Bezoek aan de Boekenbeurs te Antwerpen

Mijn bezoek aan de Boekenbeurs 2017

Het was de éénentachtigste boekenbeurs!  Dat telt toch al!  Ik heb er daar heel wat jaren ook al van achter de rug.  Voor mij was het altijd een feest om naar de boekenbeurs te gaan.  Toen ik nog in het onderwijs stond, kocht ik heel veel kinderboeken en vakboeken.  Mijn man en ik hadden altijd elk 2 grote zakken mee naar huis.

Nu is dat wat veranderd.  Ik werk bij Standaard Boekhandel en zit eigenlijk aan de bron.  En gezien de grote keuze we hebben, vind ik altijd wat ik nodig heb.

Maar toch ga ik graag naar de Boekenbeurs om de sfeer van boekenliefhebbers op te snuiven en wat natuurlijk super is : alle bekende auteurs en illustratoren die er signeren.  Ik bewonder al deze woord- en beeldkunstenaars.  Door mijn vroegere job heb ik nog wat contact met schrijvers en illustratoren.  Zij kwamen bij mij in klas tijdens de kinderboekenweek en de jeugdboekenmaand.  Dat was altijd een groot feest.

Carll Cneut is 5 jaar na elkaar in mijn klas geweest om een tekenles te geven aan mijn leerlingen.  Dat deed hij schitterend.  Op het einde hadden we een groot boek met alle portretten en tekeningen.  De kinderen vonden het altijd heel tof en cool. Carll kan heel goed overweg met kinderen.  Die momenten ben ik nooit vergeten.  En ik ben ook fan van zijn boeken. Het zijn echte kunstwerken.    Wat hij tekent is net echt.  Zijn tekeningen zijn ook heel kleurrijk en ik hou van veel kleuren.  Het is poëzie in beeld!

 

 

Ik heb op zijn vorige expositie in Gent een poster gekocht met prachtige vlinders.  Die hangt in mijn keuken.  Telkens wanneer ik langskom dan voel ik mij blij door die kleuren.

Nog enkele boeken waar Carll de illustraties van maakte en soms ook zelf schreef :

  • Heksenfee
  • Het geheim van de Keel van de Nachtegaal
  • Eén miljoen vlinders
  • Rood geel zwart
  • Fluit zoals je bent
  • Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf
  • Dulle Griet
  • Willy    enz….

Hij won ook heel wat prijzen en onderscheidingen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Carll_Cneut#Onderscheidingen

https://www.facebook.com/carllcneutillustrator/  

**************************************************************************

Wat verder kwam ik Diane Broeckhoven tegen.  Zij schreef de klassieker “De buitenkant van Meneer Jules”.  In 2016 verscheen haar ingrijpende moederboek “Wat voorafging”.  En nu zat ze daar en kon ik haar eindelijk eens begroeten.

 

 

 

Ze signeerde haar nieuwste boek “Niemand heeft het gedaan”.   Ik viel eerst voor de cover die ik prachtig vond.  Die mooie houten kast met dat schitterende kleed erop.  Ze vertelde me dat het haar kast was in haar slaapkamer.  Haar zoon had de foto gemaakt.  Trekt toch aan, hé.   Ik las de achterflap en was gewonnen.  Ik kocht het boek en liet het haar signeren.

“Bonnie wordt opgevoed door haar jonge moeder, vader heeft het laten afweten toen hij hoorde dat zijn schoolvriendinnetje zwanger was. Het meisje heeft een sterke band met haar moeder, die een winkeltje in tweedehands kinderkleren heeft. Ze slapen in hetzelfde bed, doen samen de huishouding, ze zijn een soort twee-eenheid. Bonnies oma en overgrootmoeder, overoma, wonen in dezelfde straat. Ze groeit dus op in een vrouwenwereld. Geen wonder dat haar ‘denkbeeldige vriendje’, een soort alter ego, ook een meisje is. Deze mini-uitgave van Bonnie noemt zichzelf ‘Niemand’. Een man komt in het leven van Bonnies moeder. Het meisje is helemaal overstuur. Ze wil die man niet.”

Ik popel om dit boek te beginnen lezen.

Hieronder kan je een interview lezen van 2016 :

http://www2.standaardboekhandel.be/nl/inhoud/interview-met-diane-broeckhoven

*******************************************************************************

Daarna zag ik Guy Daniels, schrijver van een hele reeks prachtige kinderboeken. Ik ken Guy al heel lang.  Hij kwam ook op de school waar ik les gaf.  Ik organiseerde regelmatig boekevenementen en Guy kwam uit zijn boeken vertellen in een heuse verteltent.  Ik heb ettelijke keren meegeholpen om zijn tent op te zetten.  Het werd altijd een sprookjesachtige sfeer in die tent.  De kinderen vonden het een heerlijke belevenis.

 

 Guy aan het woord : Na mijn opleiding als kleuterleider stond ik 7 jaar voor de klas. Ik vertelde iedere dag een verhaal aan mijn kleuters. Na een tijdje besloot ik om zelf ook eens een verhaal te schrijven.

Het was meteen raak want ik won de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Van mijn tweede boek maakte ik ook een theatervoorstelling in mijn verteltent. Dit was zo’n succes dat ik mijn boekentas aan de haak hing en fulltime schrijver/verteller werd.

Je vindt alle kinderboeken op de link hieronder:

http://www.guydaniels.be/kinderboeken.aspx

  

Zijn laatste boeken gaan over de Minipiet en zijn superschattig!

****************************************************************************************

Maar voor mij was de kers op de taart het weerzien met mijn lieve vriendin Aloka Liefrink.  Ik heb reeds haar boek “De Voyeur” besproken en je vindt ook een interview van haar op deze site.

 

We kennen haar van haar thrillers zoals je zult zien in het interview.

 

 

Maar nu schreef ze iets helemaal anders.  Ze is namelijk lifecoach van beroep en heeft nu haar ervaringen gedeeld in een prachtig en boeiend boekje.  Het is een mooi geschenk om te geven aan de mensen van wie je houdt.

“Ben je vastgelopen in je relatie? Wordt de stress van alledag je even te veel? Of heb je gewoon behoefte aan wat wijze woorden? De inspirerende teksten uit dit boekje geven je moed en laten zien dat het ook anders kan. Ze zetten je hersenen aan het werk om problemen en situaties uit het dagelijks leven het hoofd te bieden.”

(€ 8,99)

Ze signeerde mijn boekje met een ontroerende boodschap!

Er zijn een paar van mijn vriendinnen die dit boekje van mij cadeau zullen krijgen!!!

En ik kijk uit naar haar volgende boek.

*********************************************************************

Zo, dit was mijn Boekenbeursavontuur!  Hopelijk heb je er ook een beetje van genoten.