Schildpadden tot in het oneindige John Green

 

Schildpadden tot in het oneindige                                 John Green

Bijna zes jaar na het overweldigende succes van ‘Een weeffout in onze sterren’ schrijft John Green met ‘Schildpadden tot in het oneindige’ opnieuw een briljante en onvergetelijke roman.

Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.

‘Schildpadden tot in het oneindige’ gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza met verpletterende directheid: “Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.”

Gastrecensie van Kato :

Kato Gemmel, ik ben 15 jaar en woon in Gent.
Mijn passie is dansen.
Ik hou van mooie teksten, boekjes en quotes.

Wat vindt Kato over dit boek?

Ik had dit boek al lang in mijn hoofd door een bekende youtubester die haar favoriete boeken op dat moment met ons deelde. Ik was meteen aangetrokken tot het onderwerp en twijfelde dan ook niet om dit boek voor onze opdracht te lezen. John Green, een fascinerende schrijver met geweldige boeken! Hij is geen alledaagse schrijver en zijn boeken gaan niet over voor de hand liggende onderwerpen. Hij kiest zaken waarmee de mensheid nu kampt, hij schrijft over de realiteit en over de problemen in deze tijd. In dit boek heeft hij  zijn eigen gedachten ook gedeeld, vanaf zijn jeugd heeft hijzelf angststoornissen, maar het verhaal is wel verzonnen.

Ik vind het mooi om te weten dat hij zijn gedachten met ons durft te delen. ‘De weeffout in onze sterren’ en ‘Paper Towns’ liggen allebei in onze kast. De films van deze boeken zijn dan ook adembenemend. Stiekem hoop ik ook op een film van ‘Schildpadden tot in het oneindige’.

Wanneer ik het boek zag, dacht ik direct: ‘300 pagina’s?’, hoe was er een beginnen aan? Ik las de eerste pagina’s en sloeg het boek direct weer dicht. Ik vond er niks aan, allemaal rare gedachten en zinnen of woorden. Ik verstond er niks van. Naargelang ik toch verder las, kwam ik meer en meer in het boek.

Het gaat over een meisje genaamd Aza Holmes, ook wel Holmesy genoemd door haar beste vriendin Daisy. Ze is zestien jaar en woont in Indiana, Amerika. Ze heeft alleen nog haar mama want haar papa is gestorven toen ze nog klein was. Elke week gaat ze naar dr.Singh aan wie  ze haar problemen en prikkels vertelt. Haar beste vriend en het vriendje van Daisy is Mychael. Aza kampt met angststoornissen waardoor ze geen seconde stopt met nadenken. Ze komt vast te zitten in een spiraal van dwanggedachten. Ze heeft het gevoel dat ze vol zit met allemaal bacteriën die haar zomaar kunnen opeten.

In het boek wordt er veel verteld over haar wondje dat ze steeds terug uitduwt, ontsmet, nog een keer ontsmet, een pleister op plakt en zo is het cirkeltje rond voor een paar keer op een dag. Ze gaat op zoek naar de vermiste miljardair, de vader van een oude vriend. Het verhaal gaat over de gevoelens van Aza in verschillende omstandigheden. Het moment dat ze verliefd wordt of haar eerste kus krijgt. Haar ruzie met Daisy en haar auto ongeluk. Het is een boek waar je snel doorgaat maar wel alles moet begrijpen.

Het einde was betoverend, ik kreeg het gevoel alsof ik erbij zat, naast Aza en Davis. Er kwamen veel gedichten in voor die perfect bij het boek pasten. Het is allemaal zo mooi verteld dat alles in elkaar past.

Eén van de mooiste zinnen die ik nooit ga vergeten is: ’Niemand neemt ooit afscheid, als hij je niet terug wilt zien’.

Het boek mocht naar mijn gevoel alleen over Aza gaan. Het gedeelte van de vermiste miljardair sprak mij niet zo aan. In het begin  kregen we heel veel informatie over hem, maar na een tijdje zwakte dit wat af. Het einde was daardoor nogal een complot want plotseling hadden ze hem gevonden… Ik raad dit boek zeker aan voor mensen die net zoals ik geïnteresseerd zijn in de verschillende stoornissen in de wereld. Ik lees graag boeken over mensen die net een tikkeltje anders zijn, zij zijn speciaal. Deze boeken zijn echt en geven een warm gevoel, gewoon net een beetje anders.

Een mooie quote : Niemand neemt ooit afscheid, als hij je niet terug wilt zien.

Lieve Kato, je hebt een schitterende recensie gemaakt!  Ik krijg echt zin om dit boek te lezen. Je weet goed je woorden te kiezen en geeft duidelijk uitleg over je gedachten en gevoelens.  Kato, ik ben heel trots op mijn achternichtje.  Je mag nog zulke recensies schrijven.  

Over de auteur : John Michael Green (Indianapolis, 24 augustus 1977) is een Amerikaans schrijver en vlogger. Hij ging op vijftienjarige leeftijd naar een kostschool in Birmingham (Alabama). Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en besloot dat hij priester wilde worden in de Anglicaanse Kerk. Hij werkte enkele maanden als aalmoezenier in een kinderziekenhuis in Ohio, waar hij veel kinderen zag sterven. Daar besloot hij dat hij een boek wilde schrijven over mensen die moeten leren leven met de dood van iemand die ze liefhadden. Green recenseerde voor Booklist en maakte radioprogramma’s, voordat hij zich fulltime richtte op het schrijven van boeken. Green woont in Indianapolis. In 2011 bracht hij via het Nederlands Letterenfonds twee maanden in Amsterdam door om zijn boek The Fault in Our Stars af te schrijven. Ondertussen is dit boek verfilmd.

ISBN : 9789025768539

Publicatiedatum : 10/10/2017

Pagina’s : 320

Uitgever : Gottmer

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 16,99