Interview met Monique Swinnen : wandelcoach en zo veel meer…

1. Welke hobby’s heb je allemaal?  Dansen, haken, breien, figuren maken met papier maché, quilling, spelen met woorden (zie SchrijfCirkels), handletteren, bloemschikken.

2. Welke hobby’s deel je graag met mensen via lessen of workshops die je organiseert?

De hobby’s die ik graag deel via lessen of workshops zijn het spelen met woorden en het werken met papier in de vorm van quilling. Bij het spelen met woorden breng je een schrift en schrijfgerief mee, ik zorg voor het aanvullend materiaal. Voor de quilling is het materiaal : een quillingpen, filligraanpapier, papierlijm en een canvas. Er kan ook gewerkt worden met gewoon papier dat door mij met een papierversnipperaar in stroken versneden wordt.

3. Kun je uitleggen wat de schrijflessen inhouden?

De Schrijflessen zijn een mogelijkheid om je creativiteit aan te wakkeren. Het brengt je op een speelse manier bij een diepere laag van bewustzijn. De schrijfoefeningen zijn eenvoudig. Je krijgt een opdracht waarbij je een “sprinter” schrijft en  maakt op basis daarvan een aantal gedichten in een vooraf gekozen schrijfvorm (bvb een Villanelle, Pantoum of Zandloper). Iedereen geniet telkens van de woorden die zich spontaan aandienen. Communicatie is een belangrijk onderdeel van verbondenheid en via het spelen met woorden versterk je het contact met je levensvreugde en de mogelijkheid om die met anderen te delen.

4. Hoe ben je ertoe gekomen om dat allemaal te doen?  Wat is het verhaal?

Het coachen en begeleiden van anderen is waar ik ’s ochtends mijn bed voor uitspring. De resultaten die daaruit voortvloeien, vertalen zich in gedrag dat betekenisvol is voor degene die zich laat begeleiden, en is vooral voelbaar. Op een bepaald moment werd ik gewaar dat ik nood had aan tastbare resultaten. Toeval doet altijd goed zijn werk. Drie jaar geleden, op een opendeurdag van CVO-VIVA in de Kris Lambertbibliotheek in Oostende, ontdekte ik dat je in hun programma “decoratief in de woning”, kon leren creatief zijn met papier maché. Er werd gewerkt met papier maché in poedervorm, wat vermengd met water, leidt tot een soort “klei” dat zich makkelijk laat modelleren. De artiest in mij, waar ik het bestaan niet van vermoedde, kreeg eindelijk een kans. De bal was aan het rollen, de mogelijkheden tot creativiteit vermenigvuldigden zich spontaan, o.a. ook door   ’t SchrijfNest op verplaatsing van Viviane Van Pottelberghe dat op een bepaald moment  in Oostende plaats vond. Daar ontdekte ik, hoe ik via het geschreven woord, wat ook een tastbaar resultaat is, het plezier van communicatie met mezelf en anderen rond persoonlijke groei, vorm kon geven. Omdat het in functie van mijn werkagenda, niet altijd mogelijk was om deel te nemen aan de activiteiten bij Viviane heb ik besloten om vanaf maart 2019 zelf schrijfmomenten te organiseren . Zo zijn de SchrijfCirkels ontstaan.

5. Door wie laat je je inspireren? 

Ik laat me inspireren door vrouwelijke rolmodellen zoals Oprah Winfrey, Louise Hay, Julia Roberts, Viviane Van Pottelberghe, stuk voor stuk vrouwen die zich laten inspireren door hun passies.

6. Hoe belangrijk zijn positieve gedachten?

Ik geloof in een wisselwerking tussen aandacht en ervaringen. Positieve gedachten leggen de basis voor positieve ervaringen. Nog belangrijker vind ik het herkennen van de boodschap van je negatieve gedachten. In wat je niet wilt, zit de boodschap van wat je WEL wilt.

7. Welke filosofieën vind je interessant? Ik ben een aanhanger van de stoïcijnse levenskunst ( Home Academy Miriam van Reijen). Een interessante ontwikkeling van de laatste 10 jaar, is de algemene aandacht voor Mindfulness.  Ik kan me ook vinden in bepaalde vormen van het Westerse Boeddhisme en ben al decennia lang, vegetariër.

8. Welke levenstip kun je ons meegeven?

😊

Voor het onderhoud van je haar, ga je naar de kapper; voor het onderhoud van je auto, ga je naar de garagist; voor het onderhoud van je geestelijke gezondheid, ga je naar de wandelcoach .

Website focusopemoties.wordpress.com

Blog https://inzichtelijkemijmeringen.wordpress.com

Beste Monique, ik leerde je enkele weken geleden kennen tijdens een workshop handlettering die ik gaf in de Standaard Boekhandel. Toen je bij me kwam zitten praten, had ik direct een goed gevoel. Het klikte tussen ons. We vertelden over onze hobby’s en wat we allemaal graag deden en merkten dat we op dezelfde golflengte zaten. We besloten dat we mekaar moesten terugzien. En woensdag 24 april stapte ik bij je binnen. Wat onwaarschijnlijk is, is dat ik al jaren langs je huis loop en je niet kende. Ik moet namelijk regelmatig naar de apotheek naast je… We hadden een heel gezellige babbel en zullen die in de toekomst zeker herhalen.  We zullen ook onze hobby’s met mekaar delen.   Dank voor dit interview.