De dromenweefster Cristina Caboni

Camilla heeft als kledingontwerper de ambitie om het perfecte kledingstuk te maken voor haar klanten. Op een dag krijgt ze een jurk te zien van haar overleden tante, die ze nooit gekend heeft. De oogverblindende jurk is gemaakt door de legendarische Maribelle, die bekend stond als ‘de dromenweefster’. Elk kledingstuk dat zij maakte, was een unieke creatie en ademde het karakter van de drager. Een inspiratiebron voor de jonge Camilla. Ze besluit aan de hand van de jurk op zoek te gaan naar het verhaal van haar tante en dat van Maribelle. Ze weet: Parijs is de plek om haar avontuur te beginnen. Hier begint Camilla’s onvergetelijke ontdekkingsreis door de romantische, kronkelende straatjes van de stad waar dromen uitkomen.

  • ISBN-nummer: 9789401610971
  • Verschijningsdatum: 25/07/2019
  • Aantal bladzijden: 336
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Prijs : € 20,99

Wat vind ik van het boek?

Ik las en recenseerde reeds haar vier andere boeken die ik heel mooi vond. Al van bij haar eerste boek “De dochter van de parfumeur” was ik door haar manier van schrijven veroverd. Ze schrijft heel tekenend en empathisch. Je ziet werkelijk alle beelden voor je ogen. Je bent als het ware in het verhaal. Je leeft mee met de hoofdpersonage. Zowel het heden als het verleden kruisen mekaar en op het einde komen die twee samen.

De cover trok mij weer geweldig aan. Een nostalgisch raam met een prachtige jurk en passende schoenen. De tere kleuren, de kaarsen en de bloemen scheppen een romantische sfeer.

In het begin staat er een heel bekende quote van “De kleine prins” van Antoine de Saint-Exupéry : “Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig : alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.” En inderdaad, wanneer je het boek gelezen hebt, weet je dat die quote terecht gekozen werd.

In de proloog maak je kennis met Caterina en haar verzorgster Rosa. Die twee personages uit het verleden zullen een heel belangrijke rol spelen.

Zoals in al haar boeken begint elk hoofdstuk met een kort tekstje in verband met het onderwerp van het verhaal. Heel leuk om te lezen : bv. De dochter van de parfumeur : verschillende geuren komen telkens aan bod. Bv. De bijenkoningin : allerlei soorten honing. Bv. De bloementuin : allemaal verschillende soorten bloemen. Bv. De verloren brief : elk hoofdstuk begint met een gepaste quote. En bij dit boek gaat het over de verschillende soorten stoffen en hun eigenschappen. Elke stof krijgt ook menselijke eigenschappen. Wat ze betekenen of teweeg brengen. Heel boeiend. Je leert er nog iets bij. Mooi meegenomen. Je wordt daardoor niet afgeleid van het verhaal. Het is gewoon aangenaam om te lezen. Het brengt je in de sfeer van stoffen en weefgetouwen.

De hoofdpersoon, die we volgen, is Camilla, een jonge kledingontwerpster die een hele aparte visie heeft op kledij : ze maakt jurken die bij de persoon passen, ze luistert eerst naar hun wensen en dromen. Ze maakt dan een ontwerp dat past om het lichaam van die persoon, die de persoon doet stralen. Wat ze ook vooral graag doet, is uit bestaande jurken terug nieuwe jurken maken. Ze schrijft als het ware een verhaal in haar kledij. P.17 : “De jurken die ze uit elkaar haalde en opnieuw naaide, waren speciaal : het was alsof een draad de levens van de schepper van de stof, de ontwerper en de coupeuse van de jurk verbond. De jurk werd een nieuw leven geschonken, een nieuw lot.”

Camilla is weggevlucht uit het gezin waar ze vroeger is opgevangen toen ze wees werd. Marianne (Mamy) ving haar op als haar eigen kind. Ze groeit samen op met Daniela, de kleindochter van Marianne. Nu werkt ze in Bellagio voor Sandra en geeft oude jurken een nieuwe bestemming. Wanneer Marianne zich niet goed voelt, wordt Camilla terug gehaald door Daniela. Daar vertelt Marianne haar een dierbaar geheim en toont haar een kist met prachtige jurken in alle maten. Wat heeft dit te betekenen? Haar moeder, Caterina, maakte al die jurken gedurende haar leven. Maar Marianne wist niet voor wie ze die maakte. En hier duiken we in het leven van Caterina. Waarom maakte ze die kleren? En wat is de band met Maribelle, die bekend stond als de dromenweefster?

Camilla begint haar ontdekkingsreis in Parijs. Vanaf nu hebben we twee verhaallijnen : die van Camilla en die van Caterina. Je leest telkens van het ene levensverhaal naar het andere. Er zijn telkens data bij het begin van een hoofdstuk. Zo geraak je niet verward. De overgangen verlopen zacht. Ook het liefdesverhaal van Camilla loopt ertussen als een kleine rode draad. Wat mij opviel is dat Caterina een heel zwaar leven heeft gehad maar toch telkens er weer bovenop kwam. Ze ging verschillende keren door een hel maar kwam er sterker uit. Tot op het laatst van het boek worden er zaken onthuld. Het blijft spannend tot op de laatste bladzijde. Meer zal ik niet onthullen want dat zou jammer zijn.

Er is ook een noot achteraan van de auteur waarin ze verklaart hoe ze tot dit verhaal gekomen is. Dat is heel interessant om te weten.

Ik raad dit boek met heel veel plezier aan! Het is weer een mooi kunstwerk van Cristina Caboni.

Enkele mooie quotes :

p. 11 : “Wie zijn eigen angsten durft te overwinnen, is in staat de draad van het leven te weven. Pak nu die van jou en vervul je lot, lieveling van me.”

p. 15 : Het was alsof het leven van die mensen om die jurk had gedraaid, een stuk stof met een eigen verhaal dat verbonden was aan de draad van hun bestaan. Dat was wat mode voor haar betekende : verbondenheid, verhalen.

p. 46 : Het leven is net een ketting met vele schakels. Je maakt er twee aan elkaar en gaat zo verder. En als je hem denkt te onderbreken, die ketting, en blijft kijken, ben je naïef. Want ook dat heeft gevolgen. Elke actie heeft een oorzaak, elke actie heeft een gevolg.

p. 77 : En ze vertelde alles aan de stof die ze maakte, zodat al haar gedachten daarin werden geweven.

p. 123 : “Wat ben je mooi. Die glimlach staat je goed. Die zou je vaker moeten dragen.”

p. 138 : Kleren betekenen veel voor degene die ze draagt, ze kunnen iemands humeur veranderen. Een kledingstuk kan je zelfvertrouwen zekerder maken, moed geven. (Dat weten we maar al te goed!)

p. 169 : Dan ontwerp ik kleren voor mensen die iets speciaals willen, kleren die zich aanpassen aan degene die ze draagt en niet andersom. Kleren die een betekenis hebben, kostbaar zijn, voor emotie zorgen, meer zijn dan verstelde oude kleren.

p. 170 : Ik ben van plan om kleine werkplaatsen te bouwen, waar maar weinig mensen werken. Geen diensten, maar partnerschap. Op deze manier kunnen mensen als de moeder van Kamal bij hun kinderen zijn, hun eigen tijd en werkzaamheden indelen naar eigen behoefte, en is wat ze maken speciaal omdat het hun genoegdoening geeft. Het is origineel omdat het hun creativiteit symboliseert. Dat noemen ze “Fabbrica lenta.” Wat wordt geproduceerd is anders, kostbaar, met liefde gemaakt, met tevredenheid. Het eindproduct is in alle opzichten beter.

p. 209 : Wat ze hadden was speciaal. Het was alsof ze in een tekening zaten die iemand heel lang geleden was begonnen. Ze had de draden van een verhaal opgepakt en gevolgd en had er nieuwe aan toegevoegd. Marco en zij hadden dat samen gedaan.

p. 270 : Het verleden wordt belangrijk als je oud bent. Alles verliest zijn betekenis, alleen herinneringen en emoties doen er nog toe. Je zoekt ze op en stoft ze af, een beetje zoals met zeer geliefde voorwerpen. Helaas is dat het enige wat er op een zekere leeftijd overblijft.

p. 286 : Ze had de indruk dat ze, door onderzoek te doen naar Mariannes moeder, eigenlijk een analyse van zichzelf had gemaakt en zichzelf beter had leren kennen.

p. 312 : Stoffen hadden haar toekomst bepaald en alle verhalen verteld die in de plooien verborgen zaten.

p. 323 : De anderen hadden hun plek in haar hart gevonden als het garen in een borduurwerk. Iedereen was een steek die het geheel compleet maakte.

Cristina schrijft ook in haar dankwoord dat de lezers haar mogen mailen en ze zal antwoorden. Dat deed ik reeds lang geleden na haar eerste boek en inderdaad, ze antwoordt. cristina.caboni@tiscali.it

Over de auteur :

Cristina Caboni woont in de provincie Cagliari met haar man en hun drie kinderen. Naast zich fulltime aan het schrijven te wijden, werkt zij voor het familiebijenteeltbedrijf, voornamelijk bezig met de verzorging van bijenkoninginnen. Een andere van haar grote passie’s is rozen, waarvan zij een grote verscheidenheid aan soorten cultiveert.

Hieronder zie je een filmpje en beelden om je in de sfeer van het boek te brengen :

Deze is een machine weefgetouw met schietspoelen.
Dit weefgetouw wordt met de voeten bediend

Veel leesplezier !!!