De dochter van de parfumeur Cristina Caboni

De dochter van de parfumeur                 Cristina Caboni

Korte inhoud : Nadat Elena Rossini haar vriend heeft betrapt met een ander is wat haar betreft niets meer zeker en gelooft ze zeker niet meer in de liefde.

Ze vlucht naar Parijs, waar ze aan de slag gaat in de bekende parfumerie Narcissus, waar nog op traditionele wijze parfum wordt gemaakt. Elena komt uit een familie van bekende parfumeurs en nu ze haar eigen parfums maakt, slaagt ze erin wat meer afstand te nemen van haar verleden. Elena heeft het talent van de vrouwen in haar familie geërfd en weet parfums te creëren waar iedereen naar verlangt. Toch kan ze haar verleden niet helemaal loslaten.

Dan ontmoet ze iemand die misschien niet alleen haar wonden kan genezen, maar ook haar hart kan veroveren: Cail. Kan Elena haar twijfels en wantrouwen voorgoed laten rusten en gelukkig worden met Cail?

Over de auteurCristina Caboni woont in de provincie Cagliari met haar man en hun drie kinderen. Naast zich fulltime aan het schrijven te wijden, werkt zij voor het familiebijenteeltbedrijf, voornamelijk bezig met de verzorging van bijenkoninginnen. Een andere van haar grote passies is rozen, waarvan zij een grote verscheidenheid aan soorten cultiveert.

 

Eigen mening :Een must-read boek voor alle vrouwen die zich graag omhullen met een lekker geurtje.   Per hoofdstuk krijg je in het begin uitleg over een bloem die lekker geurt en wat die kan betekenen voor de mensen.  Heel lyrisch!   Het boek leest als een trein.  Ze gebruikt vlotte zinnen en mooie beschrijvingen. Een verhaal in een verhaal, enerzijds krijg je een uitgebreide omschrijving over het ontstaan van parfums, letterlijk in geuren en kleuren, en de zoektocht naar het perfecte parfum. Door de beschrijvingen waan je je constant in een parfumerie. Anderzijds heb je het verhaal van Elena die een nieuw leven wil opbouwen in Parijs omwille van een bedrogen liefde. Beide verhalen zitten mooi verweven in het boek en maakt het de moeite waard om het te lezen. Wat ook tof is, is het woordenboek van geuren vanaf p. 340.  Bloemen en planten worden beschreven.   Wat ik altijd erg interessant vind, is dat er op het einde een noot van de auteur is.  Ze legt er uit waarom ze dat boek schreef.  En haar interview is erg interessant. (verder een klein stukje ervan)

De cover vind ik persoonlijk prachtig! De rozenblaadjes brengen je aan het dromen over lekker geurende rozen.  En dan dat parfumflesje !!!  Zo mooi en fijn.  Zo vrouwelijk.   Je zou zo’n flesje in je collectie willen hebben.

Dit boek is een aanrader ook vooral voor mensen die houden van de natuur.  Er zijn prachtige beelden beschreven over een bloeiende en levendige natuur.  Je ziet alles voor je net zoals in een film.  Het is een heel mooi familieverhaal.

 

Enkele quotes : 

  • Geluk is niets anders dan de geur van onze ziel. (Gabrielle Coco Chanel)

p. 11 : Een parfum is een weg.  Als je die bewandelt, vind je je eigen ziel.

  • Het parfum was het pad. Het pad nemen betekende de weg vinden.
  • Er is wetenschappelijk aangetoond dat zwangere vrouwen weinig geduld hebben.  Ze gebruiken alle geduld om te voorkomen dat ze eraan denken hoezeer de zwangerschap hun uiterlijk heeft veranderd.  Want een vrouw probeert haar hele leven in vorm te blijven en dan gaat al die inspanning in enkele maanden in rook op.

Achteraan in het boek staat een interview met Cristina Caboni : (hier lees je een deeltje ervan…)

Waar hebt u de inspiratie gevonden voor het schrijven van De dochter van de parfumeur?

In mijn ervaringen.  Ik woon op het platteland, omringd door allerlei soorten planten en bloemen.  Ik ben imker, al beschouw ik dat meer als een levensstijl dan als beroep.  Mijn wereld is er een van geuren.  Bijen houden betekent leven in harmonie met de natuur.  Hun welzijn is fundamenteel, en ik heb geleerd ze te observeren, nauwkeurig hun werkzaamheden te volgen en me aan te passen aan hun gewoonten.  Als de bloemen bloeien en nectar vrijkomt waarmee de bijen zich voeden vult de lucht zich met geuren.  Dat is het moment van de oogst.  Langzamerhand heb ik elke fase leren herkennen. De bloemen communiceren met de bijen.  Daar werd ik me langzaam van bewust en het groeide uit tot een passie.  Ik was er veel mee bezig, snoof dikwijls aan de bloemen en begreep dat zij een boodschap afgaven via hun geur, een verfijnde en directe manier van communicatie.  Dat was geen ontdekking, zo kun je het niet noemen.  Het is altijd zo geweest.  Ik heb mezelf simpelweg iets eigengemaakt wat er al was, wat onder mijn ogen gebeurde.

Het speet me dat ik die wereld tot nu toe nooit had opgemerkt en was er zo door gefascineerd dat ik hem met iedereen wilde delen.  Hoe kon ik zo’n complex verhaal vertellen?  Dat kon alleen een parfumeur.  Een zeer gevoelige vrouw.  De erfgename van een oud familiegeslacht waarin kennis van moeder op dochter werd overgeleverd.  Ik wist zeker dat zij zou kunnen vertellen over deze wereld die uit geuren bestaat, door woorden en concepten te kalibreren en emoties over te dragen.  Ik zag een meisje met haar grootmoeder.  Zij waren het.  Zij zouden kunnen vertellen hoe belangrijk parfums zijn.  Parfums zijn de weg, ze vertellen hun eigen verhaal.  Dat is wat Elena’s grootmoeder haar vertelt.

Gelooft u ook dat parfums zo veel kracht bezitten?

Ik ben ervan overtuigd.  Geuren zijn onontbeerlijk, ze waarschuwen ons, betoveren ons, en soms verafschuwen we ze.  Parfums dringen diep bij ons binnen, kristalliseren onze emoties.  Sommige geuren vertellen verhalen uit ons verleden (De parfums van Historiae), en roepen oude gevoelens op. (Zoals de madeleines van Proust…) Denk maar aan een typerende geur, de geur die op een bepaalde dag in de lucht hing.  Ons geheugen reageert met een herinnering.  Parfums geven troost, zodat een rotdag toch speciaal kan worden dankzij twee druppels van ons favoriete parfum.  Parfums kunnen ook kalmerend werken.  Denk aan de geur van brood, van versgebakken koekjes, van vanille en van schone was.

Hoe hebt u de betekenis van parfums ontdekt?

Toen het idee van de roman vorm kreeg, kreeg ik belangstelling voor de niche parfumerie, die voortkomt uit het verlangen naar een uniek parfum.  Ik vond het een intrigerend concept.  Het ging om een persoonlijke essence, op maat gemaakt als een pak.  Ik vroeg me af waarom ik dol was op bepaalde geuren, terwijl ik andere geuren juist vreselijk vond.  Daar is mijn onderzoek naar parfums begonnen.   Ik ontdekte dat elk parfum een boodschap heeft, en een reactie opwekt van degene die het ruikt en draagt.  Sommige parfums worden bijvoorbeeld gebruikt als therapie om lastige situaties te overwinnen of om zich zekerder te voelen.  Andere parfums kunnen en afspraak net dat beetje extra geven of een speciale avond onvergetelijk maken.

Wat is uw favoriete geur?

Om mijn huis ligt een citrusboomgaard.  In mei kleuren de nieuwe blaadjes smaragdgroen en de bloemen wit.  In die periode hangt er een bijzondere geur in de lucht.  Fruitig, intens en sterk, bijna hypnotisch : het is de geur van sinaasappelbloesem.  Dat is mijn favoriete geur  Hij herinnert me mijn jeugd, de gebakjes die de vrouwen in mijn familie maakten toen ik klein was.  Het spelen onder de bomen.  Telkens als ik die geur ruik, betovert hij me en voel ik me goed.  Het maakt me gelukkig.

De rest van het interview kun je verderlezen in het boek.

ISBN : 9789401603386

Publicatiedatum : 04/08/2015

Uitgever : Xander Uitgevers B.V.

Prijs : € 20,99

Andere boeken van haar zijn :

Boek in de kijker 27 De verloren brief Cristina Caboni

Boek in de kijker 28 De bloementuin Cristina Caboni