Interview met Hetty Van Aar

Interview met Hetty Van Aar

Auteur van heel veel leuke kinderboeken en o.a. de successerie “For Girls Only“.

 

 

 

Ze gaf een workshop over schrijven samen met Danny De Vos op onze Kinderboekendag op 18 maart.  Was een succes !  Het verslag daarvan vind je bij “Avontuur in de Boekhandel“.

 

 

Hetty is een hele aangename en leuke vrouw.  Ze kan heel goed luisteren maar ook heel mooi vertellen.  Ik ging een tijdje geleden samen met haar lunchen.  Was heel gezellig. We hadden heel wat te vertellen.  Zo kwam ik te weten dat ze 6 kinderen heeft !  2 dochters en 4 zonen.  Fantastisch !  Een echte mama ! Zo heeft ze genoeg inspiratie om veel boeken te schrijven.  Je zal haar beter leren kennen via het interview hieronder.

Interview

1 Wanneer merkte je voor het eerst dat je wou schrijven?  Zodra ik door had dat je met woorden verhalen kunt maken, wilde ik schrijver worden.   Alle woorden zijn er al, maar door ze steeds in een andere volgorde te zetten krijg je elke keer een ander verhaal.    Schrijven is het leukste beroep van de wereld. Als je schrijft, mag je elke dag verzinnen wat je wilt.

2 Wat las je graag als kind?  Welke schrijver?   Mijn moeder heeft me veel voorgelezen: “Gullivers reizen”, “De verhalen van Tijl Uilenspiegel” en het spannende boek ‘Ontvoerd’, waar ik steeds weer om moest huilen. Toen ik tien was, had ik een favoriete serie: “Marjoleintje van het pleintje”, geschreven door Freddy Hagers. Een van mijn dochters heet zelfs Marjolein.   Daarna las ik alles wat ik te pakken kreeg, zoals “Spaar de spotvogels” van Harper Lee, alles van Nevil Shute, A.J. Cronin en Konsalik.

3 Welke opleiding heb je genoten?  Waar?   Ik heb in Etten Leur en in Eindhoven de Opleiding tot Kleuterleidster gevolgd.

4 Hoe kom je aan je onderwerpen?   Onderwerpen vind ik overal om me heen, bij alles wat ik zie, hoor of beleef. Bovendien heb ik een rijke fantasie; in mijn hoofd is het altijd feest.

5 Hoe ga je tewerk om een boek te maken?   Eerst verdiep ik me in het onderwerp. Daar lees en denk ik veel over, om de verschillende aspecten te ontdekken. Ik selecteer daaruit, terwijl in mijn hoofd de verhaallijn groeit. Tot slot begin ik met schrijven.

6 Wat schrijf je allemaal?  Ik heb eerst dertig jaar in opdracht voor een uitgeverij gewerkt.   Zo’n opdracht was bijvoorbeeld: Schrijf honderd verhaaltjes van zesentwintig regels om voor te lezen aan kleuters.   Dat boek werd dan: De mooiste 1-minuutverhaaltjes om voor te lezen voor het slapen gaan. Toen dat een succes werd, mocht ik de mooiste 2-minuutverhaaltjes schrijven.

Of schrijf op AVI 3 niveau: De mooiste drie-minuutverhaaltjes om zelf te lezen.

Of: bewerk het boek ‘De leeuw van Vlaanderen’ voor twaalfjarigen.

Mijn eerste opdracht was een kartonboekje over Maja de bij uit het Duits vertalen. Het waren maar zes regels.

Pas na dertig jaar ben ik gaan schrijven wat ik zelf wilde. Mijn eerste boek toen was: “Door het lint”. Een verhaal over een jongen met ADHD, gebaseerd op een van mijn zoons.

 

 

 

Later werd ik gevraagd om een boek te schrijven over vijf vriendinnen: Yelien, Eline, Ellen, Emma en Kato. De vader van Emma is uitgever en hij vond het leuk als er een boek kwam over Emma en haar vriendinnen. Ik schreef: Vriendinnen voor altijd. Dat werd het begin van de serie For Girls Only. In augustus verschijnt de zestiende roman: De ontdekking van Kato. Het thema van dit boek is adoptie.

Samen met Danny de Vos schreef ik de Lovestory Yelien en Blue Boy. Elk jaar tegen Valentijnsdag komt er een nieuwe lovestory. Het was een bijzonder positieve ervaring samen een boek te schrijven. Schrijven doe je meestal in je eentje, dat is soms een nadeel van dit mooie vak.

 

 

 

  

Daarnaast schrijf ik boekjes voor beginnende lezers over Junior Suske en Wiske.

7 Werk je steeds met dezelfde illustrator?   De uitgever kiest de illustrator. Toen de serie For Girls Only tien jaar bestond, kregen de boeken een nieuwe cover, getekend door Ruthje Goethals. Zij is nu de vaste illustrator voor de serie.

8 Geef je workshops?

  Een van de workshops die ik geef is: Zo schrijf je een verhaal.  (Zie mijn boekje)

 

 

 

 

 

 

9 De reeks FGO is een succes.  Waaraan ligt dat volgens jou?   Het succes van de serie zit hem onder andere in het feit dat de boeken altijd goed aflopen. Ook als er eens een zwaarder onderwerp aan bod komt, zoals kanker of vluchtelingen, ligt de nadruk op vriendschap, veiligheid en saamhorigheid. Een warm gevoel vind ik belangrijk.

10 Het boekje : Leren schrijven zit echt heel goed in elkaar.  Waarom is het belangrijk dat kinderen schrijven?   En ook lezen?   Als je leest, wordt je wereld veel groter door de informatie die je opneemt. Als je leest kun je ook veel meer. Je leest in een kookboek hoe je moet koken, bijvoorbeeld. Of je leert hoe mensen in een ander werelddeel leven.       Als je schrijft kun je je fantasie gebruiken, spelen met taal, maar je kunt ook emoties van je afschrijven of een verwarrende situatie helder maken. Je hoeft geen bestseller te schrijven, een uitlaatklep is ook fijn.

11 Heb je je eigen plaatsje thuis om te werken?    Mijn werktafel biedt uitzicht op de tuin met bloemen en vogels. Dat inspireert, maar leidt ook af. Vorig jaar zag ik vijf koolmeesjes het nestkastje verlaten. Wat een wonder!

 

Ziezo, nu weten jullie al wat meer over Hetty.

Lieve Hetty, ik wil je graag bedanken voor de tijd die je met me hebt willen doorbrengen voor dit interview.  Ik wil je ook bedanken voor je vriendschap.  Ik heb een hele toffe dame leren kennen.  

 

5 antwoorden op “Interview met Hetty Van Aar”

 1. Lieve Danielle,
  Je bent een duizendpoot die bruist van energie.
  Ik hoop dat je nog veel moois maakt.
  Bedankt voor je tijd.
  Lieve groet, Hetty

 2. Hoera! Tony Chocolonely heeft er een nieuwe fan bij: Danielle.
  Bedankt voor je mooie woorden, Danielle.
  Ik ga nu snel weer verder schrijven aan mijn volgende FGO boek: Luf joe 4 ever. Met een klein stukje slaafvrije chocolade naast mijn toetsenbord.
  Ik wens jou en ieder die dit leest een prachtig 2019 toe.
  Een warme groet,
  Hetty

 3. Hallo Hetty ik ben Merel en ik ben 11 jaar , en ik geef een boekbespreking over 1 van jou boeken namenlijk Girls Club
  zou ik wat advis mogen over jou en hoe het nu gaat.

  Groetjes Merel

  (PS:Sorry voor de spelling fouten)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *