes.

Enkele mooie quotes uit het boek :

p. 31 : In boeken is niets, maar dan ook echt niets onmogelijk : avonturen, vrede, stabiliteit en liefde.  Zeker ook de liefde.

p. 33 : Het ging om de jurk die ze die dag zou dragen! Nieuw!

p. 67 : Haar enige zekerheid was haar wanhopige verlangen om het haar familie naar de zin te maken en één te worden met God.

p. 167 : “Ik denk weleens, ” zei ze toen, “dat een witte jurk een manier is om opnieuw te beginnen.  Alsof je daarmee de lei helemaal schoon kunt vegen.  Net zoiets als de eerste laag sneeuw in de winter.  De sneeuw wist alles uit om de boel klaar te maken voor het nieuwe jaar en een nieuwe lente.”

p. 177 : De jurk was zo zuiver.  Kon het leven nou maar zo smetteloos zijn.  Het moest toch verrukkelijk zijn om je vanbinnen zo volmaakt te voelen als deze jurk er aan de buitenkant uitzag.

p. 189 : Er is geen groter geluk voor een moeder dan de wetenschap dat haar kinderen gelukkig zijn en hun dromen waarmaken.  En misschien per ongeluk nog wel een paar dromen van hun moeder ook.

p. 380 : De wereld was wit.  De sneeuw was vroeg dat jaar, en er was veel gevallen.  Het was alsof ook Moeder Aarde een ongerepte witte jurk droeg voor de uitvaart van mijn moeder, even smetteloos wit als de jurk die op mijn moeders kist zou liggen als we haar later die week toevertrouwden aan de aarde.

p. 391 : (mijn moeders slaapkamer) In deze kamer was mijn moeder na het vertrek van mijn vader met rommel vergaren begonnen; hier had ze het voor het eerst uit de hand laten lopen, als een soort stil protest, of een schreeuw om hulp.  Dit was de haard van haar verzameldrift, en van hieruit had die zich als een gezwel tot in de verste hoekjes van het huis uitgezaaid.

p. 409 : Voor haar stond wit … voor oneindige mogelijkheden.

p. 413 : Ik heb mijn moeder eens gevraagd hoe ik zou weten dat ik de man had gevonden met wie ik wilde trouwen.  Er waren twee dingen waar ik op moest letten, antwoordde ze : als ik steeds maar aan hem moest denken, en als ik me realiseerde dat ik met hem naast me een aardiger mens werd.

Ik raad dit boek echt heel erg aan, vooral voor de relatie tussen moeder en dochter.  Het is nooit een gemakkelijke relatie.  Ik had een hele goeie maar soms ook ingewikkelde relatie met mijn moeder.  En dat blijft je hele leven meespelen.

ISBN : 9789402710502

Publicatiedatum : 06/06/2017
Pagina’s : 416

Uitgever : HarperCollins

Prijs : € 19,99  / E-book : 13,99