Het wespennest

Karin Kallenberg

Korte inhoud :

Als Lisa wordt aangenomen bij het lifestyle warenhuis Het Wespennest BV komt ze terecht in een reorganisatie en haar baan staat op de tocht. Desondanks belast haar baas haar met een vertrouwelijke taak: de administratie van een weeshuis in Mozambique. Als op een dag haar functie weggesaneerd blijkt en ze vermoedt dat er geknoeid is met de betalingen aan besluit ze ter plekke poolshoogte te gaan nemen.
In Maputo leert ze de knappe Mozambikaan Antipas kennen, waar ze als een blok voor valt. Samen gaan ze op zoek naar het weeshuis. Lukt het Lisa om het weeshuis te vinden en orde op zaken te stellen? Zijn Antipas en zij ondanks de afstand en de grote culturele verschillen voor elkaar bestemd?

Over de auteur :

Karin Kallenberg

Karin Kallenberg is bekend geworden als deel van het schrijvers duo Karin&Dimitri. Hun eerste boek BB is een psychologische thriller en oogstte veel lof. Later schreef het duo Penitenza, een spannende misdaadroman over idealen, onrecht en opoffering. Karin komt uit Amsterdam en woont in Rome. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

Het Wespennest is een meeslepend en romantisch verhaal en het vierde boek van Karin Kallenberg. Het is geïnspireerd op haar eigen ervaringen, namelijk de tijd dat ze werkzaam was bij De Bijenkorf Hoofdkantoor en dat ze in Mozambique woonde. De vorige thrillers schreef ze samen met Dimitri Van Hove.

https://www.facebook.com/KarinEnDimitri/

https://www.instagram.com/karinkallenberg1/

Over het boek :

Ik kreeg het boek van Karin zelf. Ze stuurde het mij met een hele lieve boodschap. Ik ben al vanaf het begin geboeid door deze sympathieke vrouw. Ik volg haar columns en vind dat ze al een interessant leven heeft geleid tot nu toe. Ik voel veel waardering voor haar.

Door ‘Het wespennest’ te lezen, leerde ik haar onrechtstreeks nog beter kennen. Ze werkte ook in zo’n groot bedrijf nl. de Bijenkorf en ze woonde ook in Mozambique. Ze weet dus heel goed waarover ze schrijft.

De cover vertelt ons reeds veel meer dan we denken. De oranjebruine kleur doet me denken aan het zand in het warme Afrika. En de mooie kralenketting in hartvorm gelegd, is heel waardevol. Ik vroeg mij al af hoe die kralen gemaakt waren. In het verhaal kom je daar gemakkelijk achter.

We volgen het verhaal dat begint in Amsterdam, augustus 1984 waar Lisa gaat werken voor grote lifestyle warenhuis het Wespennest. Kort daarna dreigt ze haar baan te verliezen, maar krijgt de zorg over de administratie van Esperança, een weeshuis in Mozambique. Wanneer ze uiteindelijk toch in de kou komt te staan, vertrekt ze naar Mozambique, omdat ze vermoedt dat er geknoeid wordt met de steun aan dit weeshuis.

Het is een spannend verhaal. De hoofdstukken zijn niet te lang en het gaat goed vooruit. Er gebeurt veel en bovenaan elk hoofdstuk wordt aangegeven waar ze op dit moment is : Amsterdam of Maputo. De twee verhalen lopen min of meer naast mekaar. Ondanks wat er voor triestigs gebeurt in het weeshuis, ontstaat er ook een mooi liefdesverhaal tussen Lisa en Antipas. Dit wordt zo echt en intens beschreven, dat ik alles voor mijn ogen zag.

De thema’s die aangekaart worden, zijn enorm intens : het wanbeleid in het tehuis, de ondervoeding en het misbruik van de kinderen zijn verscheurend. Karin kan dit alles heel goed omschrijven omdat ik vermoed dat ze er van dichtbij mee in contact gekomen is. Misschien heeft ze ook wel gewerkt in zo’n tehuis? Het is allemaal heel aangrijpend. Was ik jonger geweest en zonder kinderen, dan zou ik misschien ook naar zo’n tehuis getrokken zijn om die kinderen te verzorgen en lief te hebben… Want liefde is wat ze nodig hebben…

Verder hieronder lees je nog wat ik vind van dit boek…

Enkele mooie of leuke quotes :

p. 77 : Hij buigt zich naar een andere vrouw toe, blijkbaar om haar beter te verstaan, maar toevallig heeft ze een jurk aan met een decolleté waarvan het lijkt alsof de naaister tien centimeter stof te kort kwam.

p. 94 : ‘Hi, I am Antipas,’ zegt een stem die zo diep en melodieus is dat je aan één zinnetje al genoeg hebt om in een zwijmeldroom te vallen.

p. 114 : Dit lied werd in het verhaal aangehaald en ik vond het deel waar Bruce Springsteen een solo zingt.

p. 212 : Het is nu een paar dagen geleden dat ik mijn intrek nam in Esperança en nooit voelde ik me beter om een druppel op de gloeiende plaat te zijn.

p. 216 : Maar wie kan er nou rekenen met een rammelende maag?

p. 225 (Moet zij klokkenluider zijn????) Klokkenluiders zijn mensen met nobele motieven, maar ze delven haast altijd het onderspit, zodat ze geruïneerd achterblijven en wanhopig wensen dat ze de wantoestand nooit aanhangig hadden gemaakt.

p. 235 : We staren voor ons uit. Een stroom liefde komt aanwaaien en zet zich vast in mijn hoofd als zoetgeurende rozenblaadjes die rond dwarrelen op vioolmuziek.

p. 305 : Wat moet je zeggen tegen de man voor wie je een onweerstaanbare aantrekkingskracht voelt, maar waarbij het verlangen afketst op een muur van cultuurverschillen, onzekerheid en ingebeelde ongelijkheid?

p. 322 : Beiden kijken ze naar het roodharige meisje tussen de Mozambikaanse weesjes dat het geheel completeert als een toef slagroom op chocolademousse.

Wie mijn recensies al wat gewoon is, weet dat ik graag wat research doe over dingen die ik interessant vindt in het boek :

Wat is een capulana?

Prachtige stoffen in alle kleuren en met bonte tekeningen.

Handgemaakte papieren kralenkettingen : (zoals in het verhaal voorkomen. Op de foto van de cover zijn het tradebeads.)

Handgemaakte kralen ketting kralen kettingen papier ketting | Etsy

De tradebeads van glas zoals op de cover :

How To Determine Whether Antique African Trade Beads Are Authentic

Wanneer ik een boek lees, dat mij echt diep raakt, zoek ik dingen op over de problematiek. Hier gaat het o.a. over het weeshuizenproblematiek.

Die vond ik hier : klik op onderstaande link. (Die link gaat over actuele situaties…)

Kinderen in een weeshuis in Kenia.

https://www.ad.nl/buitenland/afrikaanse-weeshuizen-zijn-goudmijntjes-voor-westerse-uitbaters~a42a9cbf/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Beste Karin, ik heb je boek heel graag gelezen. Het is echt een aanrader! De verschillende thema’s die aan bod komen, zijn zeer boeiend. Het is goed dat je dit boek schreef. Zo kan je mensen doen nadenken over wat er in Mozambique aan de hand is. En vooral wat er in vele weeshuizen gebeurt. Ook het verhaal van Lisa en Antipas is heel mooi en geeft ons een beeld van vele gemengde relaties. Hoe mooi die kunnen zijn, ook al is het niet makkelijk. Het plaatje werd steeds verder ingekleurd, naarmate ik verder las. Het is een intens, gelaagd, gevoelig en knap opgebouwd en confronterend verhaal dat beklijft.

Dank je om mij dit boek toe te sturen. Ik ben heel blij dat ik het mocht recenseren.