De Theeroos : Thee beleven doorheen de seizoenen

Valérie Hallin

foto’s : Véronique De Walsche en Valérie Hallin

ISBN : 9789058566331

Uitgeverij : Stichting Kunstboek

Prijs : € 29,99

Ik voel mij heel verheugd om jullie het prachtige boek van mijn vriendin en theesommelier Valérie Hallin te mogen voorstellen. We kennen mekaar al een hele tijd en kwamen mekaar weer tegen op een cruciaal moment in ons leven. Ik was net begonnen met werken bij de Standaard Boekhandel na een schoolloopbaan van 30 jaar. Ik wou dus iets doen met boeken. Valérie moest ook een beslissing nemen in haar bankcarrière. Na 22 jaar wou ze verder met haar Belevingsatelier De Theeroos. Na een aangename babbel op de opendeur van Lens Roses, besloten we samen in zee te gaan met Tea & Books. Ik zou een roman bespreken die handelde over thee en Valérie zou zorgen voor het thee-gebeuren. We waren heel enthousiast. Ons eerste boek was dan ook “De Theeroos” van Jennifer Donnelly.

Dit boek was heel belangrijk voor Valérie, want zo kwam ze op de naam van haar belevingsatelier.

We hadden beiden iets met dat boek. Het is een kanjer van 800 blz maar het leest heel vlot en vertelt over de evolutie van de thee in Engeland en Amerika in de 19e eeuw.

Ik heb Valérie leren kennen als een gepassioneerde jonge vrouw die enorm houdt van Engeland en haar theetraditie. Ze heeft me zin gegeven om kennis te maken met de thee en zijn wereld. Ik heb heel wat lekkere thee in huis dankzij haar heerlijke afternoon teas.

Wat vind ik van het boek ?

Het is een echt “kunstboek” over de beleving van thee doorheen de vier seizoenen. De vormgeving is schitterend! Een stijlvolle hardcover met haar gekende logo op en een duidelijke titel. Toen ik het boek opende, sprongen mij honderden fijne bloemen, kruiden en aardbeienplantjes tegemoet. Dit bracht mij al onmiddellijk in de sfeer… De eerste bladzijde trekt je al mee : een zomerse fruittaart met een sierlijk glas frisse thee. Dan beland je bij de “Inhoud.” Eerst is er een welkomstwoordje van Valérie en dan volgen telkens een aperitief en drie “Teapairings.” Die theemelanges hebben steeds prachtige namen. Om bij weg te dromen : “Infusie Spring is in the Air; Jasmine Princess; Golden Dragon; Les Copines d’Eglantines; Lady Lemon; enz… Ik vind ze allemaal zo beeldend. Op het einde van het boek heb je nog een lief dankwoord.

In het voorwoord legt Valérie ons uit hoe belangrijk thee beleven en ervan genieten voor haar is. Je krijgt al zin om eens bij haar op de thee te gaan.

Dit theeverhaal begint in de lente; het mooiste seizoen volgens mij. Ze vertelt ons hoe ze in Japan jaarlijks Hanami of het bloemenkijkfeest vieren. Ik heb het dit jaar zelf mogen aanschouwen in Japan. Een prachtig, kleurrijk en sfeervol feest. Je ziet iedereen glimlachen… Ze vertelt ook over de tradities en de nostalgie die we merken bij het Engelse koningshuis. De koninklijke afternoon teas zijn natuurlijk de highlights van het jaar. Maar het hoeft natuurlijk niet zo groots, zoals Valérie ons zegt. Zij geeft ons tips om zelf thuis een gezellige afternoon tea te organiseren. Ze geeft ook regelmatig theeweetjes mee : zoals “Smaakt thee uit een porseleinen kopje lekkerder?” Wel, ik moet bekennen dat dat toch wel belangrijk is. Het oog wil ook wat. Ze geeft hiermee een boeiende uitleg over het porseleinen kopje vanuit China. Echt een leuk weetje.

Ondertussen zijn we aanbeland bij de Spring Garden Tea Party Menu. Valérie trakteert ons op drie uitgebreide theemenu’s. Ze legt uit hoe je koude Champagnethee White Queen kunt klaarmaken en schenken. Ook het recept voor Vlierbloesemsiroop zit erbij. Daarna komt er uitleg over de verschillende soorten thee en hoe de zettijd is. De theeweetjes zijn kleine zij-tekstjes aangeduid met een theepotje. De bekende plant : de Camellia sinensis staat er heel mooi afgebeeld.

Dan krijg je heel wat receptjes om lekkere toppings te maken voor op de scones. Valérie legt ons uit wat een scone is. Dit broodje ligt aan de basis voor zo’n lekkere afternoon tea. En het heerlijkst als het nog wat lauw gebakken is. Je kan er hartige of gesuikerde toppings opleggen.

Heerlijke hartige en zoete scones

Smakelijke fruitconfituren en geleïen

Ze vertelt ook graag wat matcha is. Dat leerde ik enkele jaren geleden proeven en dit jaar ook in Japan. Het is iets heel anders dan de thee die we gewoonlijk drinken. Het geeft ook een “boost” aan je lichaam.

In “de tuin op tafel” geeft ze ons wat meer uitleg over de eetbare bloemen en kruiden. Die verwerkt ze graag in haar taarten en theeën.

Je maakt er ook kennis met de heerlijke pralines van Liesbeth Vervloet in “thee en chocolade.” Hoe je chocolade en thee samen kan proeven, leer je in het boek. De theemelanges van De Theeroos en de chocoladepralines van Liesbeth zijn een match made in heaven. Dat beaam ik zeker! Ik vond ze overheerlijk toen ik ze proefde.

En nu komen we bij de zomer : A Summer Afternoon Tea in the garden.

We krijgen een aantal theemelanges en recepten voor infusies, scones en toppings. Allemaal steeds zo mooi afgebeeld dat je het water in de mond krijgt. Ook de Cream Tea komt aan bod met de heerlijke scones en clotted cream. Ik heb reeds enkele afternoon teas meegemaakt bij Valérie en voor mij is haar clotted cream de beste die ik ooit gegeten heb. Zelfs in Bath (Engeland) was die niet zo lekker als de hare.

Dit boek is ook een ode aan “de roos.” Valérie verwerkt heel veel rozen in haar theeën, in haar confituren en in haar taarten. Daarvoor maakt ze gebruik van de rozen van bij Lens Roses. Dit is een bloeiende rozenkwekerij in Oudenburg. Er staat heel wat informatie over de roos en haar herkomst in het boek. Zo boeiend om te lezen. Anne Velle (Lens Roses) verleende haar hulp aan de teksten over de rozen en werd ook meter van dit boek.

Mrs Rosie Tea Pairing is een rozentheemelange met een overheerlijke taart met zomerse kersen- en rozenbavarois.

Mrs Rosie Tea Pairing

De Autumn Tea is dan weer meer een donkere oolongthee of een dieprode besseninfusie. De herfst maakt haar intrede en de dagen worden weer korter. In de herfsttuin is er weer veel te vinden : de kweepeer, de mispels, de helrode rozenbottels, okkernoten en kastanjes…

Carrot cake of pruimen-rozenbottel crumblecake
Deze past goed samen met de theemelange Black Knight.

Wat ook niet mag ontbreken is de geschiedenis van de Afternoon tea en de High tea. Met een duidelijk verhaal en mooie sfeerfoto’s kom je in de 18e – 19e eeuw terecht. Heel boeiend om te lezen hoe men toen leerde theezetten volgens de regels. Er staan hier ook heel wat theeweetjes te lezen. Interessant om te weten.

Last but not least… komen we bij de winter met A Winter’s Tea Tale.

Weer schept Valérie een typische wintersfeer in haar afternoon teas : Milky Oolong en theemelange Orient Express. Het recept van de Lemon Curd is er ook te vinden. Ook die van de Rosemary Apple Cake.

De Lemon curd
Gelei van blauwe pitloze druif met cava en een vleugje roos.

En het recept van de smeuïge Rosemary Apple cake met verse rozemarijn

We sluiten de winter af met Her Majesty’s Tea : Chocolate Cloud cake met rozenroom of lemon curd, Rocky Road en duiverse chocoladetaart. Deze is superlekker !!! Maar die zullen jullie zelf moeten ontdekken in het boek of nog beter, komen proeven tijdens de Winter Afternoon Tea. Ook de theemelange verwarmt je handen en je hart tijdens deze koude wintermaanden.

Ten laatste vertelt Valérie ons nog waar ze haar cacao en chocolade haalt, ook wat chocoladeweetjes en de do’s en dont’s van de Britse thee-etiquette.

Kortom : een overheerlijk boek met prachtige foto’s om bij weg te dromen in elk seizoen. Met aangename en duidelijke teksten en recepten. Een boek waarbij je heel veel bijleert over thee. Het toont ons hoe Valérie ons steeds ontvangt met de Engelse flair en ons verwent met heerlijke smaken.

Lieve Valérie, ik heb heel erg genoten van je boek. Ik herinner me nog ons gesprek over zelf een boek uitgeven met je recepten. Dat leek jou zo ver weg. En nu is het boek er! En wat voor een boek! Een echt “kunstboek” met heerlijke recepten en prachtige foto’s. Het is genieten van het begin tot het einde. Het geeft je zeker zin om bij jou op Afternoon tea te komen. Dat is pas een belevenis! Ik laat mijn smaakpapillen steeds door jou verwennen. Ik wens je nog veel plezier met je Afternoon teas in de toekomst. Ik kom zeker nog langs met mijn vriendinnen…