Vincent was onze broer

Els Knoope

Vincent was onze broer is een historische roman die zich afspeelt aan het eind van de 19e, begin 20e eeuw. Hierin komen de levenswandel van de zussen van Vincent van Gogh, hun relaties en verhoudingen binnen de familie goed in beeld. De auteur, Els Knoope, weet de beklemmende geslotenheid die toen nog zo gewoon was – het niet vrij en open uitspreken van gedachten en gevoelens – treffend neer te zetten. Vrouwenrechten moeten nog bevochten worden, maar sommigen hebben de moed om die strijdbijl al op te pakken, en zijn niet van plan ooit op te geven.
Els Knoope deed onderzoek naar de zussen van Vincent en bezocht ook de plaatsen waar zij verbleven, werkten en woonden: Auvers sur Oise, Baarn, Breda, Den Haag, Dieren, Ermelo, Etten, Helvoirt, Hengelo (Ov), Jersey, Kopenhagen, Leeuwarden, Leiden, Londen, Nuenen, Saint Sauveur le Vicomte, Soesterberg, Welwyn, Zundert.
Dit alles leidde tot Vincent was onze broer.

  • ISBN-nummer: 9789082568530
  • Verschijningsdatum: 20/09/2019
  • Aantal bladzijden: 460
  • Uitgeverij: SKRPT
  • Prijs : € 17,50

Over de auteur :

Els Knoope(1955) woont in het Brabantse helvoirt en is moeder van drie dochters en oma van vier kleinkinderen. In 1997 won ze met Liefde & Andere Kopzorgen de Libelle romanprijs. ‘Een humoristisch en herkenbaar portret van drie generaties, aanstekelijk geschreven door een natuurtalent’ zo oordeelde de jury. Daarna volgde het boek Relaties & Andere Ongemakken. Els Knoope schrijft voor weekkrant de Meierij. Voor het Stadsblad heeft ze een aantal levensverhalen van oudere mensen opgetekend. Verder heeft ze jarenlang een receptenrubriek gehad in weekkrant de Meierij.

https://www.elsknoope.nl/

Over het boek :

Wanneer je de cover bekijkt, zie je een portret van Vincent en de foto’s van zijn drie zussen. Het is een aantrekkelijke cover en vertelt ons direct over wie het allemaal zal gaan. Er is een inhoudsopgave met zes delen en een epiloog. Elk deel begint telkens met een proloog. Het verhaal begint eigenlijk met een brief van de auteur Els Knoope aan Vincent. Ze schelen 102 jaar maar toch heeft ze het gevoel dat ze hem kent. Hij heeft op dezelfde plaatsen als zij gestapt en gewoond. Dat vormt een band. Aan de hand van brieven van Vincent aan Theo en brieven van zijn zussen kom je steeds meer te weten over het leven van Vincent en van zijn tijd. Er zijn heel wat mooie foto’s en die nemen je helemaal mee in de sfeer van toen. Ze verduidelijken de teksten nog meer. De auteur beschrijft de situaties ook heel nauwkeurig. Je kan je een heel goed beeld vormen van de zussen en hun contacten. Het leven van die drie zussen is minstens even boeiend als die van hun twee broers. De auteur heeft enorm veel opzoeking verricht naar de levens van de zussen van Vincent.

Vijf jaar werkte Els Knoope aan het boek; het merendeel van die tijd spendeerde ze aan onderzoek. ,,Ik heb veel bronnen geraadpleegd. Om maar zoveel mogelijk te weten te komen over het gezin Van Gogh. Broer Cor en de zussen Anna, Lies en Wil zijn daarin de grote onbekenden.”En toch hebben ook zij een bewogen leven gehad. Zo raakte broer Cor verzeild in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika en sterft daar. De verhalen van de zussen gaan ook over overspel, een buitenechtelijke kind, geestesziekten en strijd voor vrouwenrechten. ,,Ook als ze niet de zussen van Vincent waren geweest, was hun leven de moeite waard om er een boek over te schrijven.”

Dit boek is een mooie aaneenschakeling van brieven en momenten die ons heel wat vertellen over die tijd waarin Vincent leefde en over de hele familie. Het is een boek voor de lezer die geïnteresseerd is in de wetenswaardigheden van de familie van Gogh. Heel vlot en nauwkeurig verteld.

Nog enkele boeken van Els Knoope :

Drie vriendinnen die de magische grens van 30 gepasseerd zijn gaan op zoek naar de ware prins. Maar vind je die? In de supermarkt bij de kant en klaar maaltijden, of moet je hem zoeken op internet? Zou een advertentie gezocht… uitkomst bieden of moet je lid worden van een golfclub? Het wordt pas pijnlijk als je ouders meehelpen zoeken en wat moet je ervan vinden als je moeder optreedt als koppelaarster? De vriendinnen komen veel problemen tegen op hun speurtocht. Bovendien wil Anne de overtollige kilo’s kwijtraken, Bianca een aantal rode katten en Christy wil niet over het hoofd gezien worden.

Herkenbaar, humoristisch, onbevangen, scherpzinnig en oer-Nederlands.

Ze wonen in hetzelfde dorp en ze maken regelmatig dezelfde dingen mee, maar ze kijken er heel anders tegenaan. Gelukkig houden ze alledrie een dagboek bij…
Johanna is op haar 76e getrouwd met Jo, die haar vreugde brengt, maar ook zorgen, want hij tobt met zijn gezondheid en wordt wel erg vergeetachtig.
Karel trouwt op zijn 48e alsnog met de vrouw van zijn dromen. Als zijn vrouw zwanger blijkt te zien is hij uitzinnig van vreugde en begrijpt maar niet waarom hij de enige is…
Annemiek is zestien, en heeft haar leven al helemaal uitgestippeld. Maar op je zestiende word je tegengewerkt door stomme leraren, onnozele ouders en door een vriend die liever voetbalt en met andere meisjes danst!

Beste Els, ik wens je veel succes met deze mooie historische roman.