Aftellen tot Kerstmis : 7 december

Dag 7 van de adventskalender

Vandaag begin ik met een lekkere thee van Thélene : Christmas Berry, een vruchteninfusie met de smaak van aardbei. Ik hou erg veel van infusies met aardbei. Geeft een zoete smaak.

Het boekje is een doeboekje met leuke spelletjes en puzzels gebaseerd op het verhaal van De Gruffalo zelf. . Hier ga je op pad met het muisje in het donkere bos.

Zo’n doeboekje zorgt voor een lange tijd plezier en je kind leert er nog van alles bij.

En nu nog mijn happy stone voor vandaag. Ik tekende een kerstbal want ik vind dit altijd de mooiste periode omdat ik dan mijn kerstballen terug mag uithalen.

Elk jaar is het een feestje om onze kerstboom te versieren. Twee jaar geleden zette Loïc nog onze boom. Nu zet hij samen met zijn lieve vriendin Elke een boom in hun gezellige appartement.

Onze boom is nogal traditioneel. Ik hou van de rode en groene kleuren. En hier en daar wat goud met veel lichtjes. Elk jaar koop ik enkele nieuwe versiersels voor in de boom. Hieronder zien jullie er enkele van dit jaar.

Dat treintje vond ik zo mooi !!! Rood en met glitters … Dat is Kerst voor mij. Warmth and sparkles ! Love it !

En deze schattige schoentjes vond ik echt iets voor onze kleine Free. Ik zal ze volgende week in de boom hangen samen met haar. Het wordt haar eerste Kerst. Wat zal ze kijken!!! Ze is altijd zo nieuwsgierig en wil alles zien. Dat wordt genieten !

Waarom kerstballen in een boom? Waar komt deze traditie vandaan? (bron : Libelle 2018)

De traditie is ontstaan bij de Germanen en Kelten, die in goden geloofden. Als ze een goede oogst hadden, was dit naar hun mening het resultaat van goed gestemde goden. Mocht de oogst mislukken, dan waren de goden waarschijnlijk niet blij met hen. Dit lag erg gevoelig en dus deden ze hun best om de goden gunstig te stemmen.

Fruit en noten

Ze besloten om hun huis te versieren met groene takken en een dennenboom; zij zagen dit namelijk als symbolen van vruchtbaarheid. Daarin hingen ze andere vruchtbaarheidssymbolen zoals eikels, dennenappels, fruit en noten. De eerste glazen bal werd in 1831 door glasblazer Linder uit de Vogezen opgehangen. Hij kon zich dat jaar geen fruit veroorloven om in de takken te hangen, dus blies hij zijn decoratie van glas.

Oude antieke kerstbal van dun geblazen glas een druppel uit het midden van  de vorige eeuw – Downstairs
oude glazen bol
kerstboom kerstbal geschiedenis uitvinding
gezin bij de kerstboom in 1899

Heksenbal

De glazen ballen van de glasblazer waren geïnspireerd op de heksenbal. Deze ballen werden in huis opgehangen om kwade geesten af te schrikken. Want, zo was de theorie, als een geest zichzelf in het glas zou zien, dan zou die van schrik maken dat-ie weg kwam. Sinds Linder uit de Vogezen ballen in de boom hing, werd dit door steeds meer mensen opgepikt.

Koningin Victoria

Hoe de kerstballen uiteindelijk bij het grote publiek bekend zijn geworden? Dat komt door de Engelse koningin Victoria. Toen zij in Duitsland was met haar echtgenoot en daar de glazen ballen aantrof, was ze direct verkocht. Ze besloot om de kerstballen in Engeland te introduceren. Warenhuizen pikten de trend op en zo werden kerstballen onderdeel van de kersttraditie.

Beschilderde glazen kerstbal | Etsy
beschilderde glazen kerstbal

Deze kocht ik het laatst, zo mooi geborduurd op glas…

Veel plezier met het versieren van jullie kerstboom. Ik zet de mijne vanavond.