Interview met Katrijn Govaert over de fluisterbrieven

Wat is je beroep?

Ik ben actrice en theatermaker. Ik schrijf en speel bij ‘kleine prettige stoornis’, een theaterduo dat voorstellingen brengt voor een klein publiek (vanaf 15 mensen). In herkenbare, toegankelijke stukken serveren we grote thema’s op een klein bordje. (www.kleineprettigestoornis.be) Daarnaast speel ik uiteraard nog bij andere gezelschappen zoals het Belgisch Repertoire Theater, Deezillusie, Improcessie, The Lunatics,… Soms doe ik ook televisiewerk, zoals nu in de serie Dertigers op Eén. Ook baat ik zelf een theatertje uit in Gent: Theater Box. (www.theaterbox.be)


Wat zijn de fluisterbrieven?

‘Fluisterbrieven van een ondeugende deerne’ is een reeks van zeven brieven die samen een verhaal vormen. Men kan de brieven bestellen en er dan zeven weken lang telkens eentje in de bus krijgen. Ook worden ze vaak cadeau gedaan. Het verhaal in de brieven speelt zich af aan het begin van de 19de eeuw. Dit is de periode waarin ook Jane Austen schrijft. Het hoofdpersonage Catherine schrijft naar haar hartsvriendin M. … de brieven zijn uiteraard verzegeld want de inhoud is romantisch en ondeugend van aard.


Hoe kwam je ertoe om die te schrijven?

Eind vorig jaar ontving ik een handgeschreven, verzegelde brief van mijn eigen hartsvriendin. Ze had een schrijfkistje gekocht en schreef me in haar elegante handschrift, op mooi papier. Ik zag haar al zitten met de inktpot naast haar. Ik besloot terug te schrijven vanuit een verzonnen personage; een 19de eeuwse jongedame. In de lockdown had ik heel wat tijd aangezien alle theatervoorstellingen waren afgelast. Toen kwam ik op het idee om een hele reeks van brieven te schrijven en deze ook aan te bieden aan een publiek.


Vanwaar haal je je inspiratie?

Aangezien ik zelf fan ben van kostuumdrama’s en de boeken van Jane Austen, is de inspiratie niet ver te zoeken.


Hoe lang duurt het om zo’n brief te schrijven?

Dat varieert. Sommige brieven zijn in een halve dag geschreven. Andere liet ik even liggen om er later aan verder te werken.


Hebben de brieven succes gehad? Veel lezers?

Ik kreeg gelukkig veel aandacht in de pers waardoor meer dan 1000 mensen de brieven hebben gelezen.


Zou je overwegen om er nog te schrijven voor een nieuw abonnement?

Dat overweeg ik inderdaad. Misschien is het iets voor onder de kerstboom.


Of zou je ze bundelen in een roman?

Die vraag kreeg ik al enkele malen. Ik ben er nog niet uit.


Heb je nog andere plannen?

Ik werk aan een nieuwe voorstelling met ‘kleine prettige stoornis’ en ondertussen mogen we ook weer optreden. Theater Box mag ook weer een beperkt publiek ontvangen.

Hoe ziet je loopbaan eruit met de coronacrisis?

Deze heeft zes maanden zo goed als stil gelegen. Maar nu zijn er opnieuw televisie opnames en hier en daar een theatervoorstelling. Het komende jaar zal nog niet normaal verlopen, maar dat komt wel weer goed.

Beste Katrijn, dank voor dit boeiend interview. We weten wat meer over de fluisterbrieven. Ik vind dat een geniaal concept. Heel gezellig om zelf te lezen, maar ook erg prettig om cadeau te geven. Ik gaf zo’n abonnementje cadeau aan mijn vriendin Inge en ze was er heel erg blij mee. We kunnen ook soms wat napraten over die ondeugende brieven. Lekker sappig! Elke week geniet ik van zo’n mooie brief. Op dat gele papier en in een sierlijk schrift leest het heel vlot. Die authentieke wasstempel achteraan vind ik het einde. Even terugdompelen in de tijd van Jane Austen. Je gebruikt ook een beeldende taal. Ik zie alles als in een film voor mijn ogen.  Ik kijk uit naar een volgend abonnement…

Hieronder vind je nog meer informatie over de fluisterbrieven zelf :