Avontuur in de boekhandel !

Avontuur in de boekhandel !

Op zaterdag 18 maart was het Kinderboekendag!  We organiseerden een workshop met 2 bekende auteurs : Hetty van Aar en Danny De Vos.  Ze hebben beiden eerst hun eigen boeken wat voorgesteld.

Hetty schrijft de reeks van For Girls Only en nog vele andere kinderboeken www.hettyvanaar.nl.  Danny kun je volgen op  www.dannydevos.eu

Hetty leest eerst het eerste hoofdstuk voor uit hun nieuw boek, dat ze samen geschreven hebben.

 

 

 

 

 

Hier zie je Hetty die voorleest.  De kinderen luisteren geboeid.  Ze krijgen allemaal een eigen schriftje met potlood.

Ze bespreekt kort waarover het ging en vraagt de kinderen om een eigen hoofdpersonage te kiezen voor hun verhaal.  “Kijk om je heen en kies iemand uit om te beschrijven…”

De kinderen beginnen enthousiast te schrijven.  Ik ben verbaasd dat ze zoveel schrijven.  Hetty komt naar me toe en zegt al grappend: ” Danny en ik gaan even een wandelingetje maken en komen terug wanneer ze klaar zijn met schrijven…”  Tja, ze blijven maar schrijven.  Na een tiental minuten vraagt Hetty of ze hun stukje willen voorlezen.  En ja, de meesten lezen gretig voor wat ze schreven.  Hetty en Danny staan verbaasd.  De kinderen beschreven niet enkel de hoofdpersoon, maar ook al veel meer… ook over het karakter enz…  Danny merkt op dat er tegenstellingen in de verhalen voorkomen.  Dat maakt de lezer nieuwsgierig.  Door de kledij karakteriseren ze ook al hun personage.    Hetty vraagt of iemand problemen had met schrijven? De kinderen zeggen van niet.   Toch gebeurt het dat je eens even niet meer kan schrijven : ze noemen dat een writersblock.  Danny legt hen uit wat dit is en geeft enkele trucjes daartegen.  Altijd blijven proberen.  Geen paniek.

a) Zoek mooie boekjes om in te werken.  Die geven je zin om te schrijven.          b) Gebruik leuke pennen en vrolijke kleurtjes.  Stop die in een mooi doosje.      c) Waar haal je je inspiratie?  Wel, er is zoiets als “het inspiratiemoment” : vlak voor je in slaap valt.  Volgende dag ben je het vergeten.   Dus : leg een mooi boekje op je nachtkastje (en een zaklamp…) , een schrijversdagboekje…..

Daarna vertelt Danny hoe je een songtekst kan schrijven.  Hij geeft iedereen een blad met een tekst met weggelaten woorden.  De kinderen lezen het en vullen de woorden in die ze zelf fantaseren.   Dan zingen ze samen het lied met de eigen ingevulde woorden.  Danny begeleidt op zijn gitaar.  Een leuke activiteit.

 

 

 

Terug naar het personage dat we zullen maken.   Eerst was het doel de buitenkant van de persoon.  Wat kun je nu nog beschrijven?  Het innerlijke.  Welke soorten karakters? Optimist, pessimist?  Stoer of/en romantisch?   Wat interessant is, is dat je een tweestrijd in je personage doet ontstaan.  Het personage moet een keuze maken.  Dat doet de lezer zich afvragen welke kant het verhaal zal opgaan.   Stel jezelf vragen : Wie?  Wat? Waarom?

De kinderen gaan terug aan de slag en zoeken karaktertrekken en beschrijven die in hun schriftje.    Heeft je hoofdpersoon hobby’s?  Leest hij boeken?  Wat in jouw hoofd zit, is jouw personage.   Waarom doet je personage iets? …..

 

 

 

 

Op het einde van de workshop krijgen alle kinderen een boekje om te leren schrijven.  Het is een beknopt maar toch zeer duidelijk boekje over hoe je tewerk kan gaan om je eigen verhaal te schrijven.

Zo schrijf je een verhaal : Iedereen droomt er weleens van een verhaal of zelfs een boek te schrijven.  Vaak komt het er niet van, want schrijven, hoe doe je dat?  Is dat niet moeilijk?  Met dit boekje leer je in vijf simpele stappen hoe je een verhaal of een boek schrijft.   Veel succes !         Hetty

 

 

Daarna was het tijd voor de signeersessie.  Sommige kinderen hadden hun eigen boekjes mee om te laten signeren.  Ze voelden zich heel trots.  Hetty en Danny schreven er iets leuks in en Danny gaf nog aan elk kind een “kraanvogel” in origami mee.  Verwijst naar zijn boek van “De vlucht van de kraanvogel.”    Iedereen ging met een blij hart en een goed gevoel naar huis.

 

Lieve Hetty en beste Danny, dank voor deze leuke en leerrijke ervaring voor de kinderen.  Ze waren heel enthousiast en wij in de winkel ook.   Het was heel fijn om jullie bij ons op bezoek te hebben.  Hopelijk komen jullie nog graag eens terug.