Poëzieweek dag 6 : Kopje onder

“Kopje onder” gaat over het leven. Over hoe dit in volle vaart op je af en over je heen kan komen. Over alle verschillende emoties die daarbij komen kijken. Emoties als pijn, verdriet en angst worden in deze bundel niet vermeden. Door volledig kopje onder te gaan en het leven ten volle te leven, ontstaat er dwars door tegenslagen heen weer ruimte voor geluk.

In de gedichten komen allerlei facetten van het alledaagse leven voorbij en daarmee zijn ze voor iedereen herkenbaar. Waar het ene gedicht een glimlach van herkenning oplevert, biedt het andere vooral troost en steun. De gedichten van Anne-Marije Maris benadrukken de kracht van imperfectie en kwetsbaarheid.

  • ISBN-nummer: 9789493059368
  • Verschijningsdatum: 27/01/2020
  • Aantal bladzijden: 74
  • Uitgeverij: Palmslag
  • Prijs : € 15

Over de auteur :

Anne-Marije Maris (1980) liet Harderwijk achter zich om Algemene Taalwetenschap te studeren in Amsterdam en Logopedie in Zwolle. Vanaf 2006 was ze vervolgens werkzaam als logopedist in onder meer het speciaal basisonderwijs, waarna ze in 2017 het roer omgooide om haar liefde voor taal op een andere manier vorm te geven. Ze startte Brievenbusgeluk, waarmee ze persoonlijke geluks- en troostmomentjes creëert in
de vorm van kaarten, posters, gedichten en andere inspirerende cadeaus. Kopje onder (2020) is de eerste dichtbundel van Anne-Marije Maris.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik de titel zag “Kopje onder” dacht ik onmiddellijk aan mezelf. Ik ben al dikwijls eens kopje onder geweest in mijn leven. En de ene keer kwam ik gemakkelijker boven dan de andere keer. Ik ben er zeker van dat iedereen zo’n “kopje onder” heeft ondergaan. Deze gedichten zijn ons werkelijk op het lijf geschreven. Je kan ze voor jezelf lezen of op een mooi kaartje schrijven om iemand te troosten of te helpen. Elke pagina draagt een gedicht. Sommige zijn lang en vele zijn kort. Ze lezen heel vlot en aangenaam. Zeer herkenbaar qua gevoelens en situaties. Wat ik heel leuk vind is dat er hier en daar verspreid gedichten op een creatieve manier gehandletterd werden.

Het was redelijk moeilijk voor mij om er enkele uit te kiezen en die hier te plaatsen. Ze zijn allemaal heel goed geschreven. Eentje sprak mij heel persoonlijk aan en dat was : “Dement.” Mijn papa heeft vijf jaar gedementeerd. In die vijf jaar heb ik verschillende keren afscheid moeten nemen… Wat zij hier beschrijft zijn precies dezelfde gevoelens die ik had. Vooral de twee laatste zinnetjes zijn sprekend : We zitten hier samen. En toch beiden alleen… Dat eenzaam en machteloos gevoel is zwaar om dragen. Is ook steeds “kopje onder” gaan. Drie weken nadien verloor ik mijn mama. Zij stierf volgens mij aan een gebroken hart. Nog eens “kopje onder” …

Er staan nog juweeltjes in zoals :

De rest laat ik jullie zelf ontdekken. Ze zijn de moeite waard !

Anne-Marije heeft ook een hele mooie website en een webshop waar ze mooie gedichten zet op tegeltjes, koffertjes, mokken, kaartjes enz…

https://www.brievenbusgeluk.nl/

Ik vind het woord “brievenbusgeluk” zo mooi gekozen. Inderdaad, wanneer ik een mooi kaartje of een leuk bericht krijg via mijn brievenbus dan voel ik mij gelukkig. Ikzelf stuur ook nog graag mooie kaarten en brieven op. En vele van mijn vriendinnen appreciëren dat. Met Kerst stuurde ik er zelfs een gehaakt kerstkransje mee. Leuke verrassing vonden ze. Dus, wil je iemand blijmaken of troosten, stuur een tof kaartje…

Veel leesplezier met deze uitzonderlijke dichtbundel.