Singing in the brain

Singing in the brain      (Erik Scherder)

 

Over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen.

Erik Scherder speelt viool. Hij kan er nog niet veel van, maar het oefenen en het bezig zijn met muziek stimuleert zijn hersenen. Hij wordt er fit van – en gelukkig. Muziek, op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel of zomaar, passief of actief, kan wonderen doen. In Singing in the brain beschrijft Scherder hoe.
Een aantal bijzondere mensen komt voorbij: de violist die een aardbeving overleefde, het meisje dat uit een coma ontwaakt door haar lievelingsmuziek, de verlamde gitarist die componist werd, de eeneiige tweeling die geen melodie kan volgen maar ritmisch geniaal is.
Waarom wordt een liedje een hit? Waarom houden we van droevige muziek? Dit boek beantwoordt alle vragen over hersenen en muziek.Boeiende wetenschap wordt afgewisseld met unieke casestudy’s. De meest bevlogen professor van Nederland vertelt zoals alleen hij dat kan: met vaart, vaardigheid en een groot inlevingsvermogen.
Hieronder vind je de link naar de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) van 20 april 2017.   Op minuut 00:18:08 tot 00:30:11 vind je het interview van Erik Scherder over zijn boek.

 

Waarom wil ik dit boek lezen ?  Als je naar de titel kijkt, dan denk je automatisch aan  ‘Singing in the Rain”.  Wel, dat was nog eens een schitterende muziek- en dansfilm.  De schrijver heeft die titel prachtig gekozen.  Het dekt de lading.    

Al heel mijn leven lang is muziek heel belangrijk voor mij.  Ik ben niet echt muzikaal maar ik dans heel graag op allerlei muziek.  Ik hou van veel verschillende soorten muziek : van klassieke muziek zoals Vivaldi, Mozart, enz over de liedjes van de jaren ’80 en ’90.  Ik ben zot van de Spaanse en Zuidamerikaanse muziek.  Er zit daar zoveel leven in en ik moet daar gewoonweg op bewegen.  In de video hierboven zie je trouwens ook hoe belangrijk muziek is voor de hersenen.  Wat mij tot tranen toe heeft bewogen, is die oude dementerende man die plots reageert op de muziek vanuit zijn jeugd.  Hij wordt als het ware gewekt door de muziek.  Dat vind ik wonderbaarlijk.  Dat is wat muziek met je doet : het maakt je wakker EN het maakt je blij !!!   Hij vertelt kort even iets over de werking van de hersenen en bewijst dat muziek aanzet tot bewegen.  Je hoeft enkel maar de zaal rond te kijken en je ziet dat iedereen meedoet met de muziek.  Dus : als je iets fantastisch wil doen voor je kinderen : laat ze een instrument leren bespelen.

ISBN : 9789025307035

Uitgever : Singel Uitgeverij

Verschenen : 19-04-2017

Bladzijden : 432 pp.

Bindwijze : Paperback

Prijs : € 24,50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *