Boek in de kijker 12 Oorlogskind

Oorlogskind                               Mechtild Borrmann

 

Korte inhoud : De jonge Hanno Dietz probeert vlak na de Tweede wereldoorlog samen met zijn moeder en zusje te overleven in het platgebombardeerde Hamburg. Stenen houwen, brandhout en oud ijzer verzamelen tussen het puin, gevonden spullen verhandelen op de zwarte markt – het is zijn dagelijks bestaan.

Maar op een dag vindt hij tussen het puin een dode vrouw. En vlak bij haar een jongetje van een jaar of drie, in opvallend nette kleding. Het kind praat niet, en er is niemand die bij hem hoort. Hanno neemt hem mee en de jongen zal uiteindelijk opgroeien in het gezin Dietz.

Jaren later bevindt deze wees uit de puinhopen zich op het spoor van een misdaad met banden naar zijn werkelijke familie…

Over de auteur : Mechtild Borrmann  groeide op in Kleve aan de Neder-Rijn. Ze voltooide de opleiding tot pedagoog, gestalt-therapeut en dans- en theaterpedagoog. Als pedagoog werkte ze bij een liefdadigheidsorganisatie als professioneel adviseur, werkte ze in een drugsbegeleidingscentrum en in de Bodelschwingh-instellingen met kinderen met epileptische aanvallen en op een thuisschool . Na haar opleiding tot dansdocent, werkte ze als assistent-regisseur en choreograaf voor verschillende dans- en theaterprojecten en nam ze ook het servicemanagement over.  Na 2005 runde Borrmann een restaurant in Bielefeld en publiceerde vier misdaadromans en enkele verhalen .

Een echte aanraderIk kon dit boek lezen omdat we in de winkel een leesexemplaar hadden gekregen.  Op het eerste zicht sprak de titel me niet zo aan.  Ik lees eigenlijk niet zo graag verhalen over de oorlog.  Maar toch ving dit boek mijn aandacht door die 2 zinnetjes onder de titel : “Hamburg, 1947.  Een jongetje wordt gevonden te midden van de puinhopen. Pas jaren later bevindt hij zich op het spoor van zijn familie…”  Dat boeide mij.  Inderdaad, wat gebeurde er allemaal NA de oorlog?  Wat met alle kinderen die wees geworden waren?  Wat met de heropbouw?  En vooral : wat gebeurde er ook in Duitsland met de burgers die ook geraakt werden?  Ik heb dit boek in 3 dagen uitgelezen.  Ik verlangde telkens om verder te lezen.  Er gebeurt heel veel in dit boek en het leest als een trein.

 

ISBN : 9789400508651

Publicatiedatum : 17/04/2018

Pagina’s : 288

Uitgever : Bruna Uitgevers B.V., A.W.

Prijs : € 19,99