Hoe kun je een Granny Square haken?

Het is al een tijdje dat ik weer een dekentje wil haken… de eerste keer was dat voor onze kleine Free, toen ze geboren werd en nu wil ik er eentje haken voor ons tweede kleindochtertje dat op komst is. Maar ik wou eens wat ingewikkelder proberen. Mijn vriendin Sonja haakt al lang zulke Granny Squares en ik wou dat ook kunnen. Ze gaf mij boekjes met stappenplannen maar ik ben nogal visueel en moet het eigenlijk ‘zien’ om het te kunnen nadoen. Ze zou het mij binnenkort leren.

En gisteravond was ik aan het chatten met Tami van https://www.facebook.com/TamisCreadi

Zij tovert de meest leuke dingen met haar haaknaald ! Toen stuurde ze mij het onderstaande filmpje door. En het lukte na wat verkeerde probeersels in het begin. Ik maakte onderstaande Granny Square :

Dit is het filmpje !!!

Eenmaal je de techniek in je handen hebt, is het eigenlijk heel eenvoudig. Dus nu kan ik verder weg. Ik wil een nieuw dekentje maken voor mijn tweede kleindochtertje dat op komst is. Voor Free maakte ik ook een dekentje met lapjes uit alle kleuren van de regenboog. Wat heb ik genoten om dit te doen ! Vooral tijdens de donkere wintermaanden. Dat doe ik nu al enkele jaren… ik haak mij letterlijk door de donkere periode heen. Al die kleuren maken mij blij en het is vooral ook ‘zen’ om te haken. En… ik creëer iets! Dat heb ik nodig. Ik maak graag iets met mijn handen om mijn hoofd vrij te maken. Mijn gedachten staan nooit stil, maar wanneer ik aan het haken ben, dan komt er een zekere rust over mij. Enkel maar denken aan mijn steken… Voldoening en rust, dat is goed voor de ziel.

Ik ben zo blij met mijn eerste Granny Square !!! Ik wou dat al zolang eens haken, maar zag het niet zitten. Het leek mij zo moeilijk. Maar nu ben ik vertrokken! Ik ga gewoon genieten van het haken.

Er bestaan natuurlijk heel wat verschillende figuren in die Granny Squares. Die ga ik later ook eens uitproberen, maar voor nu wordt het deze.

Dit was het prille begin… na drie keer uit te trekken, lukte het mij toch…

Wat was ik blij dat ik plots deze tekening erin zag verschijnen !

En we gaan verder …

Dat werd het !!! Zo blij met mijn eerste Granny Square !! Ongeveer 10 op 10 cm.

Je kan dus veel verschillende patronen volgen. Hieronder zie je een ander filmpje. Op YouTube vind je oneindig veel leuke filmpjes daarover.

Omdat ik nogal nieuwsgierig ben, wou ik de geschiedenis kennen van die Granny Squares. Vanwaar komt die naam? (Ik kan me wel al iets inbeelden…) Die zocht ik op :

Geschiedenis van het haken

Geschiedenis van het haken

(Geplaatst op 17-5-2013 door api@more2make.nl)

Waar komt het haken vandaan en hoe is het ooit begonnen? Interessante vragen waar niemand met zekerheid iets over kan zeggen! Van nålebinding tot granny square, lees hier alles over de geschiedenis van het haken!


Veel landen claimen dat zij het haken hebben uitgevonden – van de Arabische wereld, tot Zuid Amerika tot China. Maar geen van deze technieken lijkt echt op het haken van nu. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan waarvan werd gedacht dat het gehaakt textiel was. Een van deze technieken is: Nålebinding. Deze techniek lijkt op zowel haken en breien tegelijk. Voor nålebinding gebruik je 1 naald en korte stukken garen. De volledige lengte van de draad wordt door elke lus getrokken. Hierdoor onstaat een dicht en warm weefsel. De oudste voorbeelden van deze techniek zijn gevonden in Egypte en zijn wel 1600 jaar oud! Overigens wordt nalebinding nog steeds beoefend in Scandinavië! (Nålebinding is ook het deense woord voor “naald knopen”). Persoonlijk vind ik dat nogal ingewikkeld…

Waar het allemaal begon

De eerste echte bewijzen van het ‘moderne’ haken komen uit 1800. De techniek werd opgepakt om op een goedkopere en snellere manier kant te maken. De elite haalde hun neus op voor dit goedkope werk en haken werd een imitatie statussymbool voor de middenklasse. Echter in 1840 publiceerde een bijzondere dame elf boeken over haken. Deze dame, Mademoiselle Riego de la Brachardiere, was de eigenaresse van een onderneming in het maken van kant. Zij zag mogelijkheden om kantpatronen over te zetten naar haakpatronen en zo arm en rijk van kantwerk te voorzien. Haar initiatief heeft de weg vrijgemaakt voor de opkomst van het Iers gehaakte kant.

Queen Victoria


Koningin Victoria haakt ‘mufflers’ voor de soldaten met haar eigen embleem erop geborduurd.

Koningin Victoria heeft het haken groot gemaakt. Voordat zij zich de techniek eigen maakte was haakwerk nog steeds een ondergeschoven kindje. De koningin haakte 8 sjaals (die ‘mufflers’ werden genoemd’) om te presenteren aan het Britse leger tijdens de Anglo-Boerenoorlog. Door deze koninklijke interesse werd het haken razend populair.

Haken door de jaren heen

Een patroonboek uit de het begin van de 20ste eeuw met haakpatronen voor lingerie, hoedjes en handdoeken.

Tussen 1910 en 1920 werden haakboeken en haakpatronen massaal geproduceerd. Haken werd gezien als een elegante vaardigheid die elke vrouw moest kunnen. In 1930 werd de mode een stuk eenvoudiger. Haakwerk werd alleen nog gebruikt voor kinder- en babykleding.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was garen op de bon. Omdat je voor haakwerk vaak meer garen nodig hebt dan voor breien werd haken gezien als verspilling. De mensen lieten haken links liggen en schakelden helemaal over op breien. Gelukkig werd in 1960 het haken weer opgepakt door de nieuwe generatie.

Vooral de ‘granny square’ was populair in de Hippietijd. Dit patroon werd voor het eerst geprint in 1897 om restjes garen mee op te maken. Dit patroon is dus 116 jaar oud en nog steeds razend populair!

Links: granny square jurk door modeontwerper Paul Smith.
Rechts: actrice Cate Blanchett in een jurk met granny squares.
De ‘granny’ gaat van zuinigheid, naar flowerpower, naar fashionable!

De laatste 30 jaar heeft haken in een verdomhoekje gezeten. Veroordeeld als ouderwets en saai. Maar wij haakliefhebbers hebben de verandering al lang gezien en ook beroemde trendwatchers zoals Lidewij Edelkoord voorspellen de terugkomst van ‘huiselijkheid’. Handwerken, breien en haken bieden rust in deze tijd van snelle communicatie. Onze tijd ‘off-line’ wordt belangrijker. Patronen en haakboeken worden opnieuw geprint en internet staat boordevol met inspirerende blogs en plaatjes. De toekomst van het haken ziet er goed uit.

Op naar de volgende 210 jaar haakgeschiedenis!

Wil je een leuke en leerrijke site ontdekken? Bezoek de blog van mijn lieve vriendin, Tami Samuelov : https://www.facebook.com/TamisCreadi

Je mag haar steeds contacteren voor informatie en een gezellige babbel.

Veel haakplezier !!!

Hier zie je een mogelijk voorbeeld van wat ik graag zou maken voor mijn kleindochtertje…

Tissu jacquard motifs granny square crochet multicolores

Op instagram vond ik ook : @mygrannysquares ; @grannysquaretherapy en @granny.squares

Als je nu nog geen zin kreeg om te beginnen, dan weet ik het niet, hoor ….