Bestemming Parijs

Deel 1

Mirjam Mieserius

Korte inhoud :

Chloe leeft van boek naar boek. Maar durft ze ook haar eigen verhaal te beleven?

De 31-jarige boekenwurm Chloe vertrekt naar Parijs om in de voetsporen te treden van haar geliefde Hemingway. Haar reis neemt echter een onverwachte wending als ze de Franse schrijver en bouquiniste Guillaume ontmoet. Voor Chloe gaat een nieuwe wereld open, maar dan staat haar verloofde Peter ineens voor haar neus met een verrassing en komt ze voor een moeilijke keuze te staan…

Gelukkig krijgt Chloe onvoorwaardelijke steun van haar nieuwverworven vriendinnen: de zachtaardige Sofia, die worstelt met haar verleden en dat koste wat kost verborgen probeert te houden; en de bloedmooie Lizzy, die naar Parijs is gekomen om een wereldberoemde muze te worden en daarbij geen grenzen schuwt, zelfs die van zichzelf niet.

Met Parijs als decor beginnen de vrouwen aan hun zoektocht naar liefde, vriendschap en durven zijn wie je werkelijk bent.

Over de auteur :

Mirjam Mieserius (Author of De citroen op de taart)

Mirjam Mieserius is auteur, blogger en parttime Parisienne. Ze is grote fan van Parijs en brengt deze stad helemaal tot leven in haar driedelige feelgoodserie Bestemming Parijs.

Je kan haar terugvinden op ‘social media’ :

mirjammieserius.nl

https://mirjammieserius.nl/

Ze heeft een hele leuke site.

Ik las daarnet haar laatste blog : https://mirjammieserius.nl/2022/10/01/herfst-in-parijs/

En wil je kennismaken met de lekkerste gebakjes in de Parijse patisseries? Kijk dan vlug op haar site.

Terwijl ik het boek las, kon ik Mirjam volgen op haar verblijf in Parijs. ‘Destination Paris’

Dat was echt heel tof! Elke dag vertelde ze over wat ze zag en wat ze ging doen. Als je bij de highlights klikt op Boek tour Bestemming Parijs, krijg je alle filmpjes. En ze maakt ook prachtige sfeervolle foto’s. Je waant je in Parijs. Hieronder vind je het instagram adres :

https://www.instagram.com/mirjam.mieserius/

Over het boek :

Je maakt kennis met drie leuke dames met elk hun eigen persoonlijkheid. De ene weer sympathieker dan de andere. De eerste is Chloe. Voor mij is zij een beetje de hoofdpersonage. Zij vertrekt naar Parijs omdat ze al heel lang droomt om er naartoe te gaan en vooral in de voetstappen te wandelen van haar grote helden Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald en nog andere grote schrijvers. Ze is een echte boekenwurm en wil de sfeer van deze prachtige boekenstad opsnuiven.

In hoofdstuk 2 maak je kennis met Sofia. Zij kwam jaren geleden naar Parijs om er een nieuw leven op te bouwen. Ze opende er een heel gezellig winkeltje : La Petite France de Sofia. Ze verkoopt er lekker eten, kookboeken, keukengerei en leuke cadeautjes. Voor Sofie viel ik onmiddellijk. Wat een lieve en zachte vrouw. Maar ze draagt ook een geheim mee dat zwaar op haar drukt. Bijna tot op het einde houdt de auteur de spanning erin. ‘Chez Sofia’ inspireerde haar vorige zomer… en binnenkort vertrekt ze weer naar Parijs voor een hele maand om dan verder te schrijven aan deel 2 : Rendez-vous op Montmartre.

Als laatste, maak je kennis met Lizzy. Een redelijk kritische jonge vrouw, die ervan droomt om in Parijs de muze van een kunstenaar te worden. Een hele tijd heb ik geen zo’n goed gevoel bij haar. Ze is zeer veeleisend en eigenzinnig. Ze zal dan ook in verschillende onaangename situaties terecht komen. Soms grappig, soms pijnlijk. Deze vind ik in het begin niet zo sympathiek, maar gaandeweg het verhaal verbetert dat gevoel. Soms krijg ik zelfs medelijden met haar. En uiteindelijk zal ik haar beter begrijpen.

Vanaf hoofdstuk 4 krijg je telkens een hoofdstuk over deze drie meiden. Eerst leer je ze afzonderlijk kennen en beetje bij beetje komen ze met elkaar in contact om dan uiteindelijk vriendinnen te worden. Ik genoot erg om deze drie ‘spitante’ karakters te ontdekken en te volgen.

Buiten deze drie sterke dames, is er nog een belangrijke persoon voor mij en dat is de taxi-chauffeur Abayomi. Als bij toeval of misschien is dat het lot, komt hij telkens op hun pad terecht en hebben ze diepgaande gesprekken. Hij brengt ze vaak tot een nieuw inzicht. Ik vind die man heel sympathiek en vooral heel empathisch.

Achteraan staat een recept van een heerlijke chocoladetaart. Misschien heb je zin om hem te proberen… En daarna krijg je nog van alle drie enkele tips van wat ze graag bezoeken in Parijs.

In het nawoord vertelt Mirjam ons hoe ze tot dit boek gekomen is. Dat vind ik heel interessant en leuk om te weten. En hier bedankt ze ook de vele mensen die haar met dit boek hielpen.

Er komen hierna nog twee boeken : ‘Rendez-vous op Montmartre’ verschijnt in 2023 en ‘L’amour aan de Côte d’Azur’ verschijnt in 2024. Je ziet de covers hieronder :

‘De citroen op de taart’ is een e-book :

Enkele mooie quotes :

p. 32 : Ik draaide me om naar de twee meest fotogenieke bomen van Parijs die voor de winkel de wacht hielden en een wolk van roze lentebloesem droegen.

p. 79 : Misschien is het ook niet de dood zelf, maar meer dat je je aan het einde van je leven afvraagt : heb ik wel alles gedaan wat ik wilde doen?

p. 107 : Het leek of ik zo vanuit het hippe Parijs in een pittoresk Frans dorp was beland.

p. 109 :Een bh had ik niet aan, dus de beeldhouwer had direct goed zicht op mijn meiden.

p. 110 : Als dit de hele dag gaat duren, ben ik straks geen beeld, maar een ijssculptuur.

p. 113 : Guillaume wist alles over mijn geliefde schrijver en kon daarnaast zo beeldend vertellen dat ik het gevoel had dat Ernest de hele dag met ons meeliep.

p. 123 : Ik zag dubbel en mijn benen wisten niet meer waar ze voor bedoeld waren. Ik wankelde en werd misselijk van de duizeligheid.

p. 156 : Ik wilde mijn bed in en nooit meer aan Guillaume denken, maar iedere stap die ik naar het hotel zette, voelde zwaar. Het leek alsof ik wegliep uit mijn eigen sprookje.

p. 174 : Vanaf de eerste minuut leek het alsof de stad mijn leven in eigen hand had genomen en ik er niets meer over te vertellen had.

p. 263 : Mijn gedachten maakten overuren, evenals mijn emoties.

p. 271 : De verlichting op de bruggen zorgde ervoor dat het water in de Seine sterretjes kreeg, zodat het leek of er elfjes over het water dansten. In de verte stond de Eiffeltoren als een trotse dame te stralen.

p. 289 : Al die jaren was het me gelukt om mijn leven in Parijs en mijn verleden gescheiden te houden, maar nu leek het alsof verleden en heden hadden besloten om elkaar de hand te reiken.

p. 295 : Ik keek naar het stapeltje boeken op mijn nachtkastje en ging er met één vinger langs. Uit automatisme had ik een paar boeken meegenomen, ook al was ik hier maar voor drie nachten. Zonder boeken was ik mezelf niet. Ik moest er in ieder geval één binnen handbereik hebben, zodat ik altijd kon wegvluchten in een verhaal als ik daar behoefte aan had. (Deze quote past helemaal bij mij !!!)

p. 306 : Het is nooit te laat om nieuwe beslissingen te nemen. Vertrouw op het leven, ook al geeft het ons soms veel pijn.

Enkele lekkere taartjes die ik ook graag lust :

zoete cannelés bordelais : een specialiteit uit Bordeaux

CANNELÉS BORDELAIS - Daily recipes - Elle & Vire

Tarte tatin

Tarte tatin - Cookidoo® – het officiële Thermomix®-receptenplatform

Deze is met appels, maar je kan die werkwijze van eerst de appels en dan het deeg er bovenop te plaatsen, ook doen met andere stukken fruit bv. ananas, banaan, nectarine, abrikozen en zelfs met tomaten.

Les chouquettes : gesuikerde soesjes : een delicatesse !

Les chouquettes - Recette par Les petits secrets de lolo

Een heel speciaal huis is La Maison Rose : ik vind dat een prachtig huis !!!

La Maison Rose : l'histoire de la plus célèbre des maisons montmartroises –  Vivre Paris

Café de Flore : Hemingway kwam er zo graag.

Café de Flore - Paris tourist office

Le mur des je t’aime in Montmartre : Een blauwe muur waarop in tweehonderdvijftig talen ‘ik hou van jou’ geschreven staat.

Le mur des je t'aime - Office de tourisme Paris

Le Pont des Arts

Hieronder zie je ‘les cadenas d’amour’ Dit zijn de liefdesslotjes die door alle verliefde koppels daar werden gehangen. Maar volgens Mirjam zijn die slotjes daar nu verdwenen.

Les "cadenas d'amour" du Pont des Arts c'est fini

Wil je je ook eens lekker onderdompelen in Parijs vanuit je gemakkelijke ligzetel, met een warm dekentje en een lekkere thee of chocolat chaud? Dan is dit boek het ideale excuus!

Ik heb alvast zin om volgend jaar Parijs weer eens te bezoeken. Nu met alle leuke plaatsen van Mirjam in mijn achterhoofd…

Geniet er maar van !!!