Verliefde vlinders Benjamin Lacombe

Een paar jaar geleden leerde ik de illustraties kennen van Benjamin Lacombe. Ik volg hem sindsdien op facebook en instagram. Ik vind zijn tekeningen echt prachtig en sprookjesachtig. Hij heeft al vele mooie boeken gemaakt. Daar kom ik later op terug. Nu wil ik jullie dit prachtig boek voorstellen. Het is echt een kunstboek met een heel mooi verhaal.

Op haar veertiende verjaardag moet Naoko
van haar vader naar de grootstad Kyoto,
om er een traditionele opleiding te krijgen
en een fatsoenlijke jongedame te worden.
Naoko komt in opstand, verkleedt zich als
jongen en gaat in Kyoto literatuur studeren.
Dan ontmoet ze Kamo …

Een breekbaar verhaal met prachtige prenten
over een onmogelijke liefde in Japan.
Voor alle leeftijden.

  • ISBN-nummer: 9789044825718
  • Verschijningsdatum: 22/06/2015
  • Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
  • Prijs : € 24,95
  • Voor alle leeftijden !

Over de auteur :

Benjamin Lacombe (Parijs, 12 juli 1982) is een Frans illustrator en schrijver van jeugd(prenten)boeken en stripverhalen.

Lacombe studeerde grafische kunst aan de École nationale supérieure des arts décoratifs (ENSAD) te Parijs. Tijdens zijn studies werkte hij al mee aan advertenties en animatiefilms en op negentienjarige leeftijd tekende hij zijn eerste stripreeks en werkte als illustrator mee aan enkele boeken.

Zijn afstudeerproject Cerise Griotte, een kinderboek dat hij zowel schreef als illustreerde werd meteen zijn eerste boek dat gepubliceerd werd in maart 2006 in Frankrijk. Een jaar later werd het uitgegeven in de Verenigde Staten waar het door het weekblad Time Magazine genomineerd werd in de top-10 van jeugdboeken van 2007. Sindsdien heeft Lacombe tientallen boeken geschreven en geïllustreerd, die uitgegeven worden in verscheidene talen. Lacombe exposeert zijn werken op regelmatige basis. Zijn werk was onder andere te zien in Galerie Daniel Maghen (Parijs), L’Art de rien (Parijs), Ad Hoc Art (New York), Nucleus Gallery (Los Angeles), Dorothy Circus (Rome) Maruzen (Tokyo)

facebook : Benjamin Lacombe (official Page)

instagram :
https://www.instagram.com/benjaminlacombe/?hl=nl

Wat vind ik van “Verliefde vlinders”?

Toen ik dit boek in de winkel zag staan, kon ik niet anders dan hem vastnemen en opendoen. De sierlijke Japanse vrouw trok mij erg aan. Het boek is ook extra groot en daardoor heb je prachtige bladzijden binnenin met kunstwerkjes. Toen ik het boek open deed, zag ik een zwart raster op een oranje achtergrond ; net een lantaarn.

Het verhaal begint met Naoko die te horen krijgt van haar vader dat ze naar Kyoto moet gaan om de taken van een vrouw te leren. Ze is 14 en gaat zeker niet akkoord daarmee. Maar ze moet van haar vader. Ze heeft steeds in het klein dorpje gewoond en heeft geen zin om naar zo’n grote stad te gaan. (Ik ben vorig jaar naar Kyoto geweest en vond deze stad wel heel mooi en authentiek. Maar er loopt wel heel veel volk rond.)

Mooi hoe Benjamin Lacombe haar in de spiegel schildert.

Ze heeft een plan om toch te kunnen studeren wat ze wil in Kyoto. Ze roept de hulp in van haar betrouwbaar kamermeisje.

Zie je de typische rode brug? Daar zie je er oneindig veel van in Japan. Echt mooi in de groene natuur.

Eenmaal in Kyoto krijgt Naoko het geld dat bedoeld is voor haar opleiding van de dienstmeid. Ze nemen afscheid van elkaar. (Hier krijg je een mooie tekening van het leven in Kyoto : een dubbelblad groot)

Naoko verkleedt zich als jongen en begeeft zich in de drukte van Kyoto. Daar botst ze tegen Kamo, die zestien is. Ook hij is juist aangekomen en wil net zoals zij literatuur en haiku’s studeren.

Het klikt tussen die twee. Na een tijdje met mekaar op te trekken, leren ze mekaar steeds beter kennen. Ze gaan van elkaar houden. Maar Kamo is bezorgd, want hij denkt nog steeds dat Naoko een jongen is.

Uiteindelijk vertelt ze wie ze echt is maar moet terug naar huis en vertrekt onmiddellijk. Ze laat een haiku achter voor Kamo en hij gaat haar achterna. Hoe het verder verloopt, kun je lezen in dit aangrijpend verhaal. De prenten zijn werkelijk magisch en er zijn eigenlijk geen woorden meer nodig. De tekeningen spreken voor zichzelf.

Op de laatste bladzijde staat er een kleine uitleg over de cursieve woorden in het verhaal. Misschien goed om het even vooraf te bekijken.

Ik kan eigenlijk niet stoppen met de prenten te bekijken. De illustraties zijn zo kleurrijk en waarachtig. Je waant je helemaal in Japan. Het boek ademt de hele Japanse sfeer. Chapeau !

Nog enkele werken van Benjamin Lacombe :

Van dit boek heb ik ook een leuke recensie :


Lieve lezers, dit is echt een heel bijzonder kinder- en kunstboek met een prachtig romantisch verhaal. Eenmaal je kennis gemaakt hebt met de magische tekeningen van Benjamin Lacombe, zul je hem zeker willen volgen op fb en instagram. Veel lees- en kijkplezier !