Boeken om je te verwarmen…

uit de Boekenkrant 12/2019

Dansen in de sneeuw is een bundel met fonkelnieuwe kerstverhalen. De korte verhalen van onder andere Josha zwaan, Joke Verweerd en Vonne van der Meer zijn licht en vrolijk, spannend en gezellig, met sneeuw en kou.

ISBN : 9789023959199

Uitgeverij: Mozaïek

Aantal pagina’s: 223

Prijs : € 17,99

Een ideaal cadeau voor je moeder of een goede vriend, voor als de dagen korter worden. Verhalen ook om voor te lezen tijdens een kerstviering. De auteurs staan samen garant voor kwaliteit en afwisseling.

De gezelligste tijd van het jaar zou niks zijn zonder haar verhalen over verbinding, liefde en vergiffenis. Voor “Dansen in de sneeuw” schreven zeventien Nederlandse auteurs, waaronder Vonne van der Meer en Joke Verweerd, een eigentijds kerstverhaal met een persoonlijke twist. Een combinatie van humor en ontroering geven deze feelgoodbundel een uitstekende bodem voor originele en interessante vertellingen. Bijvoorbeeld : “Sorry! Gelukkig kerstfeest!” van Frans Willem Verbaas begint bijvoorbeeld met een duister randje als een autodief onbedoeld de wagen van een dominee steelt, die op weg was naar een nachtdienst. Het geweten van de dief haalt hem echter in en hij besluit om zich voor te doen als dominee en de kerstpreek zelf te houden. De verhalen in “Dansen in de sneeuw” zijn kort maar krachtig en geven ons op een originele manier een nieuw beeld van wat dit winterse feest voor ons kan betekenen.

***************************************

 • ISBN-nummer: 9789025877736
 • Verschijningsdatum: 22/08/2019
 • Aantal bladzijden: 32
 • Uitgeverij: Leopold
 • Afmetingen: 238 mm x 267 mm
 • Prijs : € 15,99

22 december was de kortste dag !!! Hoe snel hij ook voorbij gaat, de koudste, donkerste én kortste dag van het jaar is er één die we liever overslaan. Toch zou je na het lezen van “De kortste dag” wensen dat die langer duurde. In dit hoopvolle midwintergedicht van de Britse schrijfster Susan Cooper, vertaald door Imme Dros, wordt de terugkeer van het licht gevierd. Al vanaf het eerste begin leven mensen in een jaarlijks ritme, bepaald door dag en nacht, zomer en winter, hitte en kou. Toch weten we nog maar zelden waar de rituelen die hiermee verbonden zijn vandaan komen. Zo lees je in het nawoord van de schrijfstr bv waar de kaarsen in onze kerstboom van afstammen en waar het oudste monument staat dat op midwinterochtend de zon verwelkomt. De paginagrote tekeningen van prijswinnend illustrator Carson Ellis, die de dichtregels vergezellen, verbeelden met contrasterende tinten het eeuwenoude, menselijk verlangen naar het licht, dat symbool staat voor het leven.

De kortste dag is een prachtig prentenboek voor alle leeftijden om samen (voor) te lezen tijdens de kersttijd.

****************************************

 • ISBN-nummer: 9789400511712
 • Verschijningsdatum: 5/11/2019
 • Aantal bladzijden: 304
 • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
 • Prijs : € 15,99

Boekenwurmen blijken vaak ook kattenliefhebbers te zijn, en zo ook de Engelse Melissa Daley. Na haar succesvolle feelgoodroman “Molly en het kattencafé” (zie recensie hieronder) , die eerder dit jaar in het Nederlands verscheen, is in het recent verschenen vervolg de hoofdrol wederom weggelegd voor Molly. Ze mag dan misschien een poes zijn, maar vanuit haar favoriete ligplekjes kan ze ons perfect op de hoogte stellen van het wel en wee in het naar haar vernoemde café. Er is niets menselijks dat haar ontgaat : “Mijn oren draaiden alle kanten op om boven het gekletter van theelepeltjes op het aanrecht uit te verstaan wat Linda antwoordde, maar intussen stond Debbie opeens op en rende ze de kamer uit.” Sinds Debbie’s zus Linda na een breuk met haar man haar intrek heeft genomen in het kattencafé, valt er heel wat in de gaten te houden. Ze neemt niet alleen haar woest keffende hond Beau mee, die Molly en haar kittens van streek maakt, maar ze denkt zich ook steeds meer met de zaak te kunnen bemoeien en introduceert zonder overleg een Siamese rivaal. Wanneer ook één van Molly’s kittens verdwijnt en de dagen steeds kouder worden, vraagt de snoezige titelheld zich af hoe het met haar en haar baasje verder moet. Zou er dan toch nog een hoopvol uiteinde van het jaar mogelijk zijn?********************************

 • ISBN-nummer: 9789026349744
 • Verschijningsdatum: 25/10/2019
 • Aantal bladzijden: 248
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Prijs : € 21,99

Vind me van André Aciman is het langverwachte vervolg op zijn bestseller Noem me bij jouw naam. In Vind me keert André Aciman terug naar de hoofdpersonen van zijn wereldwijde bestseller, vijftien jaar na die allesbepalende zomer.

Elio’s vader Samuel – gescheiden – is op weg naar Rome om een bezoek te brengen aan zijn zoon, die pianist geworden is. In de trein raakt hij in gesprek met Miranda, een jonge fotograaf. Het is een ontmoeting die zijn leven voorgoed zal veranderen. Elio verhuist kort daarop naar Parijs, waar ook hij een intense relatie krijgt, terwijl Oliver – inmiddels professor in de Verenigde Staten en vader van twee volwassen zoons – overweegt terug te keren naar Italië. Naar degene van wie hij nooit afscheid heeft kunnen nemen.

Zelden heeft een auteur de psychologische manoeuvres van aantrekkingskracht scherpzinniger weten te vangen dan André Aciman in deze roman: een onbeschroomde, onsentimentele en hartverscheurende ode aan de passie.

André Aciman schrijft in Vind me opnieuw op meesterlijke wijze over gevoel, emotionele nuances en verlangen. Vind me voert de lezer terug naar de magie van een van de bekendste hedendaagse romances en toont de kracht van ware liefde.

Noem me bij jouw naam is het verhaal van een gepassioneerde vriendschap tussen Elio, een muzikale en erudiete jongen, en de Amerikaanse intellectueel Oliver, die als zomergast bij Elio’s ouders aan de Italiaanse kust verblijft. Aanvankelijk veinzen ze onverschilligheid jegens elkaar, maar wat er werkelijk sluimert is onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het aftasten begint. Vanuit het diepst van hun wezen bloeit iets op dat hen voor het leven zal tekenen. Want wat zij ontdekken is volledige herkenning en overgave.

**********************************

 • ISBN-nummer: 9789492585417
 • Verschijningsdatum: 15/11/2019
 • Aantal bladzijden: 160
 • Uitgeverij: Choc Lit NL
 • Prijs : € 10

Als huwelijksplanner van Carrick Park Hotel stelt Ailsa McCormack zich altijd tot doel om elk bruidspaar de perfecte dag te bezorgen. Soms moet ze daar echter een hoge prijs voor betalen; dit jaar moet ze een kerstbruiloft organiseren en dat gaat ten koste van haar eigen kerst.

Niet dat het Ailsa veel uitmaakt. Er is nu eenmaal iets bijzonders aan het hotel rond de feestdagen en ze heeft altijd een bepaalde fascinatie gehad voor de mensen die er ooit gewoond hebben. Met name voor het tragische leven van de beeldschone Ella Carrick. Haar opvallende portret hangt nog steeds bovenaan de trap in het hotel.

Maar dan zet een ontmoeting in de salon met een lange, knappe man die haar vreemd bekend voorkomt haar leven volledig op zijn kop. Ailsa’s eenzame kerst wordt plotseling betoverender dan ze ooit had kunnen voorzien…

*********************************

Zo, dit zijn enkele leuke boeken om je warm te houden.

Dus doe je pantoffels aan, ga zitten in de lekkerste zetel bij de haard en geniet van de leukste kerstverhalen die je in tijden hebt gelezen.