Lucinda Riley De zeven zussen interview

 

Interview    Lucinda Riley      De zeven zussen

Lucinda Riley werd geboren in Ierland, na een vroege carrière als actrice in de film-, theater- en televisieindustrie schreef ze haar eerste boek toen ze vierentwintig was. Haar boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

Op het moment is Lucinda bezig met het schrijven van De zeven zussen reeks die het verhaal van de geadopteerde zusters D’Aplièses verteld. Het verhaal is allegorisch gebaseerd op de mythologie van de beroemde sterrenconstellatie Pleiaden. De eerste vier boeken, De zeven zussen, De zeven zussen – Storm, De zeven zussen – Schaduw en De zeven zussen – Parel zijn de nummer één bestverkochte boeken in Europa en de rechten op een tv-serie met meerdere seizoenen zijn al door een Holywood-productiebedrijf in optie genomen.

Interview !!!  (bron : bol.com)

Wat voel je als je aan het succes denkt van De zeven zussen, had je het verwacht?
Het is een grote eer dat zoveel mensen over de wereld De zeven zussen-reeks lezen en ervan houden. Ik had het helemaal niet verwacht; Ik schrijf mijn boeken voor mezelf, en het is altijd een plezier en verrassing als andere mensen er ook van genieten. Om eerlijk te zijn, probeer ik er niet aan te denken hoeveel boeken ik heb verkocht – de druk zal me weerhouden van het schrijven van meer!

Je slaagt er keer op keer weer in om een historisch verhaal te intrigeren in een hedendaagse roman. Heeft geschiedenis je altijd geïnteresseerd?
Ik heb altijd mezelf instinctief aangetrokken tot het verleden gevoeld – de meeste fictie die ik heb gelezen is ook historisch geweest, en mijn favoriete periode is de jaren twintig en dertig. Al mijn boeken worden daarom verteld in een dubbel relaas, met krachtige achtergrondverhalen en een onderliggende moraal van vergeving, acceptatie en het begrip van iemands verleden, dat volgens mij absoluut noodzakelijk is om gelukkig in het heden te leven en ook om de toekomst te omarmen.

Op basis waarvan kies je de periode waarin het tweede verhaal zich afspeelt in het boek?
Ik begin altijd met de locatie als eerste, dan lees ik alles wat ik kan over de geschiedenis van dat land totdat ik een detail vind dat mijn inspiratie opwekt. Bijvoorbeeld, in het geval van ‘De zeven zussen – Parel’ reisde ik naar Australië, daar werd ik verliefd op de geschiedenis van Broome – een klein stadje in West-Australië dat ooit het centrum was van de parelwereld. Ik hoorde van het tragische verlies van de SS Koombana in 1912 en de vloek van de Roseate Pearl … Mijn vraag was: is de parel met het schip gezonken naar de bodem van de oceaan, of is het nog ergens in de wereld vandaag de dag?

In elk van De zeven zussen-boeken, is het voor mij belangrijk om de verhalen van sterke vrouwen uit ons verleden te vertellen, en er zijn zoveel inspirerende verhalen die er zijn. Kitty in ‘De zeven zussen – Parel’ is geïnspireerd door de prachtige pioniersvrouwen die de Australische Outback in onverbiddelijke tijden hun eigen hebben gemaakt.

Wat is je schrijfproces?
Nadat ik het onderzoeksproces heb voltooid, begin ik de eerste versie van het verhaal te schrijven – alleen “schrijf” ik dit niet, ik dicteer het. Mijn vertrouwde dictafoon – ‘Dick’ zoals ik het liefkozend noem – en ik dwalen rond in de buitenlucht, en dan praat ik wekenlang met mezelf. Vervolgens overhandig ik het aan mijn redactionele assistent die mijn verbale ‘vomit’ omzet in woorden. Dan komt het moeilijkste: het bewerkingsproces. Ik doorloop het manuscript meer dan twintig keer, en zorg ervoor dat elke zin perfect is.

Hoe kwam je op het idee om een serie boeken te schrijven op basis van het gesternte van de Pleiades-sterrencluster?
In januari 2013 was ik op zoek naar mijn volgende verhaal, maar ik wilde een overkoepelend standpunt vinden om nog een element toe te voegen aan mijn verleden / heden schrijven, iets dat me zou uitdagen en prikkelen – en ook mijn lezers. Ik keek altijd al naar de sterren – vooral de Zeven Zussen bij de gordel van Orion, en een ijzige nacht in North Norfolk keek ik omhoog naar de hemel, en, toen ik ook aan mijn eigen zeven kinderen dacht, kwam ik op het idee voor een zeven serie boeken die allegorisch is gebaseerd op de legendes van het sterrenbeeld de Zeven Zussen.

Wat is de verhouding tussen verbeelding en onderzoek in je boeken?
Het historische onderzoek dat voor elk boek vereist is, is enorm en nauwgezet en ik doe mijn uiterste best om ervoor te zorgen dat alle details kloppen – zelfs als het gaat om het 19e-eeuwse loodgieterswerk in Noorwegen! Mijn boeken zijn echter geen geschiedenisteksten, het zijn romans, en het verhaal en de personages zijn het belangrijkst, dus ik neem een artistieke licentie waar de stemming me brengt.

Hoe ben je op de zussen gekomen? Wat was je inspiratie voor elk?
Wat me fascineert over de mythen rond de Zeven Zussen is dat elke verafgelegen cultuur over de hele wereld vergelijkbare beelden van elke zuster had – en dit was duizenden jaren geleden, voordat velen van hen met elkaar communiceerden. Om mijn zussen in de moderne wereld te brengen, besloot ik om ze losjes te baseren op de Griekse mythen, en dit gaf me een schets om te volgen … maar als het om het uiteindelijk schrijven van de romans gaat, vorm ik de zussen gewoon in mijn gedachten.

Met welke zus heb je het meeste gemeen en waarom?
Zeker Tiggy in ‘De zeven zussen – Maan’ – zij is de meest spirituele zus, en ze plagen haar vaak omdat ze een ‘sneeuwvlok’ is. Ze is dol op dieren en besluit zichzelf te isoleren in de Schotse Hooglanden, maar wanneer ze Chilly ontmoet, een oude zigeuner die op het landgoed woont waar ze werkt, vertelt hij haar dat het voorspeld was dat hij haar terug zou sturen naar Granada in Spanje, waar haar verleden en haar toekomst liggen. Tiggy leert haar zesde zintuig en haar aangeboren kracht voor genezing te omarmen.

Haar stem vloeide heel natuurlijk uit mij en het schrijven van haar verhaal was een geweldige ervaring.

Heb je een favoriete zus of boek van de serie?
Een favoriete zus kiezen lijkt veel op het kiezen van een favoriet kind – het is onmogelijk! Maar misschien is mijn favoriete boek uit de serie altijd het boek waar ik op het moment aan werk – het schrijfproces is zo spannend en nieuw, en voordat elk boek wordt gepubliceerd, heb ik altijd het gevoel dat ik de zus helemaal voor mezelf heb voordat ik haar deel met de wereld. Ik ben net begonnen aan het boek van Electra, en ze is heel anders dan haar zussen.

Welk land is jouw favoriet geweest om over te schrijven?
Nogmaals, ik zou onmogelijk kunnen kiezen! Ik heb de eer gehad om naar zoveel landen te reizen en alle landen in De zeven zussen-serie hebben een speciale plek in mijn hart. Ik heb in elk land zoveel vrienden gemaakt tijdens mijn onderzoek en ik voel me er echt thuis in allemaal. Misschien vond ik het iets leuker om ‘De zeven zussen – Schaduw’ te schrijven omdat het zich afspeelt in Engeland, dus ik kon thuis blijven en tijd doorbrengen met mijn familie tijdens het schrijven ervan.

Hoe ben je op Atlantis gekomen?
Ik wilde dat de zussen een sprookjesachtige opvoeding kregen met Pa Salt, dus dit prachtige kasteel aan de oevers van het Meer van Genève paste perfect. Natuurlijk, in elk sprookje is er een element van mysterie … en mijn lezers zullen steeds meer te weten komen over Atlantis en Pa Salt naarmate de serie vordert. Ik wilde ook dat de zussen opgroeiden in een zeer beschutte woning en dan de wereld moesten doorkruisen zonder hun geliefde vader.

Met wat voor uitdagingen wordt je geconfronteerd bij het schrijven van een zevendelige boekenserie?
Verrassend genoeg voel ik me niet overweldigd door het schrijven van een internationaal boek met zo’n grote lengte – ik zie het zelfs als een geschenk. In tegenstelling tot wanneer ik normaal een boek voltooi en me beroofd voel dat ik mijn personages moet achterlaten, ben ik enthousiast over de gedachte dat ik dezelfde personages verder zal ontwikkelen. Nu kan ik nauwelijks geloven dat ik boek 6 begin te schrijven! Een van de grootste uitdagingen tot nu toe in de serie is ervoor te zorgen dat de romans consistent zijn en dat ik bij kan houden waar alle zusters zijn op welk tijdstip. Dit geeft me slapeloze nachten – ik moet ervoor zorgen dat terwijl ik elk boek schrijf, ik terug denk aan eerdere verhalen en vooruit naar de volgende om er zeker van te zijn dat ik mezelf niet tegenspreek of dat ik het plot wat ik de verhaallijn wil geven niet wordt geblokkeerd door omstandigheden die ik niet had voorzien. Er is ook een verborgen plotlijn die als een onzichtbare thread door de serie gaat en ik moet ervoor zorgen dat de aanwijzingen subtiel en consistent zijn in alle boeken.

Wat is de boodschap die je over probeert te brengen aan jouw lezers?
Toen ik voor het eerst het idee kreeg om een serie boeken te schrijven op basis van de Zeven Zussen van de Plejades, had ik geen idee waar het mij heen zou leiden. Ik voelde me erg aangetrokken tot het feit dat elk van de mythologische zussen, volgens hun legenden, een unieke en sterke vrouw was. Ik wilde de prestaties van vrouwen vieren, vooral in het verleden, waar hun bijdrage aan het maken van onze wereld vandaag de dag wordt overschaduwd door de gedocumenteerde prestaties van mannen.

Maar natuurlijk hebben we allemaal liefde nodig; niet noodzakelijk in de traditionele vorm van huwelijk en kinderen, maar ik geloof dat het de levensbron is zonder welke wij, de mens zal verwelken en sterven. De zeven zussen-serie viert onbeschaamd de eindeloze zoektocht naar liefde en onderzoekt de verwoestende gevolgen wanneer deze voor ons verloren gaat.

Welke schrijvers inspireren jou?
Zoveel, het is moeilijk om te kiezen! Ik ben ervan overtuigd dat een goede schrijver een goede lezer moet zijn, en we worden gevormd door alle boeken die we lezen. Ik lees elke avond voordat ik naar bed ga en ik lees breed in alle genres. Maar de auteurs die mij nog het meest inspireren zijn mijn oude favorieten, zoals F. Scott Fitzgerald en Evelyn Waugh.

Wat doe je graag in je vrije tijd als je niet aan het schrijven bent?
Ik besteed zoveel mogelijk tijd als ik kan met mijn familie.

Kun je me wat meer vertellen over het vijfde boek?
In De zeven zussen – Maan leren we Tiggy D’Aplièse kennen, de vijfde zuster in De zeven zussen-serie. Na de dood van haar vader – Pa Salt, een ongrijpbare miljardair die zijn zes dochters uit de hele wereld adopteerde – trekt Tiggy zich terug in de afgelegen wildernis van Schotland. Daar neemt ze een baan aan waar ze van houdt; het verzorgen van dieren op het uitgestrekte en geïsoleerde landgoed van Kinnaird, in dienst van de raadselachtige en verontruste grondbezitter, Charlie Kinnaird.

Alleen als ze Chilly ontmoet, een oude zigeuner die al jaren op het landgoed woont, begint ze te vertrouwen op het zesde zintuig dat ze altijd heeft gekend dat ze heeft. Hij vertelt haar dat het lang geleden was voorspeld dat hij degene zou zijn die haar naar Granada in Spanje zou sturen … Daar ontdekt Tiggy haar connectie met de legendarische zigeunergemeenschap van Sacromonte, die tijdens de burgeroorlog gedwongen waren hun huizen te ontvluchten. Oorlog en ‘La Candela’ de grootste flamencodanseres van haar generatie.

Is er iets dat je zou willen delen met de lezers?
Ik wil al mijn geweldige lezers in Nederland bedanken voor al hun steun en vriendelijke berichten. Hartelijk bedankt to all of you!

Alle boeken tot nu toe :

 

‘De zeven zussen – Maan’ zal op 7 januari 2019 beschikbaar zijn in Nederland, bij ons normaal op 11 januari.

 

 

 

 

 

Indien je niet graag zo lang wacht om nog iets van haar te lezen, kun je nu al deze boeken lezen :

Ik wens je heel veel leesplezier !!!